Lavrov: Suriye Muhalefeti Yeniden Kimyasal Silah Kullanabilir

Lavrov: Suriye Muhalefeti Yeniden Kimyasal Silah Kullanabilir

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Suriye’nin kimyasal silahlardan temizlenmesi konusunda BM Güvenlik Konseyi’nde karar alınmasına rağmen, muhalif güçlerin bir kez daha kimyasal silah kullanmayı deneyebileceği konusunda derin endişeleri olduğunu söyle.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Suriye’nin kimyasal silahlardan temizlenmesi konusunda BM Güvenlik Konseyi’nde karar alınmasına rağmen, muhalif güçlerin bir kez daha kimyasal silah kullanmayı deneyebileceği konusunda derin endişeleri olduğunu söyledi.

Kommersant’a Suriye krizinin çözümü ile ilgili değerlendirmede bulunan Lavrov, “Bizim Suriye muhalefetinin kimyasal silahları dış müdahale gerekçesi olarak kullanma çabalarının devam edeceği konusunda derin endişelerimiz var.” dedi.

Suriye’de 21 Ağustos’ta gerçekleştirilen kimyasal saldırıyı hükümetin yaptığına dair ABD’nin elinde kanıt olduğu ile ilgili soruya yanıt veren Lavrov, “Onlar bize bu kanıtları vermedi. Biz hükümet ve bağımsız kaynaklardan aldığımız saldırının muhalefetin işi olduğuna dair delilleri sunduk…” ifadelerini kullandı.

BM Genel Sekreteri, Güvenlik Konseyi daimi üyeleri ve Güvenlik Konseyi oturumunda konuyu detaylı bir şekilde ele aldıklarını kaydeden Rus Bakan, muhalefete mali, siyasi ve askeri açıdan destek verenlerin kimyasal silahların yanlış kimselerin eline geçmemesi konusunda sorumlulukları olduğu uyarısında bulundu.

Kabul edilen tasarıya göre hükümet ya da muhalefetten kimyasal silah kullanımı durumunda, objektif bir araştırma ile birlikte BM Güvenlik Konseyi’ne vakanın sunulacağını, bundan sonra da 7’inci madde çerçevesinde yaptırım kararı alınabileceğini ifade eden Lavrov, “Bir kez daha vurgulamak istiyoruz ki, 21 Ağustos saldırısının hükümet tarafından yapıldığı iddialarında olduğu gibi, biz körü körüne söylentileri kabul etmeyeceğiz.” dedi.

RUSYA PERSONEL VE FİNANSMAN DESTEĞİ SAĞLAMAYA HAZIR

Suriye’nin kimyasal silahlardan temizlenme süreci ile ilgili konuşan Lavrov, uzmanların karar vereceğini, Suriye içinde ya da dışında toplanan silahların imhasının mümkün olabileceğini söyledi. Hangi model kimyasal silahların Suriye’de hangilerinin ülke dışında imha edileceğine uzmanların karar vereceğini ifade eden Lavrov, “Suriye’nin tesisleri muhtemelen tüm işlemler için yeterli olabilir.” dedi.

Suriye’de 1 Ekim’de Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü (OPCW) uzmanlarının çalışmalara başlamasını değerlendiren Lavrov, Rusya’nın finans ve personel açısından destek sağlamaya hazır olduğunu belirtti.

PUTİN-OBAMA TÜM KİMYASAL SİLAHLARIN İMHASI KONUSUNDA ANLAŞTI

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in St. Petersburg’da gerekleşen G20 zirvesi çerçevesinde ABD Başkanı Barack Obama ile yaptığı görüşmeyi hatırlatan Lavrov, iki liderin tüm dünyada bulunan kimyasal silahların temizlenmesi konusunda anlaştıklarını da söyledi.

Rusya’nın Ortadoğu’yu kitle imha silahlarından tamamı ile temizleme konusunda 2010’da bir konferans önerisi olduğunu, ancak sonraki dönemde yaşanan gelişmelerin bu toplantının yapılmasını engellediğini hatırlatan Lavrov, “Putin, Obama ile görüşmesinde tüm kimyasal silahların denetim altına alınması ve imhası hedefini belirledi.” dedi. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.