Metro gitti hafif raylı sistem geldi!

Metro gitti hafif raylı sistem geldi!

Yıllardır yapımına başlanması özlemle beklenen ‘metro’ projesi, bir kelime oyunu ile değiştirildi mi? Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Konya’da yaptığı konuşmada metro projesinden ‘Hafif raylı sistem’ olarak bahsetti

2015 yılı Nisan ayında dönemin Başbakanı Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu tarafından düzenlenen bir lansman ile kamuoyuna tanıtılan “Konya Metro projesi” ile ilgili yapılan güncel açıklamalar kafalarda soru işaretleri bıraktı. Geçtiğimiz günlerde bir dizi temas için Konya’da bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yaptığı konuşmada ilk açıklamadan beri “metro” olarak planlanan projeyi “Hafif raylı sistem” olarak ifade etti. Kamuoyuna metrodan, hafif raylı sisteme geçiş hakkında hiçbir açıklama yapılmazken, değişikliğin vatandaşı nasıl etkileyeceği ile ilgili bir bilgi verilmedi. Nisan 2015’te lansmanı yapılan Konya metro projesi Haziran 2015’te yapılan Genel Seçim öncesi seçim malzemesi olarak kullanılmıştı. Partilerin hazırladığı seçim afişlerinde ve bilbordlarda, “Şehrimize metroyu kazandıran başbakanımıza teşekkür ediyoruz” ifadeleri yer almıştı.   


METRO KELİMESİ AĞZA ALINMADI

Konya metro projesi Konya kamuoyunun yoğun baskılarına rağmen yıllardır hayata geçirilmiyor. 2016 yılı başında proje ihalesi tamamlanan projenin yapım ihalesine çıkması bekleniyordu. Metro çalışmalarına ilk olarak Necmettin Erbakan Üniversitesi Kampüsü’nden başlayıp Beyşehir Caddesini takiben Yeni YHT Gar, Fetih Caddesi, Ahmet Özcan Caddesi ve Çeçenistan Caddesi’nden devam eden ve Meram Belediyesi Hizmet Binası önünde son bulacak hattan başlanması bekleniyordu. Bu hattın 2023 yılında günlük 286 bin yolcuyu taşıması bekleniyor. Ülke genelinde yaşanan ekonomik sıkıntılarla pek çok AK Partili yetkili tarafından “Konya’ya henüz gerek yok” şeklinde açıklamalara hedef olan proje, geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Eroğan’ın yaptığı açıklamalarla yeni bir boyut kazandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Mevlana Meydanı’nda yaptığı konuşmada, “Konya’mız için önemini bildiğim yaklaşık 22 kilometrelik ve 22 durağa sahip Necmettin Erbakan Üniversitesi-Meram Belediyesi ‘hafif raylı sistem’ hattının da bir an önce tamamlanmasını bizzat takip edeceğiz. Bu projenin ikinci hattı olan Selçuk Üniversitesi-Meram Belediyesi hattıyla ilgili hazırlık çalışmalarının da kısa sürede sonuçlandırılmasını bekliyoruz. Hafif raylı sistemimizin hatlarını Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığımız yapacak, burada çalışacak taşıtları ise Büyükşehir Belediyemiz temin edecektir.” ifadelerine yer verdi. Erdoğan’ın metro kelimesini hiç ağzına almaması kafalarda soru işaretleri bıraktı.

EN GELİŞMİŞİ METRO

Şehir içi raylı sistemler hız ve kapasitelerine göre 4 başlıkta sınıflandırılıyor. Cadde Tramvayı, Hafif Raylı Sistem, Hafif Metro ve Metro olarak ayrılan sistemler pek çok özelliğe göre farklılaşıyor. Cadde Tramvayları  yolcu taşıma kapasitesi düşük olan, ortalama 25/35 km/sa hızla işletilebilen ve yaklaşık her 300-500 metre civarında durakları mevcut olan raylı sistemler olarak tanımlanıyor. Hafif Raylı Sistemler ise ikinci sırada geliyor.  Hafif Raylı Sistem ortalama 60-80 km/sa süratle, kendisine tahsisli hatlarda işletilen raylı toplu taşıma sistemi olarak açıklanıyor. Daha sonra ise Hafif Metro ve Metro sistemi sıra ile geliyor. Hafif Metro sistemi 4-6 araçlık diziler halinde sinyalizasyon sistemine tabi olarak işletilen, çoğunlukla yer altında açılan tünellerde döşenen hatlarda ortalama 70-90 km/sa hızla gidebilen raylı toplu taşım sistemi olarak tanımlanıyor. Bu sistemlerden en gelişmişi olan metro sistemi ise yüksek kapasitede yolcu taşıma imkânına sahip, dünyada yaygın olarak büyük şehirlerde kullanılan raylı toplu taşıma sistemi olarak tanımlanıyor. Metro tek  yönde  saatte  70  bin  yolcu  taşıyabiliyor.

HÂLİD ŞEN

 

Ulaşım Sistemi

Ortalama işletme hızı

Maksimum işletme hızı

Yolcu taşıma kapasitesi (Yolcu saat/Yön)

Kilometre Maliyeti

Tramvay

18-20 km/sa.

40 km/sa.

10.000-15.000

3.000.000 $

Hafif Raylı Sistem

18-45 km/sa.

80 km/sa.

15.000-22.000

25.000.000 $

Hafif Metro

40-45 km/sa.

80 km/sa.

20.000-35.000

35.000.000 $

Metro

45-50 km/sa.

90 km/sa.

40.000-70.000

55.000.000 $

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
15 Yorum