Konyalı kiralık ev bulamıyor!

Konyalı kiralık ev bulamıyor!

Azalan kiralık evler ve artan fiyatlar konut piyasasında sorun oluşturuyor.  Konut piyasasında kiralık evlerin fiyatları vatandaşı kara kara düşündürüyor. Özellikle yeni evlenen çiftlerde kiralık ev arayışı kaygı yaratıyor

Konya'da son günlerde fiyatı artmasına ve öğrencilerin olmamasına rağmen, kiralık ev bulmak hayli zorlaştı. Problemin özellikle Karatay'da daha fazla yaşandığı öğrenildi. Ev bulamamaya gerekçe olarak ise konut stoğunun azalması gösterildi. Emlakçılar, belediyelerin arsa üretmesi gerektiğine dikkat çekti. Vatandaş ise hem konut bulamamaktan hem de evlerin fiyatlarından dert yandı. Konya Emlakçılar Odası Başkanı Sedat Altınay, “Pandemi şartları ve girdi maliyetlerinin artmasından dolayı inşaat sektöründe bir durgunluk yaşandı. Kiralık ev sayısı azaldı. Haliyle fiyatlarda da bir artış yaşandı” dedi.

1 AYDIR KİRALIK EV SIKINTISI YAŞANIYOR

Pandemi sonrasında inşaat malzemelerinde girdi fiyatlarının arttığını belirten Altınay, şunları söyledi:  “ Arsa maliyetlerinin artması, konut kredi faizlerinin yükselmesi konut yapımını azalttı. Müteahhitler, eskisi gibi yeni projelere imza atmıyor. Konut stoğu ise erimiş durumda. Yeni konutlar imar edilmediği için fiyatlar arttı. Fiyat artışlarının önümüzdeki günlerde daha da artmasına öngörüyoruz. Yüz yüze eğitimin tekrar başlaması durumunda konut ihtiyacı daha fazla artacak. Konut satışının en fazla yapıldığı bölge Selçuklu. Ardından Meram ve Karatay geliyor. Vatandaş, bugün daha fazla yüksek katlı binalardan ziyade, pandeminin de etkisiyle  tek katlı, bahçeli veya villa tarzında ev istiyor. Ya da site halinde güvenlikli yeşil alanı olan yerlere yöneliyorlar. Bu tarz evlerin fiyatı bugün çok pahalı. Vatandaş, 1 aydır kiralık ev sıkıntısı çekiyor.”

BELEDİYELER ARSA ÜRETMELİ

Konut ihtiyacının karşılanması için belediyelerin  arsa üretmesi gerektiğini vurgulayan Altınay, “Öncelikle belediyelerimiz arsa üretmeli. Konut öneri alanı içerisinde olan tarla vasfındaki araziler de imara açılmalı. Birinci şart bu. İmara yeni arsalar açıldığı zaman konut fiyatları otomatikmen daire başı 30 bin lira düşecek.  Konuta yatırım yapan her vatandaş, ihtiyaç fazlası konut alırsa, evi boş durmaz. Kiraya verir. Kira gelirinden de elde edeceği gelir kendisine katkı olur. Devletimiz, tapu harçlarını, stopajları ve KDV oranlarını düşürürse konut piyasası yeniden canlanır. Konya’daki konut sorunu giderilir” şeklinde konuştu.

“ODAMIZA ÜYE OLMAYAN EMLAKÇILARLA ÇALIŞILMAMALI”  

“Oda üyesi olmayan emlak ofislerinden hiçbir vatandaşımız alım-satım veya kiralama yapmasın” diyen Altınay, son olarak şunları ifade etti:  “Vatandaşlarımız Emlakçılar Odasına üye olmayan hiçbir emlakçı ile çalışmamalı. Piyasada 'emlakçıyım' adı altında çok sayıda dolandırıcı var. Vatandaş, yıllarca emek verip, biriktirdikleri parayı maalesef bu tarz dolandırıcılara kaptırabiliyor. Üye belgesi olmayan hiçbir emlakçı ile çalışılmamalı. Mağdur olmamaları adına güvenilir, Emlakçılar Odasına üye olan işyerleri ile çalışmalarını tavsiye ediyoruz.”

SAİT ÇELİK

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
6 Yorum