Maçlar iftar sonrası oynansın

Maçlar iftar sonrası oynansın

Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Araştırma Görevlisi Nesli Arpacı, oruç tutmak isteyen futbolcuların mutlaka sahura kalkmaları gerektiğini söyledi.

Arpacı, “Ramazan ayı süresince futbol maçlarının iftardan 2 saat sonra oynanması” önerisinde bulundu. Nesli Arpacı, yaptığı açıklamada, profesyonel müsabaka sporcularının oruç tutmalarını çok fazla önermediklerini, çünkü orucun performanslarını ciddi anlamda düşürdüğüne dair ciddi çalışmaların olduğunu belirtti. Arpacı, “Futbolcu eğer oruç tutmak istiyorsa, sahura mutlaka kalkacak. Ağır yemeklerle iftara başlamayacak. Belki bir çorbayla olabilir. Devamında da gene çok fazla yüklenmeden, yemeğine hafif bir şekilde devam etmesi gerekiyor. Sahura kadar sık sık beslenmesi gerekiyor” dedi.

Arpacı, Ramazanın yazın en sıcak ayına denk gelmesi nedeniyle özellikle sporcularda su ihtiyacının en üst düzeyde olduğuna dikkat çekerek, “Sıvı ve su tüketimi çok önemli. Havanın sıcak olduğu dönemlerde yapılan antrenmanlarda sporcu günde yaklaşık 6-8 litre su kaybedebiliyor. Bu su eksikliği giderilmezse, yerine konmazsa, sporcu performansı düşebiliyor. Atlanan en önemli şeylerden biri de meyve tüketimi. Çok ağır tatlılar yerine meyve ve hoşaf veya komposto gibi meyve ve sıvı içeren besinlerle devam etmek daha doğru olur” diye konuştu.

Antrenmanların, güneş ışınlarının etkisinin daha az olduğu saatlerde yapılmasının oruç tutan sporcular açısından daha doğru bir tercih olacağını ifade eden Nesli Arpacı, şöyle devam etti:

“Ramazan yaz ayına geldiği için gün içerisinde güneşin etkili olduğu saatlerde antrenman yapmak pek doğru olmaz. O nedenle belki, serin bir zamanda yapılabilir. Sporcu performansının düşmemesi için antrenmanların sabahın çok erken saatlerinde, sahurdan bir süre sonra veya iftar sonrasında yapılması daha uygun olacaktır.”

MAÇ SAATLERİ ÖNERİSİ

Beslenme ve Diyetetik Bölümü Araştırma Görevlisi Nesli Arpacı, oruç tutan futbolcuların iftardan en az 2 saat sonra maç oynamalarının hem fizyolojik hem de performansları bakımından daha olumlu olacağını vurgulayarak, şunları söyledi: “İftardan sonra midenin ve fizyolojinin hazır hale gelmesi için 1 saatlik bir süre kalıyor. Bu da yeterli bir süre değil. İftarın saat 20.00’de yapıldığını düşünürsek, maçların saat 22.00’de yapılması daha makul bir saat olur. Çünkü futbolcu karşılaşma öncesi hem yemeğini tüketecek, sonra da o besinlerin mideden boşaltılması için bir süre verilmesi gerekiyor. Bu nedenle iftardan 2 saat sonra maçların yapılması daha makul olur.”

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.