Konya'da engellilerin hayatını kolaylaştıracak sistem yıllardır kurulmadı!

Konya'da engellilerin hayatını kolaylaştıracak sistem yıllardır kurulmadı!

Görmeyenleri Koruma Derneği Konya Şube Başkanı Veli Özağan, “Bizler yasalarla tanınmış hakkımızı talep ediyoruz. Büyükşehir belediyesinin sayın yetkilileri, bizler sizden, acıma ve sempati değil, herkes için empati istiyoruz” dedi

Görmeyenleri Koruma Derneği Konya Şube Başkanı Veli Özağan,  15 Ekim Dünya Beyaz Baston Görme Engelliler ve Güvenlik Günü dolayısıyla bir açıklama yaptı. “Ülkemizde 15 Ekim Dünya Beyaz Baston Görme Engelliler ve Güvenlik Günü maalesef anlamına uygun etkinliklerle değerlendirilmemektedir” diyen Özağan, şunları söyledi: “Bizce bu günün beyaz bastonun önemi ve yaygınlaştırılması yanında cadde ve sokaklardaki, bina ve istasyonlardaki fiziksel engellerin ortadan kaldırılması için mücadele günü olarak değerlendirilmesi gerekir.  Beyaz baston görme engelli için bir bağımsızlık ve güvenlik sembolüdür. Her koşulda ona rehberlik eden bir arkadaş gibidir. Bizler toplum içerisinde yaşayan engelsiz engellileriz. Görme engelliler olarak kendi başımıza beyaz bastonumuzla ilimizde rahatça dolaşmak bizimde hakkımızdır.”

adsiz-001.jpg

KONYA BELEDİYELERİ SINIFTA KALDI

Görme engelliler için hayati öneme sahip olan projelerin Konya’da hala hayata geçirilmediğini dile getiren Özağan, “Ülkemizde bir çok ilde hayata geçirilmiş, fakat Konya’da bir türlü hayata geçirilemeyen, Konya büyük şehir belediyesine ait olan otobüslerde durak isimlerini sesli olarak okuyacak olan anons sistemidir. Görmeyenleri koruma derneği Konya şubesi olarak 2005 yılından buyana her fırsatta büyük şehir belediyesi yetkililerine, görme engellilerin, belediye otobüslerinde sesli anons sisteminin olmaması nedeniyle,  çok mağduriyet yaşadıklarını dile getirmemize rağmen, konuşmaya geldiğinde mangalda kül bırakmayan yetkililer, görme engellilerin bu haklı talepleri karşısında sessiz kalmaları çok manidar, aynı zamanda hukuksuzdur. Büyükşehir belediyesinin 15 yıldan beri görme engellilerin ihtiyacı olan bu uygulamayı sebepsiz yere hayata geçirmemesi,  Nihayetinde görme engellilerin, tek başlarına inecekleri durakları göremedikleri nedeniyle, belediye otobüslerini kullanmakta çok büyük zorluklar yaşamalarına sebep olmuştur. Konya büyük şehir belediyesinin kasıtlı olarak,  hayata geçirmek istemediği, bu uygulama nedeniyle, görme engellilerin ulaşım hakları bir nevi engellendiği gibi, görme engellilerin seyahat hakkının kısıtlanması; aşağıda da belirtildiği üzere her şeyden önce eşitlik ilkesine aykırıdır ve ayrımcılık yasağının ihlalidir.  Açık alanlar ve toplu taşıma araçları için de kurum ve kuruluşlardan alınan görüşler ile BM Engellilerin Haklarına İlişkin Sözleşme kapsamındaki gerekliliklerle ilgili yapılan düzenlemelerle otobüslerde varılacak durağın isminin sesli olarak anons edilmesi ve yazılı olarak belirtilmesi, metro vagonlarında güzergah bilgisi, durak bilgisi, kalkış saati, yolculuk süresi ve varış saati gibi bilgilerin sesli olarak anonsu ve yazılı bilgilendirmenin yapılmasına ilişkin kıstaslar da denetime tabi tutulacak denilmiştir. Bütün bunlar ışığında, Konya Büyük Şehir Belediyesine Görmeyenleri Koruma Derneği Konya Şubesi olarak ilimizde yaşayan tüm görme engelliler adına tekrar soruyoruz, ilimizde yaşayan görme engellilerin sesini ne zaman duyacaksınız, görme engellilerin tek başlarına belediye otobüslerinde yolculuk yapabilmeleri için, bu zamana kadar haksız ve yersiz olarak beklettiğiniz sesli anons sistemini ne zaman hayata geçireceksiniz. Bizler görme engelliler olarak, Konya büyük şehir belediyesinden hakkımız olmayan bir şeyi istemiyoruz. Bizler yasalarla tanınmış hakkımızı talep ediyoruz. Büyük şehir belediyesinin sayın yetkilileri, bizler sizden, acıma ve sempati değil, herkes için empati istiyoruz.   Bizlere ayrıcalıklı davranılmasını istemiyoruz, ancak herhangi bir konuda engelli olmayan biri ile eşit koşullara sahip değilsek eşit koşullara sahip olacak kadar pozitif ayrımcılık istiyoruz.İster bedensel, ister zihinsel, ister bunların dışında herhangi bir engeli olsun, engellileri duymazdan ve görmezden gelen, unvanı, makamı ne olursa olsun hakkımızı helal etmiyoruz” dedi.

HABER MERKEZİ

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.