Ali Ayata

Ali Ayata

Nedir bu EKONOMİ?

Nedir bu EKONOMİ?

 

Bize göre ekonominin tanımı KAYIT demektir.

Yine bize göre Ekonomi eşittir İSLAM demektir.

Bu iki kavramı hayatın neresiyle karşılaştırırsanız karşılaştırın sonuç her zaman KAYIT kavramını ortaya çıkaraktır.

İslam dini KAYITLI bir dindir. Hayatınız boyunca yaşadıklarınızı, yaptığınız iyilik ve kötülükleri kayıt altına alan ve yine zamanı gelince hesabı verilecek olan bir dindir. Rabbimiz tarafından bizler için görevlendirilen İyilik ve kötülüklerimizi, yaşadıklarımızı an be an kayıt eden melekler vardır.

Ekonomi de böyledir. Hayatımız boyunca ürettiğimiz, tükettiğimiz unsurları kayıt eden, belirli bir düzene koyan ve bu düzen çerçevesinde hesaba tutulan bir kavramdır.

Başka bir açıdan ekonomi, üretim, ticaret, dağıtım ve tüketim, ithalat ve ihracattan oluşan insan etkinliği, insanın ihtiyaçlarını karşılamada yapılan her türlü faaliyeti içerir. Ekonomi belli bir bölge içindeki ekonomik sistemden oluşur. Bu sistem o bölgedeki işgücünü, sermayeyi, doğal kaynakları; üretim, ticaret ile dağıtımda rol alan ekonomik kuruluşları ve o bölgedeki mal ile hizmetlerin tüketimini içerir. Bir ekonomi teknolojik evrim, tarih ve sosyal organizasyon ile coğrafya, doğal kaynaklar, gelir ve ekoloji gibi ana faktörlerin birleşmesiyle oluşur.

Din ve ekonomi dünya tarihini biçimlendiren en önemli unsurlardan iki tanesidir.Din ile ekonomi arasında karşılıklı bir etkileşim bulunmaktadır. Ekonomi dini, din de ekonomiyi etkilemektedir. Din sosyolojisi literatüründe bu iki etkiden bahsedilmekte ve bu konulara ilişkin çalışmalara yoğunluk verilmektedir. Ekonominin din üzerinde etkisi olduğunu ileri süren birinci görüşe laikleşme hipotezi adı verilmektedir. Bu hipoteze göre, ekonomik gelişme bireylerin daha az dindar olmalarına yani din ile ilişkilerinin azalmasına yol açmakta, kişilerin dini inançlarını ve dini faaliyetlere katılımlarını azaltmaktadır. Bir ülkenin ekonomik ve politik gelişimi o ülkenin dindarlığını etkilemektedir. Diğer görüşe göre ise dindarlığın yapısı ve boyutu ekonomik performans üzerinde etkilidir. Özellikle Allah, cennet, cehennem, ahiret vb. inançlar ekonomik performans üzerinde önemli etkiye sahiptir.

Din ve dindarlık ekonomik verileri ve ekonomik çıktıları etkilemektedir. Dini inançlar çalışma etiği, dürüstlük, güven, tutumluluk, hayırseverlik, konukseverlik gibi özellikleri teşvik etmek suretiyle insan davranışlarını etkilemekte ve bu sayede de ekonomi üzerinde tesirli olmaktadır. Bu özellikleri artırmak, insanları bu tür özelliklerle donatmak dindarlığı artıracak ve yatırımları ve ekonomik büyümeyi teşvik edecektir.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ali Ayata Arşivi