M. Emin Karabacak

M. Emin Karabacak

Okul Başarısı için “Sabah Kahvaltısı”

Okul Başarısı için “Sabah Kahvaltısı”

İki haftalık tatilin ardından 15 tatil 10 Şubat

2014 tarihinde sona erdi. İkinci dönem öğrenciler için sınavlar adına çok daha yoğun geçecektir. Bu dönemde 5, 6, 7 ve 8.sınıf öğrencileri PYBS’ye, 8.sınıf öğrencileri TEOG’a, lise son sınıf ve mezun öğrenciler YGS ve LYS sınavlarına gireceklerdir. Bu vesile ile öğrencilerin sınavlara hazırlanmaları kadar sağlıklı ve dengeli beslenmeleri de gerekir.

İnsan beyninde milyarlarca beyin hücresi bulunmaktadır. Zekânın % 80’ni 8 yaşına kadar, % 20’si de ergenlik sonu dediğimiz 20-21 yaşlarına kadar tamamlanmaktadır.

Zekânın gelişmesi ve beyin hücrelerinin (zekânın) aralarındaki bağların iyi kurulabilmesi için gerekli vitaminlerin alınması gerekir.

Araştırma sonuçlarına göre okul çağındaki çocukların % 80-85’inde kalsiyuma dayalı vitamin eksikliği olduğu ortaya çıkmıştır. Bunun için de çocukların sağlıklı beslenmeleri için günde en az yarım kilo süt ürünleri (süt, yoğurt...) tüketmeleri gerekmektedir.

Bu aşamada çocukların sağlıklı beslenmesinde sabah kahvaltısı ve akşam yemeğinin önemi daha fazla önem kazanmaktadır. Çünkü sabah kahvaltısı çocukların okul başarısını artırma da, akşam yemeği de sağlıklı büyümesini sağlamaktadır.

Sabah Kahvaltısı

Sabah kahvaltısı, çocuğun kendisine ve okuluna verdiği önemi ifade etmektedir. Okulu seven çocuklar, okula kahvaltı yaparak gitmektedirler.

Sabah kahvaltısını yaparak okula gelen çocuklar, derslerde dikkatini toplamada, dersleri dinlemede, problem çözme ve yorumlamada, etkinliklere katılmada daha istekli olduğundan okul başarısını artırmaktadır.

Kahvaltı yapmadan okula gitmeyi alışkanlık haline getiren çocuklar ise okulu ve dersleri fazla sevmeyen kişilerdir. Bu çocuklar da kendine güveni olmayan, günün en verimli saatini değerlendiremeyecek kadar sorumsuz, bağımlı, mızmız ve ani tepkiler veren bir kişiliğe sahiptirler.

Sabah kahvaltısını yapmadan okula giden çocuklar; derslerde dikkatini toplama ve dinlemede, problem çözme ve yorumlamada, etkinliklere katılmada açlığa bağlı olarak geri planda olacaklardır.

Kahvaltı yapmadan okula gelen çocuklar, zihnen uyanık olmayacağından dersi dinlemekte ve derse katılmakta sıkıntılar yaşayacaklardır. Bu da çocukların başarısının düşük olmasına sebep olacaktır. Zihinsel ve sağlık gelişimleri devam eden bu çocukların, zihinsel ve sağlık gelişimleri de olumsuz etkilenecektir.

Okula kahvaltı yapmadan gelen çocuklar, zihnini derslere verme yerine teneffüste kantinden alacağı şeylere yoracaktır. Okuldaki en verimli saatlerini de verimli bir şekilde değerlendiremeyeceklerdir.

Fiziksel ve zihinsel gelişimleri (ergenlik sonu 20–21 yaşları) devam eden bu çocuklar, okula kahvaltı yapmadan geldikleri için zihnen ve sağlık açısından olumsuz etkilenmektedir.

Meslek hayatında edindiğim tecrübede okula kahvaltı yapmadan gelen bu çocukların, okul başarılarının gözle görülür bir şekilde düşük olduğunu gözlemlemişimdir. Bu çocukların ailelerinin de çocuğun okul başarısı için olumlu duygular yaşamadıkları bir gerçektir.

Çocukların Okul Başarısını Artıracak Kahvaltı için Yapılması Gerekenler:

1. Kahvaltıda çocukların sevdiği şeylerin hazırlanmasına dikkat edilmeli.

2. Kahvaltı çocuğun okuluna yetişebilecek şekilde hazır olmalı.

3. Kahvaltı konusunda çocuğa uygun model olmalı ve aile bireyleri sabahları birlikte kahvaltıya oturmalı.

4. Çocuklar okula kesinlikle kahvaltı yapmadan gönderilmemeli ve kahvaltı konusunda kararlı ve tutarlı davranılmalı.

5. Kahvaltı yapmayan çocukların gerekirse harçlıkları tekrar gözden geçirilmeli.

Haftaya Çocukların Okul Başarısı için “Akşam Yemeği” konusuyla devam edeceğiz inşallah.

2. dönemde de tüm öğretmen ve öğrencilere başarılar dilerim. Selam ve dua ile…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum
M. Emin Karabacak Arşivi