"Leylekler Tepesi"nin konukları bu yıl erken geldi

"Leylekler Tepesi"nin konukları bu yıl erken geldi

Konya'nın Beyşehir ilçesine bağlı Adaköy beldesindeki "Leylekler Tepesi"nin konukları, hava sıcaklığının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi nedeniyle bu yıl erken geldi.

Leylekleri gözlemlemek ve fotoğraflamak için en iyi adreslerden biri olarak gösterilen Konya'nın Beyşehir ilçesine bağlı Adaköy beldesindeki "Leylekler Tepesi"nin konukları, hava sıcaklığının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi nedeniyle bu yıl erken geldi.

Türkiye'nin en büyük leylek kolonilerinden birini misafir eden Beyşehir Gölü kıyısındaki Leylekler Tepesi'ne, şubat ayının ortasından itibaren gelmeye başlayan kuşlar, baharı müjdelemeye başladı.

Küçük gruplar halinde beldeye gelen leylekler, ardıç ağaçlarının üzerindeki yuvalarına konup, zaman zaman gökyüzünde kanat çırparak ilginç görüntüler oluşturuyor.

Adaköy belde Belediye Başkanı Nihat Ulu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Leylekler Tepesi'ne kuşların bu yıl erken göç ettiğini belirterek, "Leyleklerimiz bu yıl şubat ayının ortasından itibaren gelmeye başladı. Önce, 'öncü' diye nitelendirebileceğimiz 2-3 leylek geldi. Mart ayının başında ise sayıları 15-20 kadar oldu. Şu anda 35-40 kadar leyleği, tepemiz ağırlamaya başladı" dedi.

Her yıl yavrularıyla birlikte yaklaşık bin leyleği barındıran Leylekler Tepesi'nin, beldenin hemen karşısındaki mezarlık bölgesinde bulunduğunu dile getiren Ulu, şöyle devam etti:

"Buradaki ardıç ağaçlarının üzeri göçmen kuşların yuvalarıyla dolu. İlk gelen leylekler önce, kış aylarında yağmur, kar ve rüzgardan bozulan yuvalarını tamir etti. Tamir yaparken yerlerde, çatılarda buldukları çalı ve çırpıları, hatta balkonlarda vatandaşların kurumak üzere serdiği bezleri bile götürürler, yuvalarını sağlamlaştırırlar. Tüm yuvalar leylekle dolduktan sonra mayıs ayında yumurtlayarak yavrularını yetiştirmeye, büyütmeye başlarlar. Mayısın sonu ve haziran ayında büyüyen yavrularına uçuş talimi yaptırırlar."

Ulu, gelişleri baharın, gidişleri ise kışın habercisi olarak nitelendirdikleri leylekleri, yöre halkının "hacı leylekler" olarak isimlendirdiğini söyledi.

- Geldiklerinde sevinç, gittiklerinde hüzün var

Yöre ile özdeşleşen leylekler geldiğinde baharı müjdelediğinden insanlara sevinç, gittiklerinde ise hüzün yaşattığını ifade eden Ulu, şunları kaydetti:

"Buraya gelen ziyaretçilerin leylekleri daha iyi gözlemleyebilmesi için DSİ'nin katkılarıyla seyir tepesi oluşturduk. Düşey çarklı bir değirmenin de bulunduğu bölgede alabalık tesisi kurduk. Piknik yapmaya gelen vatandaşlarımız leylekleri de izleyebiliyor. Burası fotoğraf tutkunları ve sanatçılarının da son yıllarda hayli ilgisini çekiyor. Sadece burası değil, 3 kilometre ötemizde Yeşildağ beldesindeki 'Leylekler Vadisi' de çok sayıda leyleği bahar mevsiminden itibaren ağırlamaya başlıyor. Beyşehir ilçe merkezinde de bahar mevsimiyle birçok binanın üzerinde, elektrik direklerinde çok sayıda leylek görebilmek mümkün. O yüzden Beyşehir'e gerçekten bir leylekler cenneti diyebiliriz. Bahar ve yaz dönemi konuklarımız olan leylekler, ağustos ayından itibaren daha sıcak ülkelere göç etmek üzere bölgemizi terk ediyor."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.