Norveçliler, Dna Testi Vermekten Kaçınıyor

Norveçliler, Dna Testi Vermekten Kaçınıyor

Norveç Sağlık Enstitüsü'nde (FHI) kayıt altına alınan binlerce kişinin DNA profilinin zamanı gelmesine rağmen sistemden silinmemesi, Sağlık Bakanlığı ve Adalet Bakanlığı’nı harekete geçirdi. DNA testi yapılan binlerce Norveç vatandaşının,...

Norveç Sağlık Enstitüsü'nde (FHI) kayıt altına alınan binlerce kişinin DNA profilinin zamanı gelmesine rağmen sistemden silinmemesi, Sağlık Bakanlığı ve Adalet Bakanlığı’nı harekete geçirdi. DNA testi yapılan binlerce Norveç vatandaşının, hala yasal olmayan yollarla kayıt altında tutulduğu kaydedildi.

Norveç'in en büyük gazetesi Aftenposten'de yer alan bir habere göre, DNA kaydı alınan binlerce insanın, üzerinden bir buçuk yıl geçmesine rağmen hala silinmediği belirtildi. Ülkenin gündeminde ilk sıralara yükselen haberin hemen ardından, başta Norveç Sağlık Bakanlığı olmak üzere, Norveç Adalet Bakanlığı ve polis konuyla ilgili harekete geçti. Yetkililer, Sağlık Enstitüsü'nde (FHI) kayıt altına alınan isimlerin silenmesi için adım attıi. Sorunu, yaklaşık 3 buçuk yıl önce Bilgisayar Müfettişliği Kurumu'nun ortaya çıkardığı bildirildi.

DNA sonuçlarının zamanında silinmemesi, eleştirilerin Sağlık Enstitüsü'ne yönlenmesine sebep oldu. Birçok Norveçli, "Bu şekilde olursa, insanlar niye gönüllü olarak DNA testi versin ki?" şeklinde tepki gösterdi. Kriminal Şübe Müdürlüğü yetkilileri ilgili kurumlarla diyaloğa geçtiklerini duyurdu. Ancak güvenlik bürokrasisi, kendi sistemlerinde kanunlara uyduklarını, herhangi bir kişinin davası sonuçlandığında, o kişinin DNA bilgilerinin aynı gün ya da bir sonraki gün silindiğini kaydetti.

Meseleyi meclise ilk taşıyan iktidardaki Sağ Parti (H) politikacıları oldu. Partiye mensup siyasiler, meseleyi 'oldukça tehlikeli bir skandal' olarak nitelendirdi. Sağlık Bakanı Bent Høie ve Meclis Konseyi, sorunla ilgili sorumluluğu üzerine aldıklarını resmen duyurdu. Bakan, 2014'ün sonuna doğru meselenin halledileceği sözünü verdi. Adalet Bakanı, Anders Anundsen ile konuyla ilgili bir görüşme yaptığını dile getirdi. Høie, Adalet Bakanlığı ile problemin çözümü adına ortak bir toplantı düzenleyeceklerini ifade etti.

Norveç Adalet Komitesi Başkanı Hadia Tajik ise, Sağlık Enstitüsü'nün konuyla ilgili çok daha önceden gereken birimlere bilgi vermesi gerektiğini hatırlattı.Tajik, ''Madem Sağlık Enstitüsü, DNA profiline ilişkin listeleri verilen zamanda silemeyecekti, o halde konuyla ilgili çok erkenden bilgi vermeliydi.'' dedi. Ayrıca Tajik, ilgili departmanların problemenin çözemediği taktirde, Sağlık Bakanlığı ve Adalet Bakanlığı’nın çözüme el etması gerektiğini savundu. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.