Obama’dan Baltık Ülkelerine Bağımsızlık Güvencesi

Obama’dan Baltık Ülkelerine Bağımsızlık Güvencesi

ABD Başkanı Barack Obama, “Moskova’nın Ukrayna’ya saldırılarının Avrupa barışına tehdit teşkil ettiğini” söyledi.Estonya’nın başkenti Tallinn’de Baltık ülkelerinin liderleriyle bir araya geldikten sonra konuşma yapan Barack Obama,...

ABD Başkanı Barack Obama, “Moskova’nın Ukrayna’ya saldırılarının Avrupa barışına tehdit teşkil ettiğini” söyledi.

Estonya’nın başkenti Tallinn’de Baltık ülkelerinin liderleriyle bir araya geldikten sonra konuşma yapan Barack Obama, “Bağımsızlığınızı daha önce bir kez kaybettiniz. NATO ile bir daha asla kaybetmeyeceksiniz.” dedi.

ABD Başkanı Obama, NATO içerisinde eski-yeni, büyük-küçük üye ayrımı olmadığını söyledi ve tüm müttefiklerin korunacağını vurguladı.

Rusya’nın Ukrayna topraklarını tanklarla işgal ettiğini söyleyen Obama, Moskova’nın Rusça konuşanların haklarını korumak için harekete geçtiği yönündeki açıklamalarını ise ‘yalan’ olarak nitelendirdi.

Rusya’ya yönelik sert söylemler kullanan Obama, şu ana kadar pek de bir etkisi olmayan yaptırımların artırılması gerektiğini söyledi fakat Ukrayna krizine askerî yöntemlerle müdahaleye karşı olduğunu bir kez daha tekrarladı.

Barack Obama, NATO’nun Ukrayna Ordusu’nun güçlenmesine yardımcı olmasını ve kapıları ‘Rus saldırganlığıyla mücadele eden’ yeni üyelere de açık tutması gerektiğini söyledi. Obama, bu kapsamda Gürcistan ve Moldova’yı da saydı.

Öte yandan Almanya Başbakanı Angela Merkel de yarın Galler’de başlayacak NATO Zirvesi’nde Batlık ülkelerinin egemenliğinin garanti altıda olduğunun vurgulanacağını söyledi. Merkel, bunun Rusya ile mevcut mutabakatlar çerçevesinde yapılması gerektiğini de ekledi.

Myanmar lideri Thein Sein’le Berlin’de düzenlediği ortak basın toplantısında konuşan Angela Merkel, NATO’nun harekatlar bazen için aylar süren karar alma süreçlerini hızlandırması gerektiğini söyledi.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.