Konya'ya yeni bir göç dalgası olabilir!

Konya'ya yeni bir göç dalgası olabilir!

İstanbul'da “Kaçak Suriyeliler sınır dışı edilecek” kararından sonra, gözler Konya'ya çevrildi. Konya'da böyle bir uygulamanın söz konusu olmadığı öğrenilirken, bazı yetkililer ise “İstanbul'dan Konya'ya yeni bir göç dalgası olabilir" dedi

2011 yılından bu yana devam eden Suriye iç savaşının bilançosu ağır oldu. İç savaşta yüz binlerce insan hayatını kaybederken, milyonlarca Suriyeli ise ülkesini terk etti. İslam coğrafyası başta olmak üzere, diğer ülkeler de dahil bu insanlık dramına sessiz kalırken, Suriyeliler'e kapısını en fazla açan ülke ise yine Türkiye oldu. Resmi rakamlara göre Suriye'den Türkiye'ye yaklaşık 3 buçuk milyon Suriyeli geldi. Göç dalgasının büyük çoğunluğu resmi yollarla yapılırken, arada Türkiye'ye gayriresmi yollarla sızan kaçaklar da oldu. Ayrıca Türkiye'de en fazla mülteci ağırlayan iller arasında Konya'da yer aldı. Savaşın ilk yıllarında Suriye'den kaçıp, Konya'ya gelen Suriyeliler'in savaş mağduru olan diğer aileleri de Konya'ya gelmeyi tercih etti. Konya'da resmi rakamlara göre 107 bin Suriyeli'nin yaşadığı öğrenildi.

UYGULAMA KONYA'DA HAYATA GEÇİRİLMEYECEK

İstanbul'da “Kaçak Suriyeliler sınır dışı edilecek. Düzensiz göçle mücadele çalışmaları kapsamında ülkemize yasadışı yollardan giren düzensiz göçmenlerin yakalanarak sınır dışı edilmelerine devam edilecek” açıklamalarının ardından gözler Konya'ya çevrildi. Vatandaş, “Acaba benzer uygulama Konya başta olmak üzere, diğer illerde de uygulanacak mı?” sorularını sormaya başladı. İlgili yerlerden alınan bilgilere göre bu uygulamanın sadece İstanbul için geçerli olduğu, Konya'nın ve diğer illerin bu kapsamın dışında tutulduğu öğrenildi. “Yani Konya'da yaşayan Suriyeliler de sınır dışı edilecek” algısının gerçeği yansıtmadığı söylendi. Ayrıca Konya'da yaşayan yaklaşık 107 bin Suriyeli'nin yine ilgili makamlarca resmi kayıtlarının bulunduğu, Konya'da “kaçak yaşayan” Suriyeli'nin de neredeyse hiç olmadığı aktarıldı. Yetkili bazı makamlar, “Eğer kaydı olmayanlar da var ise bilinmelidir ki, bunlar Konya'ya yeni gelmiştir. Takip altındalar, en kısa sürede resmi işlemleri yapılacaktır” dedi.

KONYA'YA YENİ BİR GÖÇ DALGASI OLABİLİR

İstanbul Valiliği'nin “Geçici koruma kapsamında olmakla birlikte, İstanbul'da kaydı olmayan (diğer illere kayıtlı) Suriye uyruklu yabancıların, kayıtlı bulundukları illere geri dönmeleri için 20 Ağustos 2019 tarihine kadar süre verilmiştir. Belirtilen süre sonunda geri dönmediği tespit edilenler, İçişleri Bakanlığımızın talimatı doğrultusunda kayıtlı oldukları illere sevk edileceklerdir” açıklamasından sonra, 20 Ağustos 2019 tarihine kadar Konya'ya yeni bir Suriyeli göç hareketinin olacağı da iddialar arasında yer aldı. Bölgeyi yakından bilen ve Suriyeliler'in Türkiye'de neler yaşadıklarını özetleyen bir isim, Konya'ya olasi yeni bir göç dalgası ile ilgili şunları söyledi: “İstanbul'da yaşayan ve sayısı azımsanmayacak Suriyeliler'in 5 yıldır tüm girişimlere rağmen kimlik alamadığını biliyoruz. Bu insanlar aradan geçen 5 yıla rağmen İstanbul'da düzenini kurdu. Suriye'de şuan güvenli bölge yok. Bu insanlar sınır dışı edilecek algısı var. Yeni bir insanlık dramı yaşanmamalıdır. 5 yıldır bu insanlara neden kayıt yapılmadı? Bence öncelikle bu sorunun cevabı verilmelidir. Ayrıca bu insanlar Suriye'de güvenli bir bölge olmadığı için Türkiye'nin diğer illerinde yaşayan akrabalarının yanına gitmek zorunda kalacaklar. Konya'da bu anlamda yeni bir göç akımından nasibini alacağa benziyor.” “Suriyeliler, sınır dışı edilecek” söylemlerinin ardından bir açıklama da İçişleri Bakanı Süleyman Soylu yaptı. Soylu, “Böyle bir durum söz konusu değil. Kayıtsız Suriyeliler, sınır dışı edilmeyecek, kamplara gönderilecek” dedi.

EMRE ÖZGÜL

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum