Öncü çiftçiler

Öncü çiftçiler

Çiftçinin enerji atağı Alibeyhüyüğü Sulama Kooperatifi tarafından kurulacak olan Rüzgar Enerji Santrali için gerekli onayın çıkması 70 bin dekar araziye sahip bölge çiftçisi için umut oldu.

ENERJİYİ KENDİSİ ÜRETECEK

Çumra İlçesi Alibeyhüyüğü Sulama Kooperatifi Başkanı Abdullah Küçükdağlı, 70 bin dekar alanın sulamasında kullanılan enerjinin tamamının karşılayacak olan Rüzgar Enerji Santrali’ni hayata geçireceklerini söyledi. Küçükdağlı,  “4 yıl önce başlatılan rüzgar ölçüm çalışmalarının olumlu sonuç vermesinin ardından proje Enerji Piyasası Denetleme Kurumu tarafından kabul edildi. Hedefimiz 2 yıl içerisinde kendi kullanacağımız enerjiyi üretmek” dedi.
4 MİLYON AVROLUK DEV PROJE
Santralin kurulması için gerekli onayın çıktığını ifade eden, Proje Danışmanı S.Ü. Mühendislik Mimarlık Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Enerji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Faruk Köse ise açıklamasında, “Kuracağımız 3 megavat gücündeki santral 4 milyon avroya malolacak. Bu tutarın 2 milyon avrosunu AB proje fonundan karşılamak için girişimlerimiz yaptık” diye konuştu.
BU ÇİFÇTİLERİ AYAKTA ALKIŞLAMALI
Rüzgar enerjisi santrali, bölge çiftçisinin irfanla, girişimcilikle ve gerekli kaynaklarla desteklendiğinde neleri başarabileceğinin örneklerinden sadece birisi. Çumra’da domates tarımını başlatan merhum Deli Ahmet, lale üretimi ile Türkiye’de Büyükşehirlerin ihtiyacını karşılayan Ali Yetgin, pivot sulamayı getiren ve tarımda Romanya’ya kadar uzanan Ramazan Turan, organik çilek tarımında örnek olan Yaylacık Köyü, vişne-kiraz üretimi ile kalkınan Hadim, Bozkır ve Taşkent çiftçisi çalışkanlık ve girişimciliğin güzel örneklerini sundu.


Çiftçiden örnek proje

Alibeyhüyüğü beldesinde kurulması planlanan Rüzgar Enerjisi Santrali ile 962 çiftçinin 70 bin dekarlık arazide tarımsal sulamada kullandığı elektriğin karşılanması hedefleniyor

Çumra İlçesi Alibeyhüyüğü Beldesi Sulama Kooperatifi tarafından kurulması planlanan rüzgar enerji santrali için 4 yıl önce başlatılan fizibilite çalışmalarının olumlu sonuç vermesinin ardından Enerji Piyasası Denetleme Kurumu’ndan onay çıktı. Alibeyhüyüğü beldesi çakıltepe mevkiinde kurulması planlanan Rüzgar Enerjisi Santrali ile bölgede tarımsal sulamada kullanılan enerjinin tamamı karşılanacak. Santral kurma çalışmalarına 4 yıl önce proje danışmanı Selçuk Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Enerji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Faruk Köse önderliğinde başladıklarını ifade eden Alibeyhüyüğü Sulama Kooperatifi Başkanı Abdullah Küçükdağlı, Alibeyhüyüğü Rüzgar Enerji Santrali (ABH- RES) ile bölgede geçimini çiftçilik ile yapan 962 çiftçinin sulamada kullandığı enerjinin tamamının üretileceğini söyledi.
70 bin dekarlık arazide tarımsal sulamada kullanılan elektriğin karşılanmasının hedeflendiğini ifade eden, Küçükdağlı, rüzgar santralinin kurulmasının planlandığı çakıltepe mevkisinde projenin tanıtımı hakkında basın toplantısı düzenledi.  Küçükdağlı, “Kooperatif olarak yürüttüğümüz Rüzgar Enerjisi Santrali Projesi çalışmalarına 2005 yılında çakıltepe mevkisinde rüzgar ölçümü ile başladık. Ölçümlerin olumlu sonuçlar vermesinin ardından bölgede rüzgarın yeterli seviyede olduğunu tespit ettik. Çalışmaların ardından 1 Kasım 2007’de Enerji Piyasası Düzenleme Kurumuna (EPDK), ABH Elektrik AŞ adına başvurumuzu yaptık. Projemiz kabul edildi, şu anda sadece resmi yazışmaların tamamlanmasını bekliyoruz” dedi.
Bu yıl üretim lisansını almak için her türlü resmi başvuruların tamamlandığını ve gerekli onayın çıktığını dile getiren Küçükdağlı, “Burada 3 megavat gücünde 2 adet rüzgar türbini kurarak kooperatifimizin ihtiyacı olan enerjiyi kendimiz üreteceğiz. Santralleri kurmak için AB fonlarından 2 milyon euoya kadar istifade etme şansımız var, öncelikli olarak bunu deneyeceğiz. Bu olmazsa, öz kaynaklarımızla santrali kurmaya çalışacağız. Sulamada kullandığımız elektriğin fiyatı çok yüksek. İki sefer KDV ödüyoruz. Borcunu ödeyemeyen kooperatifler batma noktasına geldi. Onun için biz ne yapıp edip santrali hayata geçirmek istiyoruz. Bu çalışma ile 962 üyemizin tarımsal sulamada kullandığı elektriği karşılamayı hedefliyoruz” diye konuştu.
Küçükdağlı, bölge olarak yıllık 1 milyon 300 bin TL sulama da kullanılan enerjiye para ödediklerini hatırlatarak, “Projenin toplam maliyeti 4 milyon avro. Bizim yıllık elektriğe ödediğimiz para ise 1 milyon 300 bin TL. Bizim hesaplarımıza göre enerji santralinin kurulması ile yıllık 1 milyon TL tasarruf yapmış olacağız. Bu proje bedelinin karşılanması için önemli bir boşluğu dolduracak.  Bu projenin tutarı ve proje ile elde edeceğimiz tasarruf sadece bizim bölgemiz için. Ancak bu çalışma diğer sulama kooperatiflerine de örnek olabilir. Çumra ile birleşerek daha büyük bir santral kurarak Çumra bölgesinin sulamada kullandığı enerjiyi de buradan karşılayabiliriz. Bunun için yeterli rüzgâr imkanımız var. Rüzgâr enerji santrali ile bölgenin 25 yıllık enerji ihtiyacını karşılayacağız. 25 yılın sadece 5 ile 7 yılı proje bedelinin ödenmesi için yeterli olacak. Kalan süre de ise enerjimizi kendimiz hiçbir maliyet ödemen üreteceğiz” diyerek projenin hayatı geçirilmesi ile ülke ekonomisine de büyük oranda katkı sağlayacaklarını söyledi.
Küçükdağlı, projenin ikinci bir faydasının olduğunu da ifade ederek, “Rüzgâr enerji santralinden elde edeceğimiz enerjiyi biz sadece 6 ay kullanacağız. Kalan 6 ay ise bu enerji MEDAŞ aracılığı ile bölgede kurulacak olan bir trafo ile diğer alanlarda kullanabilecek. Yani biz kuracağımız santral ile MEDAŞ’a enerji verecek konuma geleceğiz. 6 ay sulamada kullanılacak olan enerji kalan 6 ay içerisinde de Alibeyhüyüğü beldesinin diğer alanlarda tüketilen enerjiyi karşılayacak” dedi.
Proje danışmanı Selçuk Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Enerji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Faruk Köse de bölgede 2005’ten beri ölçümlerin devam ettiğini ve bölgenin rüzgar enerjisi açısından yeterli kapasitede olduğunu söyledi. Konya Ovası’nda tarımsal sulama maliyetlerinin çok yüksek olduğunu ve bu santralle enerji giderlerinin azaltılmasının hedeflendiğini belirten Köse, “Konya’da çok sayıda sulama kooperatifi var. Yeraltı suyu gün geçtikçe daha derine iniyor. Bu da enerji maliyetlerini artırıyor. Santralle bu maliyetlerinin azaltılması hedefleniyor. Rüzgar santrali kurulması için gerekli bütün verileri elde ettik. Projemiz resmi makamlar tarafından kabul edildi. Kısa sürecek olan resmi yazışmaların ardından herhangi bir aksaklık çıkmazsa 2 yıl içinde santral kurulabilir. Burada en büyük problem yaklaşık 4 milyon avroya mal olması beklenen santralin kurulması için gerekli finansmanın bulunması. Bunun 2 milyon avrosunu AB Proje hibe proje fonlarından kullandırılması için girişimler yapıldı. Bu imkan sağlanır ise kalan 2 milyon avro enerjiye ödenen bedelden yapılacak olan tasarruf ve çiftçilerin öz kaynakları ile karşılanabilir. Bu olmayacak bir şey değil. Yeter ki santral bir an evvel kurularak hayata geçirilsin” diye konuştu.
Kurulacak olan santral ile 70 bin dekar tarımsal arazinin enerji ihtiyacını rahatlıkla karşılayacaklarını da dile getiren, Köse, “Bu alan için kurulması planlanan santral için iki ayrı tribün kurulacak. 80 metre yüksekliğinde 77 metre çapında olacak olan iki tribün ile bölgede halen sulamada kullanılan 120 adet derin su kuyusu pompalarının enerjileri karşılanacak. Ancak diğer bölgeler örneğini Çumra bölgesinin de projeye dahil olmak istemesi de mümkün. Böyle bir teklif gelirse o zaman kurulacak olan tribünlerin gücü daha farklı olur. Ancak bu şekilde bir girişim olursa hem projenin maliyeti azalır hem kullanım alanı artar” diyerek bu konuda gelecek olan tekliflere açık oldukları mesajını verdi.
 
ALİ SAİT ÖGE

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum