Konya'da konser veren Mevlana âşığı İranlı sanatçı vefat etti

Konya'da konser veren Mevlana âşığı İranlı sanatçı vefat etti

Eserleri ve güçlü sesiyle İran'ın simgelerinden biri olarak dünyaca tanınan Mevlana aşığı ses sanatçısı Muhammed Rıza Şeceryan hayatını kaybetti

İran’ın dünya çapındaki sanatçısı Mevlana âşığı Muhammed Rıza Şeçeryan hayatını kaybetti. Hastanede yoğun bakımda tedavi gören İran'ın usta sanatçısı bestekar ve musiki ustadı Muhammed Rıza Şeceryan 80 yaşında hayata gözlerini yumdu.

İran’da geleneksel müzik alanında önde gelen isimlerden Şeceryan dört sene önce yayınladığı bir videoda kanser olduğunu ve o zamandan beri tıbbi tedavi gördüğünü bildirmişti.

İran’da milyonlarca hayranı olan Şeceryan, 1940 yılında Meşhed kentinde doğmuş, birçok uluslararası ödül almıştı.  Ölüm haberi, kendisi gibi ünlü bir ses sanatçısı olan oğlu Hümayun Şeceryan tarafından duyurulan Muhammed Rıza Şeceryan, memleketi Meşhed'de defnedildi.

2015 YILINDA KONYA’DA KONSER VERDİ

Mevlana âşığı İranlı sanatçı Muhammed Rıza Şeceryan, 2015 yılındaki 12. Uluslararası Mistik Müzik Festivali’nde Mevlana Kültür Merkezi’nde konser vermişti. Konsere Türk vatandaşlarından çok İranlılar katılmıştı. 2018 yılında da oğlu Hümayun Şeceryan, Mistik Müzik Festivali kapsamında Selçuklu Kongre Merkezi’nde konser vermişti. Konseri binlerce İranlı turist ve Türk vatandaşı takip etmişti.

12009814-1021606207880225-3607000071726974828-n-kopya.jpg

MERHABA ŞEHİR DERGİSİNE KONUŞMUŞTU

Konya'da düzenlenen 12. Mistik Müzik Festivali'nde sahne alan İran'ın dünyaca ünlü sanatçısı Üstâd Mohammad Rıza Şeçeryan, 2015 yılında Merhaba Şehir Dergisi'ne de özel açıklamalarda bulunmuştu. Şeçeryan,  Konya'yı ikinci vatanı olarak gördüğünü belirterek, eserlerini oluştururken Hz. Mevlana'dan ilham aldığını söylemişti. 

adsiz.jpg

İRANLI SANATÇILARA İLHAM OLUYOR

Müziğinin icrasında Hz. Mevlana'nın eserlerinden ilham aldığını dile getiren Şeçeryan, "Hz. Mevlana hem Türkler hem İranlılar için önemli bir değer. Çocukluk yıllarımızdan itibaren Hz. Mevlana'nın eserlerini okumaya başladık. Birçok İranlı sanatçı gibi ben de eserlerimin ortaya çıkmasında Hz. Mevlana'dan ilham alıyorum. Onun eserleri bize yol gösteriyor. Hz. Mevlana sadece Türkiye ve İran'a mal olmuş bir kişi değil tüm insanlığın ortak değeridir. O dünyanın başka ülkelerinden de sanatçılara ilham oluyor. İranlı sanatçılar için Hz. Mevlana çok önemli bir değerdir" dedi.

PİCASSO ÖDÜLÜNE LAYIK GÖRÜLDÜ

Teknik açıdan kusursuz, güçlü ve duygusal yoğunluğu fazla bir icrâcı olan Muhammed Rıza Şeceryan, dünya müzikleri alanında en tanınmış sanatçılardan biri.  Ses icrâcılığı, İran klâsik müziği icrâcılığının en zor ve en önemli kısmı olarak kabul ediliyor. Bu zorlukları güzelliklere dönüştürmesi açısından Şeceryan, hem mükemmel bir ses sanatçısı hem de bir ilhâm kaynağı olarak kabûl edilir. 1999 yılında UNESCO Şeceryan'ı, Avrupa’nın sayılı ödüllerinden biri olan Picasso Ödülü’ne lâyık görüldü.

adsiz-001.jpg

5 YAŞINDA MÜZİK HAYATINA BAŞLADI

Henüz beş yaşındayken babasının nezâretinde müziğe başlayan Şeceryan, on iki yaşındayken radif çalışmaya başladı.  1959 yılında Horasan Radyosunda eserler seslendirmeye başladı ve 1960 yılında üslûbu ile ön plâna çıktı. O tarihten günümüze dek Tahran Üniversitesi Güzel Sanatlar Bölümü’nde ders veren, İran Ulusal Radyo Televizyon Kurumu’nda çalışan, İran müziği üzerine araştırmalar yapan ve sayısız eser kaydeden Şeceryan'ın eşsiz sesi, İran müziğinin zengin nağmeleri ile birleşti.

Uzun yaşamı boyunca elliden fazla albüm yayınlayan Şeçeryan’ın iki albümü, sırasıyla 2004 ve 2006 yıllarında Grammy En İyi Dünya Müzik Albümü ödüllerine aday gösterilmiştir. 2006 yılında UNESCO tarafından verilen Mozart Altın Madalyası’nı alan Şeceryan, 2010 yılında ABD’nin Standford Üniversitesi İran Çalışmaları Merkezi tarafından “Bita Ödülü” ne lâyık görülmüştür. Aynı yıl ABD’nin bağımsız haber radyosu NPR, “Dünyanın En İyi Elli Sesi” listesinde Mohammad Reza Şeceryan’a yer verdi.

İBRAHİM BÜYÜKEKEN

opoyi-4objafqxy.png

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.