Maliye Bakanı Şimşek: Vergi Denetimini 4 Aşamada Yapıyoruz

Maliye Bakanı Şimşek: Vergi Denetimini 4 Aşamada Yapıyoruz

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, vergi denetiminde son dönemlerde yaşanan tartışmalara ilişkin açıklamalarda bulundu. Vergi denetiminin gelen bilgiler eşliğinde 4 aşamada değerlendirildiğini söyleyen Bakan Şimşek, risk analiz sisteminden, yapılan...

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, vergi denetiminde son dönemlerde yaşanan tartışmalara ilişkin açıklamalarda bulundu. Vergi denetiminin gelen bilgiler eşliğinde 4 aşamada değerlendirildiğini söyleyen Bakan Şimşek, risk analiz sisteminden, yapılan teftiş ve gelen şikayetler ile kamu kurumlarının bildirimlerinden gelen verilerin dikkate alınarak vergi denetiminin yapıldığını kaydetti.

Maliye Bakanlığı Vergi Denetim Kurulu 6. promosyona mensup vergi müfettiş yardımcıları kişisel gelişim ve motivasyon eğitimine katılan Bakan Mehmet Şimşek, göreve yeni başlayan vergi müfettiş yardımcılarına mesleki anlamda tavsiyelerde bulundu. Kayıt dışı ile mücadele konusunda ciddi önlemler alındığını ifade eden Şimşek, vergilerin usulüne uygun şekilde tahsil edilmesinin ülkenin kalkınmasında önemli bir rol oynadığına dikkat çekti. Yapılan çalışmalar sonucunda incelenecek mükelleflerin gönüllü uyumunu arzuladıklarını ancak bu konuda başarılı olamadıklarını kaydeden Şimşek, "Olması gereken de bu. Politikalarımızda bunu teşvik ediyoruz. Ama gönüllü uyum noktasında herkes arzulanan performansı ortaya koymuyor. O zamanda vergi denetimi çok önem arz ediyor." dedi. Vergi denetimine ilişkin son günlerde yaşanan tartışmalara ilişkin de değerlendirmelerde bulunun Şimşek, konuşmasına şöyle devam etti:

"Çok haksız ithamlar da oluyor. Vergi denetimi 4 şekilde başlayabilir. Bunun en başında risk analiz sistemimizdeki çıktılarına göre. Esas olan bu. Yüzde 90’dan fazlası bu çerçevede belirleniyor. İhbar ve şikâyetler de dikkate alınıyor. Zaman zaman teftiş, soruşturma ve incelemelerde çıkan sonuçlar da vergi denetimini doğurabilir. Başka bir bakanlık başka bir meseleye bakarken vergi mükellefiyeti konusunda bazı aksaklıklar olursa biz oradan gelen bilgilere binaen inceleme yaparız. Kamu kurum ve kuruluşlarına iletilen vergisel yönden hususlar da vergi denetiminde dikkate alınmak zorundadır."

Kayıt dışının en aza indirilmesi için verilen yetkilerin adil bir şekilde kullanılması gerektiğini belirten Şimşek, "Bunu yaparken elimizdeki yetkileri adil bir şekilde kullanacağız. Tarafsız, objektif ve bilimsel ve mesleki etik çerçevesinde hareket etmemiz lazım. 2011 yılında denetim sayısı 16 bin civarınayken 2012’de 42 binde 2013 yılında 71 bine çıktı. Bu sene eğitimler bitince 2016 sonrasında denetim anlamında büyük artışlar olacağına inanıyorum. İşini iyi yapan, doğru yapan, sorumluluklarını tam anlamıyla yapan hiçbir mükellefin korkmasından gerek yok. Siz 77 milyonun hakkını tam olarak beyan edip ödemeyi yapıyorsanız, hiçbir kurumdan ve vergi denetiminden korkmanıza gerek yok." şeklinde konuştu.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.