Merkel’den Nuland’ın ifadesine ağır tepki

Merkel’den Nuland’ın ifadesine ağır tepki

Amerikalı diplomat Nuland’ın ABD’nin Ukrayna Büyükelçisi ile telefon görüşmesinde “S....r et AB’yi” demesini Merkel “kabul edilemez” bulduğunu açıkladı. Nuland kayıtla ilgili “Etkileyici bir hüner, ses çok temizdi” dedi

Almanya Başbakanı Angela Merkel'den Amerikalı diplomat Victoria Nuland'ın Avrupa Birliği (AB) ile ilgili sözlerine tepki geldi. Merkel, yaptığı açıklamada bu sözlerin “kesinlikle kabul edilemez” olduğunu söyledi. Geçtiğimiz gün ABD Dışişleri Bakanlığı Avrupa ve Avrasya İşlerinden Sorumlu Bakan Yardımcısı Victoria Nuland'ın Ukrayna ile ilgili yaptığı özel bir telefon görüşmesinin dinlendiği ortaya çıkmıştı. Nuland'ın ABD'nin Ukrayna Büyükelçisi Geoffrey Pyatt ile yaptığı konuşmada “S....r et AB'yi” şeklinde küfrettiği açıklanmıştı.

‘Bizden özür dilenmedi'
Amerikan diplomasisinin iki numaralı ismi olan Nuland ile Pyatt arasındaki telefon görüşmesinin Rusça altyazıyla Youtube'a konması sosyal medyada olay yarattı. Videoda AB yandaşı gösterilerle sarsılan Ukrayna'daki krize uluslararası yaklaşımı tartışan Nuland, Pyatt'ın AB'nin pozisyonunu hatırlatmasıyla “S....r et AB'yi” diyor. Almanya Hükümeti Sözcü Yardımcısı Christiane Wirtz, Nuland'ın AB'ye küfretmesine tepkili olduklarını söyledi. Wirtz, Merkel'in bu sözleri “kabul edilemez” bulduğunu kaydetti.

Wirtz, Merkel'in tepkisini dile getirirken, AB Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton'un çok iyi bir iş yaptığını ve AB'nin Ukrayna'daki krizin çözümüne katkı için çaba göstermeye devam edeceğini vurguladı. Almanya Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Sebastian Fischer de şu ana kadar bu sözlerle ilgili Berlin'e ulaşmış bir özrün bulunmadığını kaydetti. Fischer, özür için doğru adresin AB olacağına işaret etti.

Ashton'ın sözcüsü Maja Kocijanciç yorumda bulunmaktan kaçındı. AB Komisyonu sözcülerinden Pia Ahrenkilde-Hansen, “Uluslararası ortaklarımızla Ukrayna'daki krizi çözmek için tüm çabalarımızı seferber etmeyi sürdüreceğiz” dedi. Resmi açıklamalarda, Nuland'ın ifadelerine yönelik yorum yapılmamaya özen gösterilse de kulislerde belirgin bir rahatsızlık duyulduğu ifade ediliyor.

Olayın baş kahramanı Nuland ise internete düşen ses kaydına ilişkin “Oldukça etkileyici bir hüner ortaya konmuş. Ses çok temizdi” ifadesini kullandı. Nuland, Ukrayna'nın başkenti Kiev'de düzenlediği basın toplantısında konuşmanın “özel bir diplomatik görüşme” olduğu gerekçesiyle yorum yapmak istemediğini söyledi.

Rusya reddetti
Nuland basın toplantısında ayrıca ABD'nin Ukrayna konusundaki siyasetinin tamamen şeffaf olduğunu dile getirirken iki ülke arasında çok sayıda işbirliği örneği olduğunu söyledi. Ukrayna'nın Rusya ile güçlü ekonomik ve siyasi ilişki içinde olmasına karşı olmadıklarını, ancak Ukrayna'nın bunu istediği yoldan, bağımsız ve güçlü bir şekilde yapması gerektiğini kaydetti.

Videoyu Twitter'a koyan ilk ismin Rusya Başbakan Yardımcısı Dimitri Rogozin olması ise Amerikalı yetkililerin Rusları suçlamasına neden olmuştu. Beyaz Saray Sözcüsü Jay Carney yaptığı açıklamada “Video Rus hükümeti tarafından Twitter'da dolaşıma sokulduğu için bu Rusya'nın rolü hakkında bir şey söylüyor” demişti. Luskotov ise yaptığı açıklamada iddiaları reddetti. Luskotov haber ajansı AP'ye sosyal medyada dolaşırken videoya denk geldiğini, kendisinin ya da Rus hükümetinin konuşmanın ele geçirilmesinde bir rolü olmadığını söyledi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.