Mutfak masrafı geçen yıla göre arttı

Mutfak masrafı geçen yıla göre arttı

Türk-İş 2. Bölge Temsilcisi Necati Kökat, Türk-İş Genel Merkezi tarafından açlık sınırının 862 lira olarak belirlendiğini ifade ederek, ''Ailenin sadece mutfak harcaması için yapması gereken harcama tutarı geçen yıla göre 84 lira artış göstermiştir'' dedi

 
Türk-İş 2. Bölge Temsilcisi Necati Kökat, yaptığı yazılı açıklamada, çalışanların ailesiyle birlikte ''insana yakışır'' geçim koşullarına sahip olmasının temel hak ve özgürlükleri arasında yer aldığını bildirdi. 
Sosyal politika aracı olarak bu amacın gerçekleştirilmesinde asgari ücret uygulamasının büyük önemi ve etkisi olduğunu belirten Kökat, ''Son günlerde sıklıkla tartışılmakta olan 'Beyaz Türk' veya 'Siyah Türk' tanımından daha da öncelikli olan 'Yoksul Türk' ve içinde bulunduğu ağır geçim koşullarıdır'' dedi. 
Türk-İş'in hesaplamalarına göre kasım 2010 itibariyle açlık sınırının 862 lira ve yoksulluk sınırının ise 2 bin 807 lira olarak belirlendiğini ifade eden Kökat, şunları kaydetti: 
''Ailenin sadece mutfak harcaması için yapması gereken harcama tutarı geçen yıla göre 84 lira artış göstermiştir. Toplam harcama tutarı ise son bir yılda 275 lira artmıştır. Oysa halen yürürlükte olan net aylık asgari ücret 599,12 liradır. Bir başka ifadeyle, bugün ele geçen asgari ücret günlük sadece 19,97 liradır. Bu tutarla, işçinin ailesi ile birlikte beslenmesi, giyinmesi, kira ödemesi, elektrik, su, yakıt, ulaşım, eğitim, sağlık gibi zorunlu giderlerini karşılayabilmesi nasıl mümkün olacaktır? Bir günlük çalışmanın karşılığı elde edilen asgari ücretle ancak bir kilogram kıyma et alınabilmektedir.'' 
Ekonomide yaşanan kriz ve yaygınlaşan işsizlikle birlikte dar ve sabit gelirli yoksul bireylerin geçim koşullarının daha da ağırlaştığını belirten Kökat, dar ve sabit gelirli milyonlarca kesimin durumunun iyileştirilmesinin gündemin öncelikli konusu olarak önemini koruduğunu sözlerine ekledi.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.