Kriz tarım sektörünü de olumsuz etkiledi

Kriz tarım sektörünü de olumsuz etkiledi

Kuraklık ve son yaşanan küresel ekonomik krizin yolaçtığı olumsuzluklar diğer sektörlerde olduğu gibi tarım sektörüne de zor günler yaşatıyor.

1.5 milyon çiftçi ortağı ile Türkiye'nin en büyük tarım kredi kuruluşu olan Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliğinin (TTKMB) Genel Müdürü Bedrettin Yıldırım, tarım sektöründe ciddi sorunlar bulunduğunu belirterek, sektörün acil ilgi beklediğini ve yaşanan sorunların kısa sürede çözüme kavuşturulması gerektiğine dikkati çekti.

Küresel krizin sektörel etkilenmesine ilişkin olarak değerlendirmelerde bulunan Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği Genel Müdürü Yıldırım, tarım sektörünün de diğer sektörler gibi desteklenmesi gerektiğini ifade etti.
Yıldırım, ''Çiftçiler ve dolayısıyla tarım mutlaka desteklenmeli ki üretim yapabilsin. Üretim yapabilmeleri için de gerekli krediyi ve tarım girdilerini rahatlıkla alabilsin. Aksi halde tarım sektörü için çok zor günler yaşanabilir” şeklinde konuştu.
TARIMSAL VERİM AZALABİLİR
Türkiye'nin önümüzdeki yıl buğday ithal edebilir konuma gelebileceği konusunda ciddi endişeleri bulunduğunu da ifade eden Yıldırım, gübre stoklarının oluşmaya başladığını ve gübre tüketiminin de yüzde 30'lar düzeyine düştüğünü söyledi.
Son yaşanan küresel kriz sonrasında da tüketimin düşmesi ve yaşanan krize paralel olarak bazı gübre fabrikalarının kapandığını, bazı gübre tesislerinin de kapanma tehlikesi ile karşı karşıya kaldığını ve tarımsal verimin azalabileceğini ifade eden Yıldırım, tarım sektörünün sorunlarını Hükümete ileterek paylaştıklarını ve kendilerinden destek istediklerini bildirdi.
KURAKLIK VURDU-
Küresel ısınma sonucu 2007 ve 2008 yıllarında meydana gelen kuraklıklardan Tarım kredi kooperatiflerinin mali yapısını da büyük oranda etkilendiğine dikkati çeken Bedrettin Yıldırım, şunları söyledi:
''Kooperatiflerimizin erteleme işleminden doğan gelir kaybı tutarı Hazine Müsteşarlığınca karşılanmakla birlikte, borcu ertelenen ortaklarımızdan tahsilat yapılamadığından kooperatiflerimizce yeterli kaynak oluşturulamamakta, bunun sonucunda da ortak çiftçilerimizin gübre ve akaryakıt başta olmak üzere tarımsal üretim faaliyetlerinde ihtiyaç duydukları tarımsal girdi talepleri yeterli seviyede karşılanamamaktadır”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.