Nils Muiznieks: Hsyk Yasa Tasarısı Halkın Yargıya Güvenini De Zedeler

Nils Muiznieks: Hsyk Yasa Tasarısı Halkın Yargıya Güvenini De Zedeler

Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri Nils Muiznieks, hükümetin onay verdiği Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun (HSYK) yeniden yapılandırılmasına ilişkin kanun tasarısının 'büyük bir geri adım' olduğunu vurguladı.

Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri Nils Muiznieks, hükümetin onay verdiği Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun (HSYK) yeniden yapılandırılmasına ilişkin kanun tasarısının 'büyük bir geri adım' olduğunu vurguladı. Muiznieks, bunun sadece yargının bağımsızlık ve tarafsızlığına zarar vermekle kalmayıp halkın yargıya olan güvenini kaybetmesine de yol açacağı uyarısında bulundu.

Todays Zaman'a konuşan Muiznieks, HSKY’yı yeniden yapılandırmaya ilişkin yasa tasarısı sürecinin yavaşlatılması çağrısında bulundu ve Türkiye’nin, son yıllarda yargıyı reforme etmede gösterilen ilerlemeye zarar vermemesini istedi. “Bu, büyük bir geri adım. Sadece yargının bağımsızlığına ve tarafsızlığına zarar vermekle kalmıyor, aynı zamanda yargının belli güçlerini yürütmeye bırakıyor, ancak bu halkın yargıya olan güvenini ciddi biçimde zedeleyecektir” dedi.

Türk yetkililerine vermek istediği kilit mesajın, süreci yavaşlatmak ve Avrupa Konseyi’ndekilerle danışmalarda bulunmak olduğunu belirten Muiznieks, eğer tasarı yasalaşırsa, uygulanmasının, anayasaya uygunluğu Anayasa Mahkemesi tarafından belirleninceye kadar ertelenmesi gerektiğini de söyledi. Muiznieks, “Hükümetin, yargının bağımsızlık ve tarafsızlığını etkileyecek herhangi bir değişikliği ülkesinde ve dışarıdaki ilgili herkesle danışarak yapmasının büyük önem taşıdığını düşünüyorum.” değerlendirmesinde bulundu.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin standartlarının, hakim ve savcıları değerlendirmede performans kriterleri arasında yer aldığını ve bunun da Avrupa Konseyi standartlarının, hakim ve savcıların günlük çalışması üzerinde çok olumlu etkisi olduğunu dile getiren Muiznieks, yeni HSYK düzenlemesinin bu kazanımı da olumsuz etkileyeceğini kaydetti. Hükümetin böyle bir düzenlemeye gitme nedeni konusunda yorum yapmaktan kaçınan Muiznieks, “Ben sonuçla ilgileniyorum. Eğer yargı bir şekilde zarar görüyorsa, bu bir insan hakları meselesi.’’ ifadesini kullandı.
Avrupa Konseyi’nde insan hakları bürosu olarak Türk yargısının işleyişini iyileştirmek için, Türk yetkililerle birlikte çok zaman ve enerji sarfettiklerini belirten Muiznieks, kaydedilen ilerlemenin zarar görmesini istemediğini de söyledi. Muiznieks, “Türk halkı gerektiğinde anlaşmazlıkları çözmek ve haklarını korumak için bağımsız, tarafsız ve güven duyabileceği bir yargı sistemini hak ediyor, sadece hükümetin çıkarlarını koruyan bir yargıyı değil.” ifadesini kullandı.

Türk gazetecilerinin çalışma koşullarının zorlaşmasına ilişkin bir soru üzerine Muiznieks, “İfade özgürlüğü adına, gazetecilerin durumu endişe verici.” diye belirtti. Muiznieks, Türkiye’de birçok gazetecinin tutuklu bulunduğunu ve Gezi Parkı protestolarında gazetecilerin de aralarında bulunduğu birçok gruba karşı misillemede bulunulduğunu sözlerine ekledi. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.