Norveç, İsveç'ten Hapishane Kiralamak İstiyor

Norveç, İsveç'ten Hapishane Kiralamak İstiyor

İsveç’te son yılda polis tarafından rapor edilen suç sayısı arttı ancak hapishanelerde ceza çeken mahkûm sayısı azaldı.

İsveç’te son yılda polis tarafından rapor edilen suç sayısı arttı ancak hapishanelerde ceza çeken mahkûm sayısı azaldı.

Ulusal Suçları Önleme Kurulu tarafından açıklanan istatistikî verilere göre 2004’te1,2 milyon olan polise rapor edilen suç sayısı 2012’de 1,4 milyona ulaştı. Özellikle uyuşturucu suçları, dolandırıcılık ve gasp suçlarında gözle görülür artış yaşandı. Bu olumsuz gidişata rağmen İsveç Hapishaneler ve İnfaz Kurumu verilerine göre son on yılda ülkede mahkûm sayısı yaklaşık bin kişi azalarak 4 bin 300’e düştü. Bu düşüş nedeniyle 2013’te 4 hapishane kapandı. Hatta bunu fırsat bilen Norveç, yer bulamadığı mahkûmlar için İsveç’ten hapishane kiralama talebinde bulundu.

İsveç’te suç oranının artmasına rağmen hapishanelerin boşalmasının altında yatan birçok neden olduğu belirtiliyor. Öncelikli neden olarak mahkûmlara hayata yeni bir başlangıç yapma fırsatı vermek isteyen hâkimlerin mümkün oldukça denetimli serbestlik veya toplum hizmeti cezası vermesini tercih etmeleri gösteriliyor. 2005’te yürürlüğe giren bir yasanın cezası 6 aydan az suçlar için hâkimlere elektronik takip cezası verme yetkisi verdiği ve birçok hâkimin de bunu tercih ettiği ifade ediliyor.

Bununla birlikte bu nedenin mahkûm sayısındaki hızlı düşüşü açıklamaya yetmediği, Yüksek Mahkeme’nin 2011’de uyuşturucu trafiği ile ilgili suçlarda hapis dışındaki cezaları teşvik eden içtihadının da bunda rol oynamış olabileceği dile getiriliyor.

Bunun yanı sıra mahkemelerin cezasını üçte ikisini çeken mahkûmlara genellikle tahliye etmesi, devletin mahkûmlar için rehabilitasyon ve topluma yeniden kazandırma programlarına yaptığı büyük yatırımların da bunda etkili olmuş olabileceği belirtiliyor. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.