Nato, Rusya'ya Yönelik Tutumunu Sertleştiriyor

Nato, Rusya'ya Yönelik Tutumunu Sertleştiriyor

Galler’deki NATO zirvesinde, Ukrayna krizi öncelikli gündem maddelerinden birini oluşturuyor. Ukrayna Devlet Başbakanı Petro Poroşenko’nun da hazır bulunduğu zirvede, Ukrayna-NATO Koalisyonu toplantısı kapsamında Rusya ile yaşanan gerginlik...

Galler’deki NATO zirvesinde, Ukrayna krizi öncelikli gündem maddelerinden birini oluşturuyor. Ukrayna Devlet Başbakanı Petro Poroşenko’nun da hazır bulunduğu zirvede, Ukrayna-NATO Koalisyonu toplantısı kapsamında Rusya ile yaşanan gerginlik ve NATO’nun Rusya ile olan ilişkileri masaya yatırılıyor.

Zirvede NATO üye ülke liderlerinin, Ukrayna ordusuna, lojistik, siber savunma ve askeri eğitim alanlarında kullanılmak üzere,15,8 milyon dolarlık bir yardım paketini onaylaması bekleniyor. Ayrıca, Ukrayna ve ABD orduları ortaklığında, 10 civarında NATO üyesi ülkenin Ukrayna’nın Lviv bölgesinde askeri tatbikata katılacağı belirtildi. Örgüt olarak NATO’nun Ukrayna’ya silah yardımı yapmayacağı, ancak üye ülkelerin bireysel olarak silah yardımı yapabileceği kaydedildi.

NATO, Ukrayna krizi sebebiyle, Rusya ile olan ilişkilerini de tekrar gözden geçiriyor. Soğuk Savaş sonrası, NATO ile Rusya bazı güvenlik konularında işbirliği yapmaktaydı. Ancak zirveye katılan üst düzey bir NATO yetkilisi, Rusya ile ilişkilerin başarısızlıkla sonuçlandığını ve Rusya’nın artık NATO’nun bir partneri olmadığını söyledi. Moskova yönetiminin Kırım’ı ilhak etmesinin ardından NATO, Rusya ile işbirliğini askıya aldığını açıklamıştı.

Fransa da dün yaptığı açıklamada, ABD ve diğer NATO üyelerinin de baskısı sonucu, Rusya’ya helikopter taşıyan iki savaş gemisi satışını askıya aldığını duyurmuştu.

Bu arada, NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, toplantı girişinde gazetecilere yaptığı açıklamada, sert bir ses tonuyla “Rusya, Ukrayna’nın doğusuna saldırıyor.” ifadelerini kullandı. Rasmussen’in Rusya’ya yönelik bu sert söylemi, “Soğuk Savaş dönemine tekrar geri mi dönülüyor?” sorularının sorulmasına yol açtı.

Öte yandan, üst düzey bir NATO komutanı, binlerce Rus askeri ve yüzlerce Rus tankının Ukrayna topraklarına girdiğini belirtti. İsmini açıklamayan NATO komutanı, “Halen Ukrayna içinde binlerce Rus askeri ve yüzlerce Rus tankı ve tam teçhizatlı askeri araçlar olduğunu gözlemliyoruz. Dolayısıyla, Rusya’nın Ukrayna’daki askeri varlığında ciddi bir değişim söz konusu değil.” dedi. NATO komutanı, 20 bin Rus askerinin de Rusya sınırında bekletildiğini sözlerine ekledi. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.