Obama Bm Genel Kurulu'nda Abd’nin Ortadoğu Politikasını Anlattı

Obama Bm Genel Kurulu'nda Abd’nin Ortadoğu Politikasını Anlattı

ABD Başkanı Barack Obama 68. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda konuştu. Ortadoğu’da son yıllarda yaşanan gelişmelere değinen Obama, Suriye’deki iç savaş, İran’ın nükleer programı, İsrail-Filistin barış süreci ve Mısır’daki askeri müdahale gibi konular.

ABD Başkanı Barack Obama 68. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda konuştu. Ortadoğu’da son yıllarda yaşanan gelişmelere değinen Obama, Suriye’deki iç savaş, İran’ın nükleer programı, İsrail-Filistin barış süreci ve Mısır’daki askeri müdahale gibi konulara ABD yönetiminin yaklaşımını anlattı.

İlk olarak Suriye konusuna değinen Obama, uluslararası toplumun bu ülkede yaşananlar noktasındaki reaksiyonunun, zorlukla karşılaşıldığında yeterli olmadığını söyledi.

ABD ve bazı ülkelerin muhalifleri cesaretlendirmek üzere çalışmalar yaptığını dile getiren Obama, Esed rejiminin 21 Ağustos günü kimyasal silah saldırısı sonucu binden fazla insanın hayatını kaybettiğini ifade etti. Obama, “Suriye’deki kriz ve bölgedeki istikrarsızlık uluslararası toplumun yüzleşmesi gereken daha geniş bir zorluk haline geliyor.” dedi.

ABD olarak uluslararası toplumun kimyasal silahları yasaklaması gerektiğini düşündüklerini ifade eden Obama, zehirli gaz saldırısından ardından sınırlı askeri müdahale kararını ABD ve dünya menfaatleri adına aldığını söyledi.

Bu konuyu Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir yıldan fazladır görüştüklerini belirten Obama, son olarak St. Petersburg’daki G8 zirvesinde bu konuyu gündeme aldıklarını söyledi. Obama, “Bu sorun konusunda nenim tercihim her zaman diplomatik çözümden yana oldu. Son birkaç haftada ABD, Rusya ve müttefik ülkelerimiz Suriye’deki kimyasal silahların uluslararası kontrole geçmesi ve yok edilmesi konusunda anlaşmaya vardı.” dedi. Suriye rejiminin ilk adımını attığını dile getiren Obama, Esed rejiminin sözünü tutması için Güvenlik Konseyi'nin kararlı bir duruş sergilemesi gerektiğini söyledi.

Obama başarılı olunması durumunda 21. yüzyılda kimyasal silah kullanımına yer olmadığı noktasında güçlü bir mesaj verilmiş olacağına dikkat çekti.

Güç kullanmak yoluyla kalıcı bir barışa ulaşılamayacağını dile getiren Obama, Esed rejiminin uygulamalarının radikal gruplara daha fazla eylem alanı doğuracağını ifade etti. Obama, Rusya ve İran’ın çekindiği bu sonucu anlaması gerektiğini dile getirdi.

Suriye iç savaşına barışçıl çözüme yönelik diğer ülkelerden gelecek her türlü katkıyı memnuniyetle karşılayacaklarını ifade eden Obama, “Burada tüm ülkeleri Suriye ve çevresindeki ülkelerin insani ihtiyaçlarını karşılamak üzeren adım atmaya çağırıyorum. Amerika bu gayretlere bir milyar doların üzerinde destek verdi ve bugün 340 milyon dolar daha sağlayacağımızı duyuruyorum.” şeklinde konuştu. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.