Müsiad'da ekonomik gelişmeler konferansı

Müsiad'da ekonomik gelişmeler konferansı

MÜSİAD Konya Şubesi'nde düzenlenen, "Altın ve Döviz Piyasaları ne olacak?" konulu konferansa katılan Marmara Üniversitesi İktisat Bölümü Öğretim Üyesi ve Ekonomist Doç. Dr. Yaşar Erdinç, "Dünya'da ilg

MÜSİAD Konya Şubesi'nde düzenlenen, "Altın ve Döviz Piyasaları ne olacak?" konulu konferansa katılan Marmara Üniversitesi İktisat Bölümü Öğretim Üyesi ve Ekonomist Doç. Dr. Yaşar Erdinç, "Dünya'da ilginç şeyler oluyor" dedi.
MÜSİAD Konya Şubesi Konferans Salonu'ndaki konferansa çok sayıda iş adamı ve sanayici katıldı. Konferansın açılış konuşmasını MÜSİAD Konya Şubesi Başkan Vekili Lütfi Şimşek yaptı. Şimşek, “Özellikle Avrupa ülkelerinde yaşanan mali krizle beraber merakla beklenen, 'ne olacak' sorusunun cevabını bulabilmek için bu konferansı düzenledik. Bu konferans sonrası iş adamlarımızın aklındaki soru işaretlerinin giderilmesini amaçlıyoruz” dedi. Açılış konuşmasının ardından katılımcılara ekonomik gelişmeler hakkında yorumlarını sunan Doç. Dr. Yaşar Erdinç, özellikle Amerika'da yaşanan ekonomik darboğazın ektilerinin yavaş yavaş ortaya çıkacağını belirterek, "Amerika deli gibi para basıyor ve bastığı para dağıtılan bankalar üzerinden tekrar Amerikan Hazinesine geri dönüyor” şeklinde konuştu. Amerika'nın muazzam borçlandığını belirten Yaşar Erdinç, “ABD borçlarından son anda kurtuldu. Bastıkları para ile ABD Merkez Bankası (FED) fon alıyor ve diğer bankalara borç vererek onlara spekülasyonlar yaptırıyor” dedi. Avrupa Birliği'nde (AB) Yunanistan'ın ardından İspanya ve İtalya'nın da potaya girdiğini savunan Erdinç, “İtalya'nın 1,6 trilyon dolar borcu var, İspanya geçen ay 2,5 milyar dolar borç almaya çıktı bulamadı. Credit Default Swap (CDS) tavan yaptı. Dünya'da acayip komik şeyler oluyor” yorumunda bulundu. Konyalı iş adamlarına Avrupa Birliği ülkeleri ile olan ticari ilişkilerinde temkinli bir yol izlemeleri önerisinde bulunan Ekonomist Doç. Dr. Yaşar Erdinç, “Avrupa'da finansal piyasaların durması durumunda Avrupa ülkelerinden alacaklarınızı tahsil etmekte zorlanırsınız. Örneğin, Yunanistan'daki 'National Bank of Greece' bankası Avrupa'nın en büyük bankalarından birisi, bu banka batarsa kan akışı durur, Avrupa'dan para alamazsınız. Ülkemizdeki özel şirketlerin dışarıya reel 80-100 milyar dolar borcu var, AB'den 30-40 milyar dolar nakit çevrilmezse ciddi sıkıntılar yaşanır” dedi.
Ekonomi piyasalarında bundan sonra ne olabilir, sorusuna görüşlerini belirten Yaşar Erdinç, “ Dünya ekonomilerinin resmi çok bozuk, altın 3 bin - 5 bin dolarlara giderse şaşırmamalıyız. ABD'nin bütün kalp damarları kapanmış gözüküyor. Avrupa ise Avroyu devam ettirmeye çalışarak bu işi çözemez. Almanya Başbakanı Merkel'in bu durumdan çıkmaya gücü yetmez. Avrupa Birliği ülkelerinin hepsi kendi çıkarlarını düşünüyor. Ancak, Çin elinde bulunan 700 milyar dolar ile AB kağıdı alırsa, serbest kur sistemine geçerse AB nefes alır ama buna imkan yok gibi gözüküyor” ifadelerini kullandı.
Bir sabah uyandığınızda Yunanistan'ın iflas haberini duyarsanız şaşırmayın diyen Erdinç, iş adamlarına önerilerini şöyle sıraladı: “Bütün kötü sürprizlere hazır olun, stoklarınızı minimize edin. Önümüzdeki 1 yıl içinde temkinli olmakta fayda var. AB'de faiz indirimi bekleniyor çünkü ekonomi çok daraldı. Faiz indirimi çıkarsa Avrupa'daki alacaklarınızı tahsile gidin. Alacaklarınızı daha iyi takip edin çünkü Amerika'dan AB bankalarına gelen kaynak kesildi. Diğer taraftan bireysel yatırım noktasında altın revaçta yatırım aracı olmaya devam edecek” dedi. Türkiye'nin yüzde 55 oranında Avrupa Birliği ülkelerine ihracatı olduğunu hatırlatan Erdinç sözlerinin sonunda, “Avrupa'da kalp durursa bizim borsamızda düşüş yaşanır. Avrupa bizi de satar. Ancak, Türkiye genç nüfusu sayesinde önümüzdeki 1 yıl içerisinde daha şanslı gözüküyor. Gençlerin tüketim harcamaları daha iyi. Bir de Türkiye'de daha önce yaşananı krizler ve alınan tedbirlerden dolayı finans sektörünün ayağı yere daha sağlam basıyor. Kamuoyunda devlete olan güvenin güçlü olması ve Başbakanımızın 'Teğet bile geçmez' sözü müthiş güven oluşturuyor” şeklinde konuştu.
Konferansın sonunda MÜSİAD Konya Şube Başkanı Aslan Korkmaz, Ekonomist Doç. Dr. Yaşar Erdinç'e özel dokuma kilim hediye etti

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.