'Merkel'in Telefonu 10 Yıldır Dinleniyor'

'Merkel'in Telefonu 10 Yıldır Dinleniyor'

Almanya Başbakanı Angela Merkel'in cep telefonunun ABD'nin Ulusal Güvenlik Kurumu (NSA) tarafından 2002 yılından bu yana dinlediği öne sürüldü.

Almanya Başbakanı Angela Merkel'in cep telefonunun ABD'nin Ulusal Güvenlik Kurumu (NSA) tarafından 2002 yılından bu yana dinlediği öne sürüldü.Obama'nın da Merkel'in telefonunun NSA tarafından dinlendiğine yönelik üç yıl önce bilgilendirildiği iddia edildi.

Spiegel'in edindiği son bilgilere göre Merkel'in telefonu 2002 yılından bu yana NSA'nın dinleme listesinde yer alıyor. Bunun gizli bir NSA verisinde yer aldığını iddia eden Spiegel, bu uygulamanın ABD Başkanı Barack Obama'nın Berlin ziyaretinden birkaç hafta öncesine kadar hala geçerli olduğunu kaydetti. Belgelerde Angela Merkel'in numarasının “GE Chancellor Merkel” olarak kaydedildiği bilgiler arasında bulunuyor.

Burada ayrıca, Merkel'in Avrupa'dan sorumlu şube olan S2C32 “Eurpean States Branch” tarafından hedef gösterildiğine dikkat çekildi. Belgede bunun uygulanmasıyla da “Special Collection Service” (SCS) adlı birimin sorumlu olduğunun yer aldığına işaret edilen haberde, listedeki verinin sadece bağlantı bilgilerinin mi yoksa tüm görüşmelerin mi dinlendiği yönünde ne tür bir takip olduğunu göstermediği aktarıldı.

SCS'nin Berlin'in tarihi Brandenburg Kapısı'nın (Brandenburger Tor) yanında bulunan ABD Büyükelçiliği'nde de yasal olarak kayıtlı olmayan casusluk şubesini bulundurduğu iddia edilen haberde, NSA ve CIA çalışanlarının modern antenlerle hükümet bölgesindeki iletişimi kontrol ettiği ileri sürüldü.

OBAMA, MERKEL'İN DİNLENDİĞİNDEN 3 YILDIR HABERDAR

Diğer yandan Obama'nın, Merkel'in telefonunun NSA tarafından dinlendiğine yönelik üç yıl önce bilgilendirildiği iddiaları da bulunuyor. Bild gazetesi Obama'nın Merkel'in telefonunun dinlendiğinden 3 yıldır haberi olduğunu ve bizzat kendisinin bu izni verdiğini öne sürdü. ABD istihbarat çevrelerine dayandırılan haberde, ABD başkanının 2010 yılında dönemin NSA Başkanı Keith Alexander'dan Merkel'in gizlice dinlendiğine ilişkin bilgi aldığı ve dinlemeyi devam ettirdiği kaydedildi.

Obama'nın yoğun ilgisi nedeniyle Almanya'dan gelen dinleme bilgilerinin NSA'nın merkezine gitmeden önce Beyaz Saray'a iletildiği belirtilen haberde, 18 NSA çalışanının Merkel'i Brandenburg Kapısı yanında bulunan ABD elçiliğinden dinlediği vurgulandı.

Gazete ayrıca eski başbakanlardan Gerhard Schröder'in de ABD tarafından dinlendiğini gündeme getirdi. Dönemin ABD Başkanı George W. Bush'un ABD'nin Irak operasyonuna “hayır” diyen Schröder'e karşı gizli dinleme operasyonu başlattığı ifade edildi. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.