Krizi aşan model

Krizi aşan model

Alternatif modellerle yurtdışı pazarına yönelen ayakkabı imalatçısı, krize rağmen daha fazla istihdam ve üretimi başardı

AYAKKABICILARDA RAMAZAN BEREKETİ
Kriz nedeniyle uzun zamandan beri işleri durgun olan ayakkabı imalatçıları Ramazan Bayramı’na ve kış mevsimine yönelik siparişlerin artması ile birlikte hareketli bir sürece girmiş oldu. Uzun zamandır krizin etkilerini derinden hisseden ayakkabıcılar, son dönemde siparişleri yetiştirmekte zorlandıklarını belirterek, işlerin artması ile birlikte yeni elemanlar alarak istihdam oranını da arttırdıklarını ifade etti.
KAPASİTE ORANINI ARTIRDIK
Krizde ayakta kalabilmek için maliyeti en aza indirme çabası içerisinde olduklarını dile getiren ayakkabı imalatçısı Hüseyin Söyler, “Maliyeti azaltabilmek için işçi sayısını en aza indirip kapasitemizi yarı yarıya düşürmüştük. Şimdi işlerin yeniden hızlanması ile birlikte kapasite oranımızı artırıp yeni işçiler istihdam ettik. Şu an günlük bin çift ayakkabı imal edebiliyoruz” değerlendirmesini yaptı. 
AR-GE İLE YENİ MODELLER ÇIKIŞ YOLU AÇTI
Ayakkabıda model belirlemek için Ar-Ge çalışmaları yürüttüklerini ifade eden Hüseyin Söyler, iyi modelle üretilmiş ve müşterinin ilgisini çekecek şekilde dizayn edilmiş ayakkabı modellerinin satıldığını bildirdi. Stilistler aracılığı ile ayakkabı modelleri belirlediklerini anlatan Söyler, düzenlenen ayakkabı fuarlarının da yeni modellerin üretilmesinde etkili olduğunu söyledi.


Krize özel yaklaşım

Krizi fırsata dönüştürebilmeyi başaran ayakkabı üreticileri Ramazan Bayramı ve kış sezonu için hazırlıklara şimdiden başladı. Ayakkabı üreticileri talebi yetiştirmekte zorlanıyor

Ekonomik kriz nedeniyle uzun zamandan beri durağan bir süreç yaşayan ayakkabı imalatçıları, Ramazan Bayramı’na ve kış mevsimine yönelik siparişlerin gelmesi ile birlikte hareketli bir döneme başladı. Yaşanan ekonomik krizin her sektörde olduğu gibi ayakkabıcılık sektöründe de etkilerini gösterdiğini dile getiren Ali Söyler Ayakkabıcılık A.Ş Yöneticisi Hüseyin Söyler, küçük esnafın iş yapamaması nedeniyle son günlere gelinceye kadar imalatçıların da işlerinin durgun olduğunu söyledi. Ramazan ayının başlaması ile birlikte her yıl olduğu gibi bu yıl da Ramazan Bayramı’na yönelik hazırlıklara başladıklarını dile getiren Hüseyin Söyler, talebin bir anda artması nedeniyle sipariş yetiştirmekte zorlandıklarını bildirdi.
Kriz nedeniyle maliyeti en aza indirmek için kapasitelerini yarı yarıya indirmek zorunda kaldıklarını ifade eden Hüseyin Söyler, işlerin hızlanması ile birlikte tekrar kapasite artırımına gittiklerini belirtti. Krize rağmen yılın belli dönemlerinde işlerinin hızlandığını anlatan Söyler, “İşlerimiz bayramların bir iki ay öncesinde, okullar açılmadan önce, kış ve yaz sezonlarının başında biraz daha hızlı olur. Ramazan’ın bitmesi ile gelecek olan bayram ve onun hemen sonrasında okulların açılacak olması işlerimizin hızlanmasında etkili oldu. Küçük esnaf şimdiden sipariş vererek tereklerini çeşitlendirmek istiyor” dedi.
Her sezon öncesinde ayakkabıda model belirlemek için ar-ge çalışmaları yürüttüklerini ifade eden Hüseyin Söyler, iyi modelle üretilmiş ve müşterinin ilgisini çekecek şekilde dizayn edilmiş ayakkabı modellerinin satıldığını bildirdi. Stilistler aracılığı ile ayakkabı modelleri belirlediklerini anlatan Söyler, düzenlenen ayakkabı fuarların da yeni modellerin üretilmesinde etkili olduğunu bildirdi.
Yaz döneminde sarı, yeşil, kırmızı gibi renklerde ayakkabılar ürettiklerini ancak bu tür ayakkabıların satılmaktan ziyade vitrinleri süslediğini ifade eden Hüseyin Söyler, sektördeki en büyük sorunun iş değil gününde ödenmeyen vadeler olduğunu söyledi. Özellikle son yıllarda küçük esnafın iş yapamaması neticesinde ödemelerde büyük sorun yaşandığını dile getiren Hüseyin Söyler, “Verilen çekler karşılıksız çıkıyor. Senetler gününde ödenmiyor. Belli bir süreden sonra alacaklarımızı tahsil etmek için hukuki yollara başvurmak zorunda kalıyoruz. Bu da vadenin süresinin uzamasına neden oluyor” dedi. 2009 yılında başta finansal olmak üzere yaşanan tüm problemlere rağmen 2010 yılı için umutlu olduklarını aktaran Söyler, şu an Türkiye çapında olan ticaretlerini yaptıkları iş görüşmeleri neticesinde Azerbaycan ve Romanya gibi ülkelere taşımak istediklerini sözlerine ekledi.
RASİM ATALAY

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.