Kurbanlıklar Ahırlarda Beslenmeye Başlandı

Kurbanlıklar Ahırlarda Beslenmeye Başlandı

Kurban Bayramı'nın yaklaşmasıyla birlikte Yozgatlı besiciler, kurbanlıkları belirleyip ahırlarda beslemeye başladı. Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ekipleri de rutin kontrollerini, Kurban Bayramı öncesinde artırdı.Yozgat Damızlık...

Kurban Bayramı'nın yaklaşmasıyla birlikte Yozgatlı besiciler, kurbanlıkları belirleyip ahırlarda beslemeye başladı. Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ekipleri de rutin kontrollerini, Kurban Bayramı öncesinde artırdı.

Yozgat Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Hacı Selvi, il genelinde 240 bin civarında büyükbaş hayvan varlığının bulunduğunu, 40 bin civarında hayvanın ise kurbanlık olarak ayrıldığını bildirdi. Türkiye'nin en kaliteli ve organik kurbanlıklarının Yozgat'tan çıktığına dikkat çeken Selvi, ''Kurban Bayramı'nın yaza gelmesi nedeniyle genelde yayla hayvancılığı yapılıyor ve yarısı yayla besisi oluyor. Etler organik oluyor. İçeri besisi hava iyi olduğu için dışarıda yediyoruz. Besiye çekeli yaklaşık 40 gün oldu. Burada 3 aylık kuru besi yapıyoruz. Kurbanlıklar daha kilolu olsun diye yemle besliyoruz. Yem girdisi biraz pahalı, geçen yıl 35 liralık yem şimdi 46-47 lira oldu. Aynı sıkıntılar samanda da yaşıyoruz. Samanda biraz talep çoğaldığı zaman yükseliyor, hayvan girdileri bahardan beri yüksek. Kurban fiyatları ise geçen senenin biraz üzerinde satılır. Yaklaşık hisse başı bin liraya güzel bir hayvan kesilir.” dedi.

Tarım Müdürlüğü ekiplerinin rutin kontroller yaparak, hayvan hastalıklarına karşı zamanında aşılama yaptığını ifade eden Selvi, “Bozok Yaylası'nın bitki örtüsü besicilik için oldukça elverişli. Besicilerimiz genel olarak hayvanlarını yaylada otlatmakta, bu da hem yem maliyetini düşürmekte hem de hayvanın et ve süt kalitesini artırmaktadır.'' diye konuştu.

Yozgat'tan her yıl yaklaşık 20 bin büyükbaş, 10 bin civarında da küçükbaş hayvanın Kırıkkale, Kayseri, Ankara, İstanbul, İzmir, Antalya, Bursa gibi illere Kurban Bayramı öncesinde sevk edildiğini vurgulayan Selvi, farklı illerden büyükşehirlere götürülen kurbanlıklar içerisinde en erken Yozgat'tan götürülen kurbanlıkların satıldığını, bunun nedeninin de et verimiyle birlikte kalitesinin de yüksek olmasından kaynaklandığına vurgu yaptı.

Yozgat Damızlık Sığır Yetiştiriciler Birliği Başkanı Selvi, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ekiplerinin yıl içerisinde yaptıkları rutin denetimlerini Kurban Bayramı öncesinde artırdıklarına da dikkat çekerek, şöyle konuştu: ''Yozgat'ta hayvan sevkiyatları sürekli kontrol altında tutuluyor. Dışarıdan getirilen hayvanlar, diğer besi hayvanları ile bir araya getirilmeden sağlık kontrolünden geçiriliyor. Sağlıklı olan hayvanlar diğer besi hayvanları ile aynı ortama konuluyor. Bugüne kadar Yozgat'ta hastalık belirtisinin dahi görülmemesi bundandır. Ülke genelinde ciddi bir hayvan hastalığı görüldüğünde bile Yozgat'taki besi hayvanları bundan fazla etkilenmemiş, genel olarak sınır köylerimizdeki hayvanlarda görülen hastalıklar ise kısa sürede kontrol altına alınmıştır. Tüm bunlar, Yozgat'ta besicilik sektöründe daha kaliteli hayvansal ürünlerin üretilmesini sağlamaktadır.''

Selvi, her besi hayvanının kurbanlık olmadığını, yaylalardan ahırlara taşınan hayvanlar içerisinden kurbanlıkların seçilip beslenmeye başlandığını, fiyatların ise geçen yıla oranla maliyet artışlarına göre biraz artabileceğini ifade etti.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.