Konut alıcısını tapu işkencesi bezdiriyor

Konut alıcısını tapu işkencesi bezdiriyor

Projesini bulan, finasmanını ayarlayan konut alıcısı için bir başka sıkıntı tapuda yaşanıyor

Türkiye’de konut almanın sıkıntısı, doğru konutu seçmek ve uygun finansman bulmak ile sınırlı değil. Alıcıları tapu dairesinde de çeşitli zorluklar bekliyor. Yüksek tapu harç bedelleri, anlaşmalı bankada ödeme yapma zorunluluğu ve her tapu dairesinin farklı tarifelerle müşteriden dosya masrafı istemesi alıcıyı bezdiriyor. Tapu dairelerinde rüşvetin önlenmesi adına getirilen bu uygulamalara yönelik olarak emlak danışmanları, kredi kartlı sistem veya tapu dairesinde banka gişesi gibi önerilerde bulunuyor.
Harç bedeli yüksek
Harç bedelini anlaşmalı bankalardan ödemek zorunda kalan alıcı, tapudan alınan harçmakbuzu ile bankaya gidip saatlerce sıra bekliyor. Sonra bankadan alınan makbuz da memura geri götürülüyor. Bu da alıcılarda zaman kaybına yol açıyor. Taşçı Emlak Yönetim Kurulu Başkanı SalimTaşçı, Türkiye’de harç bedellerinin yüksek olduğuna işaret etti.
Taşçı şunları söyledi:
“Gayrimenkulün değerinin yüzde 1.65’i kadar tutarı alıcı tapu harç bedeli olarak ödüyor. Geçmişte emlak gerçek değerinden bildirilmediği için bu oranların yüksekliği bu kadar rahatsız etmezdi. 300 bin liralık bir emlak 50 bin liraya tapuya bildirilir, 825 lira kadar harç bedeli ödenirdi. Ama şimdi belediyenin belirlediği değerler üzerinden harç bedeli tahsil ediliyor. Bu da 300 bin liralık daire için 5 bin liraya yakın harç bedeli ortaya çıkartıyor. Bunun bir de bankada kaybedilen zamanı var.Halbuki kredi kartına geçilse ya da tapu dairesinde kamu bankalarının birimleri açılsa, tapuda işlem çabuk biter, vatandaş vakit kaybetmez.”
Dünyanın en pahalı dosyası
SalimTaşçı ayrıca dünyanın en pahalı dosyasını Türk gayrimenkul alıcılarının satın aldığını da söyledi. Taşçı “Bazı tapu dairelerinde 60 lira, bazılarında ize 145 lira dosya masrafı talep ediliyor. Bedeller standart olmadığı gibi dosya masraflarının hangi mantıkla talep edildiğini anlamak mümkün değil. Devlet, benim tapu bilgilerimi verdiğim harç bedeli nedeniyle zaten saklamak zorunda. Öyleyse bu dosya masrafı da nedir” diye sordu.
Kredi kartına geçilsin
Altın Emlak Yönetim Kurulu Başkanı Nuri Özelmacıklı da bedellerin artık kredi kartı ile tahsil edilebilmesi gerektiğini savundu. Özelmacıklı, konuyla ilgili önerilerini şu şekilde özetledi: “Önce harç bedellerinin yatırılması için tapumüdürlüklerinde başvuru fişi doldurulduğunda harçmakbuzları hemen verilmeli. Böylecememur ile alıcı arasındaki ilişki burada kesilmeli. Bu fişte gayrimenkulün kaça satılacağını bildirmek zorundasınız ve yatırılacak harç oranı da belli. Parayı tahsil eden Maliye Bakanlığı, bu tapu dairelerinde birer tahsilatmemuru bulundurabilir. Büyük tapu dairelerinde kredi kartı da konularak böyle bir sistem oluşturulabilir.”
Bugün

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.