Kuzugöbeği hasadı başladı

Kuzugöbeği hasadı başladı

Konya’nın Derebucak ilçesinde doğada kendiliğinden yetişen ve vatandaşların “göbek” adını verdiği “kuzugöbeği mantarı” hasat sezonu başladı.

Yörede yaşayan ailelerin son yıllarda geçim kaynağı haline gelen ve aile bütçelerine ek gelir sağlayan kuzugöbeği mantarı toplama işi, Nisan ve Mayıs aylarında başlıyor. Kuzugöbeği hasat sezonunun başlamasıyla birlikte birçok yerleşim merkezinde evler boşalıyor, şehirlerde oturanlar da mantarın toplanabileceği muhtemel alanlara akın ediyor. Derebucak ilçesinde ilkbahar yağışları toplayıcıların yüzünü güldürürken, Beyşehir’de yağışların gecikmesi ve yetersiz olması ise toplayıcıların umudunu azalttı. Bu yıl sezonun açılması ile birlikte kilosu 90 liraya kadar alıcı bulan kuzugöbeği mantarında fiyat aşağı seviyelere doğru inmeye başladı. Birçok ailenin sofrasından eksik etmediği kuzugöbeği ilaç sanayisinde de kullanılıyor. Yurt dışına da gönderilen kuzugöbeğinin birçok Avrupa ülkesinde zengin ailelerin sofralarında da yer alıyor. Kuzugöbeği genelde toprak üzerinde, orman açıklarında, yol ve dere kenarlarında, bazı ağaçların altlarında yetişiyor. Toroslar’ın eteklerindeki doğal alanlarda ise yağış durumuna göre bolca rastlanıyor.

Beyşehir Ziraat Odası Başkanı Adem Metli, Derebucak ilçesindeki bol yağışlar nedeniyle ailelerin yüzünün güldüğünü belirtirken, Beyşehir’de de çiftçiler gibi Kuzugöbeği toplayıcılarının da yağış beklediğini söyledi. Metli, Kuzugöbeği’nin bu yılki fiyatlarının geçen yıla göre yüksek seyrettiği haberini aldıklarını da belirtti.

Beyşehir’in Anamas Dağ eteklerinde yer alan Kurucuva Mahallesi, İslibucak mevkisindeki ormanlık alanlarda kuzugöbeği toplayan Ali Yayla ise, bölgede yürüyüş yapan gruplara topladığı poşet içerisindeki göbek mantarını gösterirken, öğrenci olduğu için hafta sonları göbek mantarı toplamaya geldiğini ifade etti. Yayla, “Bu sene yağmur olmadığı için geçen senelere göre az bulunuyor. Şu anda zor buluyoruz” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.