Konya’dan Harput’a bayrak tepkisi

Konya’dan Harput’a bayrak tepkisi

Konyalı iki vatandaş, Bursada oynanacak Türkiye-Ermenistan maçına Azerbaycan bayrağı sokulmayacağı yönünde Vali Şehabettin Harputun açıklamasının ardından, yürütmenin durdurulması istemiyle Bursa 2. İdare Mahkemesine başvurdu.

Konya’daki bir kamu kuruluşunda memur olan Mehmet Karakaya ve esnaf Celallettin Gürel adına Bursa 2. İdare Mahkemesine, yarın oynanacak Türkiye-Ermenistan milli takımları arasındaki maçta Azerbaycan bayrağı yasağının durdurulması istemiyle başvuruldu. Avukat Ahmet Gürol Şağban, dava dilekçesinde, Bursa Valiliğinin uygulayacağı bu işlemin Anayasa ve insan hakları sözleşmelerine aykırı olduğunu savundu.

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının, duyduğu kaygı ve tartışmalarla ilgili olarak düşüncelerini açıklama ve yayma hürriyetlerinin olduğunu ifade eden Şağban, dilekçesinde, “müvekkilim ve onlar gibi düşündüğüne inandığım birçok Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının, Türkiye-Ermenistan arasında imzalanan böylesine önemli bir protokolle ilgili yaşadığı kaygı ve kanaatlerini yazı, resim veya başka yollarla tek başına veya toplu olarak açıklama ve yayma hakkına sahip olduğu açıktır. Bunun temel hak ve hürriyet olduğu açıktır ve bunun Bursa Valiliği işlemi ile yasaklanması hukuken mümkün değildir. Davalı idare işlemi, bu yönüyle yok hükmündedir” ifadelerini kullandı.
Avukat Şağban, yaptığı açıklamada, yasağın anayasa ve insan haklarına tamamen aykırı olduğunu söyledi. Buna benzer bir konunun daha önce de İngiltere’de yaşandığını ve İngiltere İçişleri Bakanlığının konuyu insan hakları boyutunda ele aldığını ifade eden Şağban, şunları kaydetti: 
“İngiltere’de Ahmet Mete isimli Kuzey Kıbrıslı bir Arsenal taraftarı, her maça Kuzey Kıbrıs Türk Bayrağı götürüyordu. Rumlar bu kişiyi şikayet edince Arsenal, konuyu İngiltere İçişleri Bakanlığına götürdü. Bakanlık da bu konuyu insan hakları boyutunda ele aldı ve bayrağın stada götürülebileceği ve açılabileceğini bildirdi. İngiltere tanımadığı bir ülkenin bayrağının asılmasına izin verirken, Türkiye’de dost ve kardeş ülke Azerbaycan’ın bayrağının asılmasının yasaklanması kabul edilemez. Bu yasak, insan haklarına aykırıdır. Dava dilekçemizde İngiltere’deki bu emsal karardan da bahsettik ve yürütmenin durdurulmasını istedik.” Bu maçta asılacak Azerbaycan bayrağının kimseyi rahatsız etmemesi gerektiğini dile getiren Şağban, “Yasak, Anayasa ve insan haklarına aykırıdır. Bu bayrak birilerini rahatsız ediyorsa yapılacak her türlü protokolün, anlaşmanın içi boştur” dedi.
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.