Konya lalesi ABD ve Almanya'da

Konya lalesi ABD ve Almanya'da

Konyalı bir işadamı, gezi için gittiği Hollanda'da gördüğü lalelerden getirterek üretmeye başladı

15 yıldır Konya'nın Çumra ilçesinde üretilen çeşit çeşit laleler, başta büyük şehirler olmak üzere birçok ülkede park ve bahçeleri süslüyor.
  
Türkiye'nin büyük şehirleri başta olmak üzere ülkenin 3 bin 500 farklı noktasında açan laleler Konya'da yetişiyor. Konyalı iş adamı Ali Yetgin, sektöre 1996 yılında bir iş gezisi için gittiği Hollanda'daki bir iş gezisine gitti. İşadamı Yetgin, yaptığı gezi sırasında, Hollanda'daki tarlalara binlerce dönümlük arazilerde ekili lalelerle karşılaştı. Konya'ya döndükten sonra lalelerle ilgili araştırmalar yapan işadamı, Asyalale ismiyle bir firma kurdu. 1996 yılında Çumra ilçesinde 40 dekarlık alana Hollanda'dan uzun uğraşlar sonucu getirttiği 4 renkte lale üretmeye başladı. Ali Yetgin, her yıl çeşit sayısını artırdı. Bugün 20 farklı türde 170 farklı çeşit çiçek üreten ve Türkiye'nin en büyük lale tarlalarının sahibi olan başarılı bir işadamı. Üretim Müdürü Ziraat Yüksek Mühendisi Korkut Yetgin, firma olarak aralarında belediyeler ve süper marketlerin de bulunduğu Türkiye'nin 3 bin 500 farklı noktasına ürün verdiklerini söyledi. Korkut Yetgin, ürettikleri laleleri, İstanbul, Kocaeli, Bursa, Konya başta olmak üzere onlarca il ve ilçeye gönderdiklerini anlattı. Yetgin, her yıl Nisan ayında ülkenin birçok yerindeki park ve bahçelerde ortaya çıkan doyumsuz güzellikteki laleleri ürettiklerini dile getirdi.

14 BİN GEÇİCİ İŞÇİ İSTİHDAM EDİLİYOR

    Korkut Yetgin, lalelerin yetişmesiyle ilgili şu bilgileri veriyor, "Bulunduğu yerde Nisan ayında çiçeklenen lalelerin üretim serüveni Eylül-Ekim aylarında başlıyor. Bu aylarda toprakla buluşan yüz binlerce lale soğanı soğuk ve ılıman havayı seviyor. Kışın toprak altında kalan soğanlar, İlkbaharla birlikte çiçek açıyor. Ortalama 30 ile 45 gün arasında açık kalan çiçekleriyle hem eşsiz güzellikler oluşturuyor hem de çeşit çeşit koku yayıyor. Lale soğanlarının çiçeklerini Nisan ayı sonunda kırıyoruz. Böylece besinlerin soğanlara inerek gelişmelerini sağlıyoruz. Çiçeklerin kırım işleri elle yapılıyor. Haziran ayı başında hasat ediliyor. Soğuk hava deposundan bekletiliyor. Kökleri ayrılıyor numaralandırılıyor. -18 derecede bekletiliyor. Eylül ayında yurt içi ve dışına gönderiliyor. Yılık soğanlı bitkiler için 14 bin geçici işçi istihdam ediyoruz. Toplamda yılık 26 bin geçici işçiye yevmiyesi ödüyoruz."

  
KONYA LALESİ ABD VE ALMANYA YOLCUSU

    Konya'da üretilen laleler sadece Türkiye'nin park ve bahçelerini süslemekle kalmıyor. Korkut Yetgin'in verdiği bilgiye göre firma, Suriye, Irak, Türk Cumhuriyetleri başta olmak üzere birçok ülkeye Türk lalesi gönderiyor. Yakında ABD ve Almanya'ya da lale ihracatı başlatacaklarını anlatan Yetgin, "Yıllık 25 milyon üretim yapıyoruz. Hedefimiz 2023 yılında, 10 milyar adet çiçek soğanı üretimiyle dünya lideri olan Hollanda'yı geride bırakmak. Yapılan bazı araştırmalara göre Türkiye'de yetişen lalelerin Hollanda lalelerine göre renklerinin daha parlak, çiçekleri daha güzel olduğu tespit edilmiş. Biz de hedeflerimizi gerçekleştirmek için şuan Türkiye'nin 4 büyük üniversiteyle iş birliği yapıyoruz. Türk lalesini tekrar dünyaya tanıtacağız." şeklinde konuştu.

HOLLANDA'YA LALE KANUNİ DÖNEMİNDE GİTMİŞ

    Lalesiyle ünlü Hollanda'ya bu lalelerin 16. Yüzyılda Kanuni Sultan Süleyman tarafından İstanbul'dan gönderildiği bilgisi veren Korkut Yetgin, "Aslında biz kendimize ait olan bir ürünü tekrar geri getirmiş oluyoruz. Biz ilk lale üretimi yapmak için Hollanda'dan talepte bulunduk. Hollanda'da ki üreticiler buna yanaşmadı. Hatta kendilerine "1 lira yerine 20 lira verelim bize lale verin" dedik ama yinede kabul etmediler. Uzun uğraşlar sonrası lale satın alabildik."

    Öte yandan lale tarlalarında Türkiye'nin her yerinden işçi çalışıyor. Bazı çalışanlar 10 yıldır lale tarlalarında ekmek parası kazanıyor. Hacer ve Mehmet Bolat çifti de 10 yıldır lale tarlalarında çalışıyor. 13 aylık bebekleri Kaan Bolat da lale tarlalarında dünyaya gelmiş. Aile, "Kaan okuyup ziraat mühendisi olacak. Bizim çalıştığımız, kendisinin dünyaya geldiği bu tarlalarda üretimi artırmak için çalışacak. Hem kendi hem de ülke ekonomisine katkı sağlayacak" diyor. Şanlıurfa'dan gelen Zaide Ceylan da eşiyle birlikte 4 yıldır lale tarlasında çalışıyor. Nisan ayında lalelerin çiçeklerini hasat ediyor. Haziran ayında ise onları satışa hazırlıyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.