Abdullah Leblebici

Abdullah Leblebici

Konya Şeker büyümeye devam ediyor

Konya Şeker büyümeye devam ediyor

Dünya’ da yaşanan pandemi ülkelerin ekonomilerini alt üst etti.

Borsalar da büyük düşüş yaşandı, İşsizlik oranlarında artışlar oldu, seyahat sektörü çok kötü etkilendi, perakende satışları ve mağaza trafiğinin görülmemiş düzeylerde düşüşüne neden oldu.

Özel sektörler de önünü göremediği için devam eden yatırımlarını askıya aldığı gibi yeni yapacağı yatırımları da durdurma kararı aldı.

Bütün bu olumsuzluklara rağmen gidişata meydan okuyan Konya şeker “ dondurulmuş parmak patates tesisini nişasta fabrikası ile büyüttü”

Sadece büyümekle kalmadı, Seydibey Doğal Patates Deposu ile ülkemiz tarımı adına çok stratejik bir adım attı.

Bu tür yatırımları Tarım bakanlığının programlarına alıp yapması gerekirken, üzülerek ifade ediyorum, yapmadı, yapamadı.

KONYA ŞEKER YAPTI

Bu önemli yatırım ile bölgemiz hatta Türkiye patates tohumu ithalatında dışa bağımlılıktan kurtuldu. Ayrıca Nişasta ithalatı da bitme noktasına geldi, böylece, gayri safi milli hasılamıza önemli katkılar sağlandı.

Yaşanan Pandemi sürecinde birçok kuruluş yarım kalan yatırımlarını bile tamamlayamaz iken Tarım’ da stratejik öneme sahip yatırımları yapan Konya Şeker Yönetim Kurulu Başkanı Recep Konuk hem tebriki hem de teşekkürü fazlası ile hak etti.

Tarımsal üretimde sürdürülebilir üretimin sekteye uğramaması için üreticinin kötü sürprizlerle karşılaşmaması gerekir.

Yani, üretici para kazanmalı, başta tohum olmak diğer gereksinimleri ile ilgili de sıkıntı çekmemeli.

TEMEL SAĞLAM OLMALI

Anadolu Birlik Holding'in temelleri 1950'li yıllarda Konya Pancar Ekicileri Kooperatifi tarafından atılan Konya Şeker Fabrikası ile başladı.

AB Holding, Konya Şeker'in kuruluşunu takip eden son yıllarda yatay ve dikey büyümesiyle oluşan kurumların çatı şirketi olarak 2008 yılında kuruldu.

Anadolu Birlik Holding’in kurulmasına giden büyüme seferberliğinin temelinde ise 1999 Yılında Başkan Recep Konuk’un yönetime gelmesi var.

19 yılı geride kalan bu ikinci kuruluş döneminde Anadolu Birlik Holding verimlilik ve iyi yönetimin getirdiği karlılık ile tamamına yakını ödenmiş 3.8 milyar dolar yatırım yaparak aktif büyüklüğünü artırdı ve yerel bir şirketten global bir tarımsal sanayi kuruluşu olma yolunda çok önemli mesafe kat etti.

Sivas’ın Kangal ilçesindeki Termik Santrali’nin özelleştirilmesi ihalesini 985 milyon dolara Konya Şeker kazandı.

Bunun yanı sıra enerji yatırımlarına hız verdi, Özelleştirme İdaresi’nin açtığı Soma Termik Santrali ihalesini 685.5 milyon dolar vererek bünyesine kattı ve kurulu gücünü de artırmış oldu.

Anadolu Birlik Holdingin kuruluşunun temelindeki bu büyümeyi getiren yönetim felsefesi Ümit Projesi başlığı ile özetlenebilir.

Ümit Projesi sermayenin ve kazancın tabana yayılmasını temel aldı. Bu temelle birlikte üreticinin yaşadığı yerlerin ekonomik, sosyal ve çevresel kalkınmasını ilk plana alan bir toplam kalkınma modeli oluşturdu

Yaşanan Pandemi sürecinde ekonomiler büyük darbe aldı. Bırakın yeni yatırımları, devam eden yatırımlara bile ara verilirken, tüm bunlara meydan okuyan Konya şeker büyümesine devam etti bu arada üreticisini mağdur etmeyerek hem Türkiye’ ye hem de Dünya’ ya örnek oldu.

Konya Şeker bütün bunları temeli sağlam olduğu için gerçekleştirdi.

Başta Recep Konuk olmak üzere, tüm Emeği geçenlere bir kez daha teşekkür ediyorum.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Abdullah Leblebici Arşivi