Konya’nın önemli bir değeriydi

Konya’nın önemli bir değeriydi

Nalçacı’daki Kemal Onsun Camii’nde verdiği vaazlarla Konya’nın öncü değeri konumu taşıyan Derbentli Mustafa Efendi, vefatının 20. yıldönümünde, Konya Aydınlar Ocağı’nda anıldı

Derbentli Mustafa Efendi’nin torunu ve Kanal 42 Yönetim Kurulu Başkanı Av. Mustafa Derbentli’nin anlatımı ile gerçekleşen anma programına Ak Parti Konya Milletvekili Ahmet Sorgun, Konya Aydınlar Ocağı Yönetimi ve Üyeleri katıldı. Konya Aydınlar Ocağı Başkanı Mustafa Güçlü, yaptığı açılış konuşmasında “Aydınlar Ocağı olarak rutin hale bindirdiğimiz Salı sohbetlerimizi pandemiden ötürü online olarak yapmaya başladık. Bugün sohbetlerimize yeniden başlamanın heyecanı içindeyiz” şeklinde konuştu. Program başında kısa bir konuşma yapan Konya Milletvekili Ahmet Sorgun, Cuma günleri Kemal Onsun Camii’nde Derbentli Mustafa Efendi’nin vaazlarını dinlemeye gittiklerini belirterek “Derbentli Mustafa Efendi, gerçekten nüktedan, dinin vakarını ucuzlatmadan halkla bütünleşen, dini, selim bakan insanlara sevdiren bir üslubu ve tarzı vardı. Ben ona “Konya’mızın Naim hocası” diyorum. Rabbim rahmetiyle muamele etsin.” dedi. Programda ayrıca Şair Hasan Ukdem, “Zamanın Bezminde Konya” adlı şiirini katılımcılarla buluşturdu.

4-3-1200x800.jpg

DEDEM YILLAR SONRA İLK KEZ ANILDI

Düzenlenen anma programında dedesi ile yaşadığı hatıraları paylaşan Mustafa Derbentli, “Dedem Konya’da bilinmeyen ve tanınmayan değerlerden bir tanesi. Ben böyle bir programdan ötürü Aydınlar Ocağı’na teşekkür ediyorum. Derbentli Mustafa Efendi Konya’da bilinmeyen, tanınmayan değerlerden bir tanesidir. Ama nedense Derbentli Mustafa Efendi hiç dikkate alınmıyor. 20 yıldan sonra ilk defa bir kurum Derbentli Mustafa Efendi’yi anma programı yapıyor. Bu aslında son derece mutluluk verici bir hadise. Belediye, bildiğim kadarıyla İsmail Ketenci hocamızın ismini yakında açılacak bir caddeye verecek. Ben de dedemin isminin bir caddeye, sokağa veya mahalleye adının verilmesi ricasında bulunuyorum” şeklinde konuştu.

İNSANLAR UZAKLARDAN GELİRDİ

İnsanların Mustafa Efendi’nin vaazını dinlemek için Kemal Onsun Camii’ne özellikle geldiğini kaydeden Derbentli, “Özellikle Nalçacı’ya dedemin vaazını dinlemek için gelenler olurdu. Ramazan aylarında Cami dolip taşardı. Konya’nın en iyi hafızları Kemal Onsun’da mukabele okurlardı. Dedem bu konuyu hassasiyetle takip ederdi. Yine o dönemler Nalçacı zengin insanların oturduğu bir muhitti. Bazıları dedeme ‘sosyetenin hocası’ da derlerdi. Çünkü dedemin zenginlerle, makam ve mevki sahipleriyle çok iyiydi. Camiye onlardan kim gelmişse anons ettirir ve en ön safa getirttirirdi. Biraz muzipti. Belki de bundan dolayı halkın hoşuna giderdi” ifadelerinde bulundu.

4-4-1200x800.jpg

CAMİYE ENDEKSLİ HAYATI VARDI

Konya İl Halk Kütüphanesi’nde düzenlenen anma programında Dedesi Mustafa Efendi hakkındaki hatıralarını paylaşan Mustafa Derbentli, sözlerini şöyle sürdürdü: “Müjdeleyin, nefret ettirmeyin hadisini benim gözümde yaşayan biriydi. Cuma vaazını hazırladığı için Perşembe akşamı eve misafir kabul etmezdi. Uzun saatler boyu vaaz hazırlığı yapardı. Evde misafir olsa bile yatsı namazını kılar kılmaz yatardı. Sabah namazına en erken o gelirdi. Camiye endeksli bir hayatı vardı. Kemal Onsun Camii onun her şeyi idi. Kemal Onsun Camii dedem için sade bir caminin çok ötesindeydi. Dedemin tasavvufî bir yönü de yoktu. Hatta dedem CHP’li bilinirdi. Ama hiçbir siyasi görüşü yoktu. Kimi görürse, kimler gelirse onların gönüllerini hoş ederdi.”

Düzenlenen anma programı kitap takdiminin ardından helva dağıtımı ile son buldu.

EYYÜB KARAKUZU

4-5-533x800.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.