Şevki Çobanoğlu

Şevki Çobanoğlu

Köylerin Kalkınması ve Şehirlere Göçün Önlenmesi

Köylerin Kalkınması ve Şehirlere Göçün Önlenmesi

Köy, oturanları çiftçilerden ibaret olan, kasabadan küçük ev topluluğudur. Köycü, köy meselelerini kendine iş edinen, köylerin ve köylülerin yararına çalışan kimsedir.

Türkiye’de köyler çok geri kalmış durumdadır. Köylü ise zor şartlarda hayatını idame ettirmektedir. Köyler geri kalmışlıktan ve köylüler de sefaletten kurtulmalıdır.

Köylerdeki geri kalmışlığı yenmek gerekir.

Köylerden şehirlere olan göç hızla devam etmektedir. Bu göçün durdurulması için acilen köylere, beldelere ve ilçelere yönelik yatırımların yapılması şarttır. Köylerde yaşayan insanlar, güzelim tarlalarını, bağ ve bahçelerini, evlerini terk ederek şehirlerin gecekondu bölgelerine bir umutla yerleşip, sonra umutsuzluk ortamına düşmektedirler. Bu durum içler acısı bir manzara ortaya koymaktadır.

Türkiye’de köyler çok geri kalmış durumdadır. Köylü ise zor şartlarda hayatını idame ettirmektedir. Köyler geri kalmışlıktan ve köylüler de sefaletten kurtulmalıdır.

Köylerdeki geri kalmışlığı yenmek gerekir.

Köylerin kalkınması için köylere yol, su, elektrik, parke taşı döşemesi gibi bazı hizmetler yapılmaktadır. Köylerin Altyapısının Desteklenmesi Projesi (KÖYDES) ile köylerin kalkınması için çalışmalar ve destekler sürmektedir. Bu desteklerle beraber kalkınmaya yönelik daha geniş projeler de ortaya konmalıdır.

Köylere üretim tesisleri ve sulama göletleri yapılmalıdır. Köylerdeki tarım arazilerinin sulanması için damlama sulama sistemleri kurulmalıdır. Köylerin kalkınması için çok yönlü ve kapsamlı yatırımlara ihtiyaç vardır. Hükümetler, Türkiye genelinde köylerin kalkınması için çok yönlü ve uzun vadeli bir projeyi hayata geçirerek, köylerin kalkınmasını sağlamalıdırlar.

Köylerin kalkınması için yapılması gerekenler şunlardır:

1) Köylerimizde yaşayan insanlar yüzyıllar öncesindeki yerleşim durumu ne ise aynı bir biçimde ilkel olan bir yaşam tarzı ile hayatlarını devam ettirmektedirler. Bir kere bu anlayışın ortadan kaldırılarak modern köyler kurma yolunda adımların süratle atılması gerekir. Türkiye’de köylerde yıkılmış, virane olmuş evler ve kötü görünümdeki alanlar temizlenmelidir. Bütün köylere el atılmalı ve öncelikle köylerde bir çevre temizliği yapılmalıdır. Köyler cazibe merkezleri haline getirilmelidir.

2) Köylerde tarım alanları yeterli bir biçimde ekilmediği için tarımsal üretim de azalıyor. Hayvancılık ise büyük ölçüde azalmıştır.

3) Köylerin, yol, su, elektrik, telefon meseleleri büyük ölçüde çözülmüş durumdadır. Ancak mesken ve sağlık meseleleri çözüm bekliyor. Köylerdeki eğitim durumu yetersizdir. Kapalı duran bütün köy okulları mutlaka açılmalıdır.

Köy okullarına yeterli öğretmen atamalarının yapılması yanında, okullar teknik bilgilerle de donatılmalıdır. Sosyal hizmetlere ağırlık verilmelidir. Köylerin altyapıları elden geçirilmelidir. Köylerde cami önlerine, mezar girişlerine, cadde ve sokaklara kaldırımlar yapılarak, parke taşı döşenmelidir. Çöpler toplanarak belirli bir yerde depolanmalıdır.

4) Köylerde okul, cami, muhtarlık binası, köy odası, sağlık ocağı, kütüphane, toplantı salonu, pazaryeri, dinlenme parkı, çocuk parkı, spor tesisleri gibi hizmetler yapılmalıdır.

5) Köyler için, her köyün nüfusuna göre yıllık bir harcama ödeneği ayrılmalıdır. Köyler için ayrılan paralar, köy muhtarlığının talepleri doğrultusunda Kaymakamlık onayı ile harcanmalıdır. Ya da köyler, bağlı bulundukları belediyeler tarafından imar edilmeli ve kalkınmaları sağlanmalıdır.

6) Hükümet tarafından çıkarılan ve 6 Aralık 2012 tarihinde yürürlüğe giren Büyükşehir Belediye Kanunu ile belediye bütçelerinin % 10’u köylere yatırım yapmayı zorunlu kılmaktadır. Belediyelerce, bağlı köylerin altyapısının, yolunun, kanalının yapılması ve suyunun getirilmesi zorunlu hale gelmiştir.

7) Köylerde plânlı ve projeli meskenler yapımına geçilmelidir. Bu konuda bir seferberlik başlatılmalıdır. Köylüye güzel mesken yapımı için hane başına belirli bir miktar faizsiz mesken kredisi verilmelidir. Köylerde Organize Tarım ve Organize Hayvancılık alanları oluşturulmalıdır. Tarım ve hayvancılığı geliştirmek için faizsiz tarım ve hayvancılık kredileri, denetimli ve kontrollü verilmelidir. Başarı sağlandıkça yeni teşviklerle köylüler desteklenmelidir.

8) Köylerde ziraat teşvik edilmelidir. Büyükbaş ve küçükbaş hayvancılık, kümes hayvancılığı, kültür balıkçılığı ve arıcılık desteklenmelidir. Meyvecilik kurslarına hız verilmelidir. Köylerde bağlar harap olmuş durumdadır. Teşvik ve eğitim çalışmaları ile bağcılık geliştirilmelidir. El sanatları ve dokumacılık teşvik edilmelidir. Ulaşım, sağlık ve eğitim hizmetleri eksiksiz sağlanmalıdır.

9) Köylere modern ağırlar ve samanlıklar yapılmalıdır. Modern çiftlikler kurulmalıdır. Köylerde hayvan sayısı ve tarım ürünlerinin üretim kapasitesi artırılmalıdır. Bu yapıldığı takdirde köylerden şehirlere doğru olan göç, tersine köylere doğru geri dönüş ile sonuçlanacaktır.

10) Köylerden şehirlere göçün önlenmesi için bölgesel ve yöresel tarım, hayvancılık ve sanayi yatırımlarına ağırlık verilmelidir.

11) Her köye öğretmen, imam, veteriner hekim, gıda mühendisi, ziraat mühendisi, su ürünleri mühendisi, doktor ve sağlık memuru görevlendirilmelidir. Görevli personelin kalması için lojmanlar yapılarak, köylerde yaşamak cazip hale getirilmelidir.

12) Köylere projeli güzel meskenler, ilköğretim okulu, cami, köy odası ve taziye evi, dinlenme parkı, halı sahası, çocuk oyun parkuru ve sağlık evi yapılmalıdır. Köylere içme suyu deposu, kanalizasyon temizleme sistemi, su menfezleri gibi altyapı sistemleri yapılmalıdır. Caddeler, sokaklar ve bütün yollar asfaltla kaplanmalı, kaldırımlara parke taşı döşenmelidir. Köylere şehir merkezlerine belediyelerin verdiği bütün hizmetler verilmelidir.

Hükümetler, köyleri bir plân ve program dahilinde kalkındırmalıdır. Bütün köyler modern bir hale getirilmelidir. Köylerin kalkınması ve köylerdeki hayat şartlarının güzelleşmesi gerekir. Bu yapıldığı takdirde köylerden şehirlere olan göç duracağı gibi aksine şehirlerden köylere göç olacaktır.

İlçeler, beldeler ve köyler kalkınmalıdır. Şehirler ile ilçeler arasındaki uçurum ortadan kaldırılmalıdır. Hükümetlerin köyleri kalkındırma çabaları sürmelidir. Bütün köyler modern bir hale getirilmelidir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Şevki Çobanoğlu Arşivi

Vergi

31 Mayıs 2014 Cumartesi 06:00