Kriz mi geliyor?

Kriz mi geliyor?

Perakendeciler Derneği Başkanı Mehmet Nane, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Bülent Gediklinin önceki gün yaptığı Kriz geliyor. Fazla para harcamayın telkinini böyle değerlendirdi...

Ekonomi çarkının dönmesini krize karşı en önemli dayanak olarak gösteren AMPD Başkanı Nane, ihtiyaçların ertelenmemesi gerektiğini söyledi. “Elde ne varsa tutun” söyleminin eksik olduğunu belirten Nane, “İhtiyaca yönelik harcama kesilirse dramatik sonuçlar doğar” dedi.
“Kriz geliyor. Fazla para harcamayın”
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Bülent Gedikli’nin önceki gün yaptığı “Kriz geliyor. Fazla para harcamayın” telkini, Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Derneği’ni (AMPD) açıklama yapmaya yöneltti. Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın da dünyada krizin etkilerinin silinmediği, Türkiye’nin de dikkatli ve ihtiyatlı olması gerektiğini vurgulayan sözlerinin de üzerine AMPD Başkanı Mehmet Nane, “Son günlerde ekonomiyle ilgili yapılan açıklamalar önemli; ancak, bizce eksiktir; geliştirilmesi gerekir. Yoksa istenmeyen dramatik sonuçlarla karşılaşabiliriz” dedi.
‘BÜYÜME HIZI KESİLİR’
Yapılan açıklamaların ciddiye alınması gerektiğinin de altını çizen Nane, tüketicinin aşırıdan kaçınıp ihtiyacına yönelik harcama yapmasının en akıllı tedbir olduğunu ifade etti. Nane, şunları söyledi: “Dünya ekonomisinde yaşanan krizin Türkiye ekonomisine yansıması üzerine yapılan açıklamalar elbette ciddiye alınmalıdır. Bu dönemlerde tüketiciler açısından aşırıdan kaçınmak, alışverişi ihtiyaç ölçüsünde yapmak en akıllı tedbir yöntemidir. Krize karşı en önemli dayanak olarak, ekonomi çarkının dönmeye devam etmesi için gerekli olan ihtiyaçlar ertelenmemelidir.” Organize perakende sektörünün Türkiye’de ekonominin barometresi haline geldiğini vurgulayan Nane, sektörde yaşanacak olası bir daralmanın istihdamı ve üretimi olumsuz yönde etkileyeceğine dikkat çekti. “Bunun genel ekonomiye yansıması da negatif olacaktır” diyen Nane, 2011’in ilk çeyreğinde rekor seviyelere ulaşan Türkiye’nin büyüme hızının sekteye uğrayabileceğine işaret etti. 2008 yılında başlayan global ekonomik krizle dünyada pek çok sürecin, kararın, alışkanlığın, beklentinin de değiştiğini kaydeden Nane, kriz öncesi yaygın olarak gözlemlenen tüketim ekonomisinin, yerini ‘ihtiyaç ekonomisi’ne bıraktığını söyledi. “Türkiye’nin de global krize karşı en önemli dayanak ve çıkış noktalarından biri ihtiyaç ekonomisine dayanan bir politika izleyip ihtiyaçları doğrultusunda alışveriş yapan bir toplumun olmasıdır” diyen Nane, Mart 2009’da başlayan ve 6 ay süren KDV indiriminin bu amaca hizmet ettiğini, ertelenen ihtiyaçların karşılandığını ve ekonomi çarkının dönmeye başladığını ifade etti.
‘%20’Yİ ETKİLESE 32 MİLYAR $ GİDER’
2008’de yaşanan krizde organize perakende sektörünün, ekonomik tedbirlere ve yapılan kampanyalara destek olarak başarılı bir sınav verdiğini belirten Mehmet Nane, “Önümüzdeki süreçte de organize perakende sektörü genel ekonominin sürdürülebilirliğini sağlama doğrultusunda en aktif sektörlerden biri olacaktır” dedi. Nane, perakende sektöründe alışverişin durması söz konusu olursa önemli kayıplar verileceğine dikkat çekerek, şöyle konuştu: “160 milyar dolarlık perakende sektörünün içinde alışverişi durdurmaya neden olacak talihsiz bir yaklaşım, yüzde 20 bile etkili olsa, bu etki 32 milyar dolarlık bir daralma demektir. Bu ise devlete en az 6-7 milyar dolar az vergi gelmesi anlamına gelir. Bu durumu başta hükümetimiz olmak üzere kimsenin isteyeceğini sanmıyoruz. Konuya biraz daha özenle bakılması gerekir.”
BÜLENT GEDİKLİ AÇIKLAMASINDA NE SÖYLEMİŞTİ?
Dünya ekonomisinin iyiye gitmediğini “Kötü haberi veriyorum” diyerek ifade eden AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Bülent Gedikli, iki gün önce şu tavsiyelerde bulunmuştu: “Kara bulutlar görünmeye başladı. Dünya daha büyük krizlerle karşı karşıya kalacak. Türkiye’ye olumsuz etkileri olacaktır. O yüzden tedbirli olun. Ne varsa onu tutun. Fazla harcamayın. Toz pembe bir tablo çizmiyoruz. Gerçekleri konuşuyoruz.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.