Kriz tedbirleri genişletilmeli

Kriz tedbirleri genişletilmeli

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Konya Şube Başkanı Aslan Korkmaz, vergi indirimi gibi ekonomik krize karşı alınan tedbirlerin, kısa vadeli değil, en azından 2009 yılının tamamı boyunca uygulanması gerektiğini söyledi.

Korkmaz, MÜSİAD Konya Şubesi'nde düzenlenen, 2009 Genel Değerlendirme Toplantısı'nda, bugünlerde herkesin üzerinde konuştuğu, içinden çıkmak için çözüm arayışlarına girdiği en önemli konunun küresel mali kriz olduğunu belirtti. 
Devletlerin önlem paketleri açıkladığı, şirketlerin ayakta kalabilmenin mücadelesini verdiği bir süreçte, dünyanın 17. büyük ekonomisine sahip Türkiye'nin de bu krizden etkilendiğini dile getiren Korkmaz, ''Herkes, bir değerinden bir şeyler yapmasını bekliyor. Bir şeyler yapması gerekenlerin başında ise icraatlardan sorumlu Hükümet geliyor'' dedi. 
Korkmaz, Türkiye'nin işsizlik oranının tarihinin en yüksek seviyesine çıktığını, 2009 Şubat ayı ihracatının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 35 oranında azaldığını, doların istikrarsız seyrinin ise yatırımcıya güven vermediğini öne sürdü. 
Kriz haberlerinin eylül ayından bu yana topluma devamlı pompalandığını, bunun da vatandaşta karşılığını bulduğunu ifade eden Korkmaz, ''Bunun üstüne piyasalarda küresel krizin iyiden iyiye hissedilmesiyle insanlarda piyasalara karşı aşırı bir güvensizlik oluştu'' dedi. 
Geçtiğimiz hafta sonu açıklanan ekonomik paketin, piyasaları az da olsa rahatlatacağını tahmin ettiklerini anlatan Korkmaz, şunları kaydetti: 
''Vergi indirimi gibi ekonomik krize karşı alınan tedbirler, kısa vadeli değil, en azından 2009 yılının tamamı boyunca uygulanmalıdır. Ayrıca bu tedbirlerin konuta ilişkin kısmı oldukça dar tutulmuştur. Bu kapsamın genişletilmesi sağlanmalıdır. Şirketlere taze kaynak temini öncelik kazandığından, bunu temin etmek üzere finansman kanallarının elden geldiğince açık tutulması sağlanmalıdır. İşsizlik dalgasının yayılmasını önlemek üzere büyümede kamu harcamalarını devreye sokarak, elden geldiğince içerideki talebi hareketlendirmeye çalışmak gerekmektedir. 2009 yılında ödenmesi gereken stopaj dahil tüm peşin vergilerin ertelenerek, eskiden olduğu gibi bir sonraki yıl içinde ödenmesinin sağlanması gerekir.'' 
Korkmaz, 2009 yılında yapılacak her türlü arsa, bina, makine ve teçhizat yatırımlarında KDV oranının yüzde 1'e indirilmesi, leasing metoduyla yapılacak her türlü alımlar için KDV'nin eskiden olduğu gibi yüzde 1 olarak uygulanması, SSK primlerinin yüzde 50 oranında indirilmesi, orta ve ortanın altı gelir düzeyine sahip kesimlerin alım gücünün artırılmasının sağlanması gibi adımlara da ihtiyaç duyulduğunu vurguladı. 
Piyasaların bugünlerde yaşadığı en temel sorunun ''Güven bunalımı'' olduğuna dikkati çeken Korkmaz, piyasadaki karşılıklı güvensizliği aşmak için gerek psikolojik gerekse reel çözüm önerilerinin hayata geçirilmesi gerektiğini anlattı. 
Korkmaz, Türkiye'de yerel seçimlerin ardından ekonomide yeni bir kriz dalgası beklemediklerini ifade ederek, ''KOBİ'lerimiz krize karşı ayakta kalmanın çarelerini aramayı sürdürüyor. Konyalı firmalarımızın, ekonomik krizden kurtulmak için işçi çıkarmayı son çere olarak gördüklerini düşünüyorum'' diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.