Kosovalılar Kütüphane Binasını Savundu: O Kadar Da Çirkin Değil

Kosovalılar Kütüphane Binasını Savundu: O Kadar Da Çirkin Değil

İngiltere’de bir gazetenin, Kosova Millî Kütüphanesi'ni dünyanın en çirkin binaları arasında göstermesine öğrenci ve yetkililer tepki gösterdi.The Independet’ın listede 4. sırada yer verdiği kütüphanenin müdürü Bedri Zyberaj, kütüphane...

İngiltere’de bir gazetenin, Kosova Millî Kütüphanesi'ni dünyanın en çirkin binaları arasında göstermesine öğrenci ve yetkililer tepki gösterdi.

The Independet’ın listede 4. sırada yer verdiği kütüphanenin müdürü Bedri Zyberaj, kütüphane binasının biraz ‘karmaşık’ olduğunu kabul ediyor ama çirkin olarak nitelendirilmesini haksızlık olduğunu söylüyor.

17. yüzyılda yaşamış Arnavut millî şairi Pjeter Bogdani’nin adını taşıyan kütüphane Kosovalı Hırvat mimar Andrija Mutnjakovic tarafından tasarlanmış. 1982 yılında hizmete açılan binadaki kitaplar, irili ufaklı 99 kubbenin altında. Ama ziyaretçilere 100 kubbe bulunduğunu söylüyorlar.

Cihan Haber Ajansı’na konuşan Bedri Zyberaj, bu durumu şöyle açıklıyor: “Bnanın çatısında farklı boyutla 99 kubbe görünüyor. Ancak bir tanesinin binanın içerisinde gizli olduğunu söylüyoruz. Binaya girenler bu kubbenin yerini sorduklarında, bunun ‘kitaplar’ olduğunu ifade ediyoruz.”

Kütüphane müdürünün verdiği bilgiye göre, mimar projeyi çizerken bal peteklerinden ilham almış. Ayrıca kubbeler Arnavutların geleneksel şapkaları ‘plis’i andırıyor. Projenin biraz karmaşık olduğunu kabul eden Bedri Zyberaj, “Ancak bana göre bu bina çirkin değil, sadece ilginç, özel veya sıradışı bir bina diyebiliriz.” şeklinde konuşuyor.

Kütüphaneden faydalanan öğrenciler de 'çirkin' yakıştırmasından rahatsız. Binanın Arnavut kültürünü yansıttığını ifade eden bir genç, "Aksine, Kosova'nın en güzel binası olduğunu düşünüyorum." dedi. Bir başka öğrenci ise "Kütüphane uygun şartlara sahip. Dış yapısı ise çok önemli değil." şeklinde konuştu. Bir gazeteci ise "Bina bence çok güzel değil, ama o kadar da çirkin diyemeyiz." ifadelerini kullandı. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.