Nohut elde kaldı

Nohut elde kaldı

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, köylülerin tohumunu 10 TL’ye aldığı nohutu, tüccara 2 -2,5 TL’ye satamadığını belirterek, üreticinin yanlış tarım politikalarının kurbanı olduğunu söyledi

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Plansızlık üretimi doğrudan etkiliyor. Bir yıl önce üreti-ciye para kazandıran nohut bir yıl sonra değer bulmuyor. Geçen yıl 7 liraya kadar sattığı nohuta bu yıl tüccar maliyet altında dahi fiyat vermiyor. Çünkü pazar ithal nohuta döndü. Buna rağmen  tüke-tici hala pahalı nohut alıyor. İthal aracı vurgunu pazarı kontrol ediyor. Nohutta gümrük vergisinin sıfırlanması hem üreticiyi hem de tüketiciyi vurdu” dedi.

İTHAL NOHUT DARBESİ!

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Çamardı ziyareti kapsamında ilçeye bağlı Bademdere köyünde, nohut üreticileriyle bir araya geldi. Çiftçilerin sorunlarını dinleyen Ömer Fethi Gürer, “Sadece Bademdere’de değil, ilçeye bağlı Cela-ler, Sulucaova, Kavlaktepe, Elekgölü, Çardacık, Mahmatlı, Yeniköy ve Üskül’de de nohut üreticile-ri, bu yıl nohutları satamamış, soğan ve patates depoda bekliyor. Üreticiye stokçu muamelesi yapan iktidar, depoda bekleyen ve elde kalan nohut için sesini çıkarmıyor. Üretici,  ithalatta gümrük vergi-sinin sıfırlanması nedeniyle büyük mağduriyet yaşıyor, tüketici hala pahalı ürün alıyor. Arada birile-ri  vurgunu  vuruyor” dedi.

1_879x440.jpg

ÜRETİCİ PERİŞAN

2018 yılında Bakanlar Kurulu Kararıyla Resmi Gazete’de yayımlanan “İthalat Rejimi Kararına Ek Karar” kapsamında fasulye, barbunya, nohut ve börülce ithalatında gümrük vergisi oranlarının sıfır-landığını hatırlatan Ömer Fethi Gürer, “Tam da hasat dönemlerine denk gelen gümrük vergisinin sıfırlanması uygulaması, üreticiyi perişan ediyor. Nohut üreticisi, tohumunu 10 TL’ye aldığı ürünü, tüccara 2 TL’ye bile satmakta zorlanıyor. Her köyde ortalama 30’a yakın üreticinin nohutu, maliyeti bile karşılamadığı için depolarda bekliyor. Nohut, bu yıl depolarda alıcı bekliyor” dedi.

GİRDİ MALİYETLERİ YÜZDE 100 ARTTI

Tarımsal ilaçların yüzde 100, gübre fiyatlarının ise yüzde 70 oranında zamlandığını ifade eden Ömer Fethi Gürer, “Maliyet oranları artmasına rağmen, hasat zamanında yapılan gümrük vergisi indirimle-ri, ürün fiyatlarının düşmesine neden oluyor. Üreticinin pahalıya ürettiği ürün, tüccar tarafından ucu-za alınmaya çalışılıyor. Aracıların el değiştirerek tüketiciye ulaşana kadar 5-6 kat zamla-nan nohut, hem üreticiyi hem de tüketiciyi perişan ediyor. İthal nohut geliyor ama piyasa fiyatı düş-müyor. Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Erdoğan, serbest piyasa ekonomisini eleştirip, “zabı-ta market denetlesin” diyor, oysa yasa gereği zabıta ürün etiketi var mı yok mu bakabilir ama fiyat saptayamaz. Tek yetkili olan Cumhurbaşkanı KHK yada kanunla kar sınırlaması için düzenleme yap-sın. Ülkeye gelen ithal ürün fiyatı belli. Yüzde 10 üzerinde zam konamaz desin, diyor mu hayır, dü-zenleme için karar alıyor mu? Hayır. Bu sistem yalnızca üreticiyi ekip dikmekten uzaklaştırma, tarımı bitirme, ithalat ile birilerine vurgun yolunu açma yoludur. Ülke tarımı için yanlış bir yoldur. Ülke genelinde şiddetle planlı tarıma geçilmelidir. Bir yıl önce üretici ne ekecek ve ürününü kaça satacak bilmeli, en iyi verim ve kalite nerede ise o ürün orada desteklenmeli, ithalden vazgeçip aracısız üreti-ci, tüketici bağı sağlanmalıdır”  diye konuştu.

YANLIŞ TARIM POLİTİKASI  OLUMSUZ ETKİLEDİ

Nohut üreticilerin yaşadığı sorunları, ülkemizde uygulanan yanlış tarım politikasının tipik bir örneği olarak değerlendiren Gürer, “Sadece Bademdere köyünde 30’a yakın üreticinin ürünleri depoda bekliyor.  Nohut tohum olarak kullanılamıyor. Tohumda verim için ithal geliyor. Çiftçi, bu yıl ürün para etmedi diye başka ürün arayışına giriyor. Bu kez de ürün rekoltesi düşüyor yeniden fiyat yükse-liyor. Denge ve düzen ayarı yani planlama bakanlığın işi olmalı. Üretici nohut maliyet ve emek unsu-ru dikkate alınıp, TMO üstüne düşeni yapmalı ve yerli üretici korunmalı. Köy olmazsa üretim olmaz-sa yabancı çiftçileri kalkındıran ithal uygulamalardan vazgeçilip planlı ve bilimsel tarım amaçlanmaz-sa görünen o ki sorunlar daha da artacak, üreticilerin sorunlarının çözümüne yönelik düzenleme ya-pılması, ülkemizde hem üretici hem de tüketici açısından daha faydalı olur” şeklinde konuştu.
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum