Kömür mü doğalgaz mı ucuz?

Kömür mü doğalgaz mı ucuz?

İthal kömür satıcıları, kömürün ısınma maliyeti açısından daha ekonomik olduğunu ileri sürerken, Gaznet yetkilileri ise doğalgazla ısınmanın daha ucuza mal olacağını iddia ediyor

Havaların soğuması ile ısınma konusu gündemdeki yerini korumaya devam ediyor. Geçen yıl yaşanan doğalgazdaki artışın yanı sıra bu kışta doğalgaz fiyatlarında yüzde 70’e varan artış yaşanacağı haberleri vatandaşta endişe yaratıyor. Kömür esnafları ısınmada en ekonomik ürünün kömür olduğunu belirtirken, doğalgaz şirketleri en ekonomik ısınma yönteminin doğalgaz olduğuna dikkat çekiyor. Tartışmaların arasında kalan vatandaşta her ihtimale karşı bir taraftan evine kömür alıyor bir taraftan da doğalgaz kullanmaya devam ediyor. Ancak hala yanıtı aranan bir soru var: En ucuz yakıt hangisi?
KÖMÜR DOĞALGAZA GÖRE DAHA UCUZ
Merkez Kömürcüler Sitesinde esnaflık yapan İbrahim Koşar, ısınmak için yakıt olarak kömür kullanmanın doğalgaza oranla daha ucuz olduğunu iddia ediyor. Geçen yıl aşırı soğuklarla birlikte kömür ve doğalgaz fiyatlarında artışın olduğunu hatırlatan İbrahim Koşar, “Geçen yıl ithal kömürün tonu 500 dolara kadar çıktı. Kömürle birlikte doğalgaz fiyatları da arttı. Şuanda kömürün tonu 370-380 TL, odunun tonu 300-340 TL arasında. Kalorifer kömürü de 300 dolardan satılıyor. Bu fiyatlar doğalgaza göre çok daha hesaplı. Tek soba yakan bir aile 1,5 ton kömürle kışı çıkarabilmektedir. Yani ortalama bir vatandaşımız 855 TL’ye ısınabilmektedir. Fakat vatandaş doğalgaz yaksa belki rahat edecek fakat bunun iki üç katı ücret ödeyecek” dedi. Geçen yıldan bu yana doğalgaza gelen zammın, kömüre gelen zamdan oldukça fazla olduğunu aktaran Koşar, kömür en ekonomik yakıt olarak bu yıl da ilk sırada yer aldığını kaydetti. Koşar, hava kirliliğine kalitesiz kömürlerin yol açtığını ifade ederek şöyle konuştu: “Hava kirliliğine kalitesiz kömürler yol açmaktadır. İthal kömür düşünüldüğü kadar çevre kirliliğine neden olmamaktadır. Bu yüzden hesabını iyi yapanlar halen kömür kullanıyor.”
GAZNET: DOĞALGAZ DAHA UCUZ
Gaznet Genel Müdürü Ali İhsan Sılkım, kömürcülerin aksine doğalgazın kömürden daha hesap olduğunu anlatarak, doğalgazın avantajlarına dikkat çekiyor. Konyalıların doğalgazın metreküpünü 67 kuruşa kullandığın altını çizerek, “Bu fiyatla Ankara, İstanbul, Eskişehir ve Bursa’ya göre Konya daha ucuza doğalgaz kullanıyor. Bunu vatandaşlarımız iyi bildiğinden abone noktasında 2009 yılı için planladığımızın üzerine çıkarak 18 binden fazla yeni abone yaptık. Bu yıl ise medyada yansıdığı kadar bir artış beklemiyoruz. Çünkü dünyadaki arz talep dengesi zam yapmayı gerektirmiyor. Ayrıca fiyatlar uluslar arası antlaşmalara göre belirlenmiştir. Yalnız zamda yetki POTAŞ ve Hükümet’indir. POTAŞ doğalgaz indirimini Mart ayında değil de Ocak ya da Şubat aylarında yapsaydı, doğalgaza rağbet daha da artacaktı” dedi. Kömür kullanmanın ucuz olmadığını dile getiren Sılkım şöyle konuştu: “Aslında kömür ucuz değildir. Bunun taşıma masrafı, nakliye ücreti, kül masrafı ve çevre kirliliği gibi sorunları var. Fakat doğalgazda bunların hiçbiri yok. Doğalgaz kullanmak çevreciliktir. Aslında ısınmada maliyet önemli değil, solunan temiz havadır. Sadece doğalgazın kullanıldığı bir kentte çocuklardan yaşlısına kadar herkes, temiz bir ortamda yaşayacak, kirli havanın yol açtığı birçok hastalıktan uzak kalacak.”
HASAN AYHAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum