Meke Gölü kuruyor

Meke Gölü kuruyor

Dünyanın nazar boncuğu olarak nitelendirilen Meke Gölü, kuruma noktasına geldi.

Dünyanın nazar boncuğu olarak nitelendirilen Meke Gölü, kuruma noktasına geldi. Bilinçsiz tarımsal sulama nedeniyle suyunun yüzde 80’ini kaybeden göl, ‘nazar boncuğu’görüntüsünü kaybetti. Gölün kurumuş son hali, Tuz Gölü’nü aratmıyor

Karapınar'da bulunan ve 'dünyanın nazar boncuğu' olarak nitelendirilen Meke Gölü, haritadan silinme aşamasına geldi. Sönmüş bir volkan kraterinin suyla dolmasıyla oluşan Meke Gölü, küresel ısınma ve yeraltı sularının çekilmesi sebebiyle kurumaya başladı. Üzerinde adacıklar oluşan ve kırmızı bir renge bürünen gölün tabanı da çamurlaştı. Krater bir yapıya sahip gölde az miktarda kalan suyun buharlaşması sonucu gölün büyük bir bölümünde kristalleşme ve tuzlanma oluştu. Suyun tamamen çekilmesiyle adeta Tuz Gölü’ne dönüşen Meke Gölü’nü ziyaret edenler, eskiden suyla kaplı göl tabanında bazı kişiler otomobilleriyle tur atıyor. Jeoloji Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Doç. Dr. Fettullah Arık, göldeki su düzeyinin yüzde 80 oranında azaldığını açıkladı. Sönmüş bir volkan kraterinin suyla dolmasıyla oluşan ve ortasında adacıklar bulunan gölün kuraklıktan etkilendiğini belirten Arık, gölün artık eski görünümünü kaybettiğini aktardı. Gölün bu hale gelmesinin bilinçsiz tarımsal suluma sonucu yeraltı su seviyesinin azalması ve yağış miktarındaki düşüşten kaynaklandığını bildiren Arık, çöl şartlarının hakim olduğu bölgede buharlaşmanın da göldeki su kaybının nedenleri arasında yer aldığını kaydetti.

SUYU SEVİYESİNDE DÜŞÜŞ VAR

Meke Gölü’nün eski bir tuzla olduğunu söyleyen Arık, “Göl 2-3 yıldır nazar boncuğu görünümünü kaybetti. Bölgede yağış azlığı ve aşırı yer altı suyu kullanımı var. Bu da göldeki su seviyesinin hızla düşmesine neden oluyor. Göldeki su seviyesinin düşmesinin bir çok nedeni bulunuyor. Ancak en etkili neden yağış azlığı ve kuraklık. Göl, yağışlardan besleniyordu. Yağış azlığı beslenmeyi önledi. Meke'ye su aktarılmak istendi. Ancak aktarma işlemi doğal dengeyi bozduğu için engellendi. Meke, önümüzdeki bir kaç yıl içinde yeterli yağış olmaz ve yer altı suları da aşırı kullanılırsa tamamen kurur. Bölgemiz kuraklıkla karşı karşıya. Uzun yıllar ortalamasına baktığımızda yağış miktarında düşüş var. Karapınar çölleşmeyle karşı karşıya. Kuraklık olduğu için çiftçide yer altı suyuna yükleniyor. Her yıl yer altı suyu seviyesinde 1 metrelik bir düşüş var” diye konuştu.

GÖL KURUMAYA YÜZ TUTTU

Arık, “Meke, dünyada benzeri olmayan zeminde çift patlama ile oluşmuş bir krater gölüdür. Panoramik görüntüsü, jeolojik yapısı ve bölgede yaşayan kuşlar ile bir harikadır. Adayı oluşturan volkanik kütlenin yapısı, en şiddetli yağmurları bile hemen emecek yeteneğe sahiptir. Meke'nin biçiminin binyıllardır bozulmamasının nedeni budur. Ama son yıllarda Konya Havzası'ndaki yeraltı sularının bilinçsiz tüketimi yüzünden yaz aylarında tamamem kurumaktadır. Ayrıca özel kuş alanıdır. Göçmen kuşların Türkiye üzerinde mola verdiği nadir doğa harikalarımızdan biridir. Ne yazık ki kurumaya yüz tutmuştur” diye konuştu. Arık, sözlerini şöyle tamamladı: “Meke Gölü’nü kurtarabilmek için birşeyler yapmak gerekiyor. Doğa harikasını kaybediyoruz. Bugün gölde su çok azaldığı için rahatça yürüyerek kroplastik koniye ulaşıp en üst seviyesine kadar çıkabiliriz. 20 yıl önce ancak yüzerek karşıya geçilebiliyordu.”

KEŞKE BU HALİYLE GÖRMESEYDİM

2010 yılında gölü ziyaret eden Eski Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, şu ifadeleri kullanmıştı: “Keşke bu gölü bu haliyle hiç görmesiydim. Çok üzgünüm gerçekten. Vali bey, buraya gelirken gölün acil müdahaleye ihtiyacı olduğunu bana söylemişti, ancak doğrusu bu kadar acil olduğunu tahmin bile etmemiştim. Meke Gölü’nün bu durumunu döner dönmez ilgili Bakanlıklarla paylaşacağım, yapılacak bir şey varsa onları görüşmek istiyorum. Çevre sorunlarına karşı duyarsızlık ve dikkatsizliğin bizi nasıl bir tabloyla karşılaştırabileceğinin en önemli kanıtı Meke Gölü. Bu çevrede bir çok kuyu var, artezyen var. Bunlar yeraltı suyunu çekerek, yeraltı suyunun seviyesini azaltıyor. Böylece gölün suyu azalıyor. Bu yapılanlar, bu doğa harikasını mahvediyor. İnanılmaz dünya güzeli bir göl vardı burada, şu anda durumu çok kötü.”

KERİM ATICI merhabahaber.com

 

FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.