Konyanın gururu oldular

Konyanın gururu oldular

İstanbul Sanayi Odasının 500 Büyük Sanayi Kuruluşu Listesi açıklandı. Konyadan 7 firma devler arasına girmeyi başardı

İstanbul Sanayi Odası’nın 500 Büyük Sanayi Kuruluşu Listesi açıklandı. Konya’dan 7 firma devler arasına girmeyi başardı. 36’ncı sıradan 34’üncü sıraya yükselen Konya Şeker, performansıyla dikkat çekti

 

İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO) hazırladığı ‘Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu 2010 Araştırması’nın sonuçları açıklandı.

2010 yılında satış vergileri hariç net üretimden satışlara göre TÜPRAŞ, 2005 yılından bu yana olduğu gibi yine ilk sırada yer aldı.

Üretimden satışlara göre, 20 milyar 819 milyon 67 bin 10 lira ile Türkiye'nin en büyük sanayi kuruluşu olan TÜPRAŞ'ı 9 milyar 740 milyon 496 bin 745 lira ile Elektrik Üretim A.Ş. (EÜAŞ), 6 milyar 4 milyon 819 bin 331 lira ile de Ford Otomotiv izledi.

Konya’dan 7 şirket 500 Büyük Sanayi Kuruluşu arasına girmeyi başladı. 2009 yılının araştırmasında 36’ncı sırada yer alan Konya Şeker, 34’üncü sıraya yükselmeyi başardı.

 


BİSKÜVİ FİRMALARININ BAŞARISI

500 Büyük Araştırması’nda Karaman’ın bisküvi firmalarının başarısı dikkat çekti. Karaman’dan 3 firma 500 Büyük arasına girmeyi başardı. Karaman firmaları şunları: Biskot Bisküvi (183), Bifa Bisküvi (276) ve Şimşek Bisküvi (498).

KSO’DAN DEĞERLENDİRME

Konya Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil, İstanbul Sanayi Odası tarafından açıklanan ‘Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu’ arasına Konya’dan 7 firmanın girmesinin şehrimiz için bir gurur kaynağı olduğunu söyleyerek, İlk 500’e giren firmaların yönetici ve çalışanlarını kutladı.

Özel sektörün gücünün Türkiye’nin gücü olduğunu bildiren Büyükhelvacıgil, firmaların büyümesinin şehirlerin rekabet gücünü de artırdığını, bu anlamda Konya’dan ilk 500’e giren firmaların da Konya’nın merkez şehir olma yolunda attığı adımlara önemli katkılarda bulunduğunu vurguladı.

Türkiye’nin 2023 yılında 500 milyar dolar ihracat, 1 trilyon dolar dış ticaret hacmi,2 trilyon dolar gayri safi milli hasıla ile dünyanın ilk 10 ekonomisi arasında yer alma hedeflerine ulaşmasında özel sektörün lokomotif rol oynadığını bildiren Büyükhelvacıgil, “Kalkınmanın anahtarı; stratejik bilgi ve bu bilgiyi üretime dönüştürecek müteşebbis gücüdür. Stratejik bilgiye sahip olamayan firmalar ve toplumlar, geleceğe dair sağlam bir öngörüde bulunamazlar. Bunun için üniversite-sanayi-devlet işbirliği geliştirilmeli, özel sektörün rekabet gücü artırılmalıdır. Türk özel sektörü imkan verildiği takdirde neleri başarabileceğini ispat etmiştir. Nitekim 2011 yılının ilk çeyreğinde yakalanan yüzde 11’lik büyüme oranının lokomotifi özel sektördür” diye konuştu.  (MERHABA)

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.