KOSGEB Konya İl Müdürlüğü barakada hizmet veriyor!

KOSGEB Konya İl Müdürlüğü barakada hizmet veriyor!

Yaklaşık 20 yıl önce hizmete açılan KOSGEB Konya İl Müdürlüğü binasındaki çatlaklar genişledi. Bina, “güvenli değil, risk taşıyor” gerekçesiyle boşaltıldı.

Büsan Sanayi Sitesi'nde yaklaşık 20 yıl önce yapılan KOSGEB Konya Müdürlüğü binası, aradan geçen zamanın ardından kullanılamaz hale geldi. Personel, binadan çıkarılırken, müdürlüğün 50 metre ötesine bir baraka kuruldu. İdare biriminin barakada, çoğu personelin ise evden hizmet verdiği öğrenildi. Kullanılamaz hale gelen binanın dolgusunun düzgün yapılmadığı, kalorifer sisteminden kaynaklı bir sıkıntıdan dolayı binanın alttan su aldığı öğrenildi. Ayrıca o bölgede birçok yapının dolgu üzerine inşa edildiği de gelen bilgiler arasında yer aldı.

3-1-1200x800.jpg

TEMEL VE KOLONLAR YETERSİZ!

Konya Teknik Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Mehmet Kaman ve Prof. Dr. M. Sami Döndüren tarafından geçici bir teknik rapor hazırlandı. Raporda yapılan hesaplamalarla basınç dayanımının 1. katla aynı alındığı ve bu değerde 6.82 Mpa olduğu söylendi. Raporda ayrıca şu ifadelere yer verildi: “Bina için ortalama basınç dayanımı hesaplandığında beton basınç dayanımı 8,5 Mpa olarak alınması uygundur. Yani geçici teknik raporda hesaplarda kullanılan beton basınç dayanımı değerinde bir değişiklik olmamıştır. 3. sonuç olarak yeni verilere göre geçici teknik rapordaki hesaplarda bir değişiklik olmamıştır. O raporda da belirttiğimiz gibi analiz neticesinde performans düzeyinin 50 yılda aşılma olasılığı yüzde 10 olan deprem yer hareketi düzeyi (DD2) kullanılarak yapılan hesaplar sonucunda yönetmelikte yer alan Kontrollü Hasar performans düzeyinin sağlanmadığı görülmüştür. Süreklilik alan kontrolü sağlamayan yani eksenel yük altında yetersiz kolonlar bulunmaktadır. Ayrıca temeller de yetersizdir.”

3-3-585x800.jpg

CİDDİ RİSK OLUŞTURUYOR, ACİLEN BOŞALTILMALI

Prof. Dr. Kaman ve Prof. Dr. Döndüren, hazırlanan raporda şunlar da dile getirildi: “Binada son zamanlarda çatlakların artması, özellikle girişti sağ tarafta bulunan kısımda bütün katlarda döşemede, duvarda, kirişlerde çatlakların oluşması, önceki çatlakların genişlemesi ve artması binanın güvenliği açısından ciddi risk oluşturmaktadır. Sonuç olarak yapılan tüm değerlendirmeler neticesinde zemin-temel etüd raporunda da belirtildiği gibi KOSGEB binasının yeni deprem yönetmeliğimiz TBDY 2018 şartlarına uygun güvenli bir yapı olmadığı, geçici teknik raporda da belirttiğimiz gibi binanın acilen boşaltılmasının uygun olacağı, geçici teknik raporda sunmuş olduğumuz raporların geçerli olduğunu sonuç ve kanaatlerine varılmıştır.”

3-2-1200x800.jpg

YETKİLİLER, YENİ BİNA KONUSUNDA İSTEKSİZ

Binada çatlakların oluşması, riskin her geçen gün artması ve çalışanların da binadan tahliye edilmesinin ardından gerek çalışanlar gerekse de vatandaşlar “Yeni bina yapılacak mı? Bu çalışma sistemi ne kadar daha sürecek?” sorularını sormaya başladı. İddiaya göre konunun muhataplarının yeni bina yapılmasına destek vermediği öğrenildi.

İL MÜDÜRÜ: AÇIKLAMA YAPMA YETKİM YOK

Konu ile ilgili Merhaba Gazetesi, KOSGEB Konya İl Müdürü İsmail Özdemir'i aradı. Özdemir, bilgi vermesinin doğru olmayacağını, bu konu ile ilgili basına açıklama yapma yetkisinin olmadığını aktardı.

İBRAHİM BÜYÜKEKEN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum