Kommersant: Putin S-300 Ve Nükleer Santral İçin İran’a Gidiyor

Kommersant: Putin S-300 Ve Nükleer Santral İçin İran’a Gidiyor

Kommersant gazetesinin iddiasına göre, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Ağustos ayında İran’ı ziyaret edecek.

Kommersant gazetesinin iddiasına göre, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Ağustos ayında İran’ı ziyaret edecek. Görüşmede Putin’in, silah sevkiyatı ve nükleer santral inşaatı başta olmak üzere Tahran ile ikili ve bölgesel konuları ele alacağı ifade edildi.

Kommersant’a konuşan İran Dışişleri Başkanlığı’na yakın bir kaynak, “Ziyaretin 12-13 Ağustos’da yapılması planlanıyor.” dedi. Gazeteye göre Kremlin kaynağı bilgiyi doğruladı, ama ziyaretin 1 veya 2 günlük olacağı hususunda henüz karar vermedi.
Bu arada Putin’in basın sözcüsü Dmitri Peskov ise konuyla ilgili açıklama yapmayı reddetti. Kommersant’ın iddiasına göre, Putin ziyaretinde İran’ın çıkmaz sokağa giren nükleer programıyla ilgili görüşmeler yapacak .
Kommersant’a konuşan Rusya Dışişleri Bakanlığı kaynağı, “Müzakerelere için yeni cumhurbaşkanın iktidara gelmesi fırsatından yararlanmak lazım. Ziyaret, İran’ın yeni liderinin nabzını ve dünya kamuoyunun taleplerine yönelik kıpırdamaya hazır olup olmadığını yoklama olanağı sağlayacak.” dedi.
Kommersant’ın kaynaklarına göre, Putin ziyaretinde İran’a yönelik silah sevkiyatı konusunu da gündeme getirecek. Eski Rus lideri Dmitri Medvedev’in döneminde sözleşmesi iptal edilen S-300 füzeleriyle ilgili Moskova ve Tahran davalık olmuştu. İran, Moskova’ya bundan dolayı 4 milyar dolarlık dava açmıştı. Moskova da bunun üzerine benzer S-300 yerine nitelikte olan Anhtey-2500 füzelerini önermişti.

Putin’in Tahran’da nükleer enerji konusunu da masaya yatıracağı iddia edildi. Temmuz ayının başlarında Moskova’yı ziyaret eden Ahmadinejad’ın sözlerini hatırlatan gazete, “Ahmadinejad Rusya’nın İran’da Buşer nükleer elektrik santralinin yeni ünitelerinin inşaatı konusunun fiiliyatta çözüldüğünü belirtmişti. Kaynaklar ise şunu ısrar ediyor, konuyla ilgili Moskova henüz siyasi bir karar vermedi.” şeklinde yazdı. Gazeteye konuşan Rusya’nın nükleer enerji kaynakları, İran’la işbirliğinin devam ettirilmesine Moskova’nın fazla ilgi duymadığını belirtti.

Putin en son 2007’de İran’ı ziyaret etmişti. O dönem İran’da Putin’e karşı suikast yapılacağı yönünde dünya basınında iddialar ortaya atılmıştı.
CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.