KOBİ’ler için inovasyon konuşuldu

KOBİ’ler için inovasyon konuşuldu

İngiltere Büyükelçiliği tarafından Konya Ticaret Odasının katkılarıyla yürütülen KOBİlerin İnovasyon Kapasitesinin Geliştirilmesine Yönelik Kurumlararası İşbirliği ve Eğitim Projesi kapsamında Teknolojik Olmayan İnovasyon Faaliyetlerinin Yaygınlaştırılmas

İngiltere Büyükelçiliği Projeler Koordinatörü Özlem Demirel Cook, burada yaptığı konuşmada, Türkiye ve İngiltere’nin Türkiye’nin AB’ye katılımını teşvik eden çok sayıda projede birlikte çalıştığını belirtti.
Bu projelerin çoğunluğunun bakanlıklar ve kamu kurumlarıyla birlikte yürütüldüğünü ifade eden Cook, bu çerçevede hazırlanan KOBİ’lerin İnovasyon Kapasitesinin Geliştirilmesine Yönelik Kurumlararası İşbirliği ve Eğitim Projesi’nin de temel hedefinin Konya, Mersin, Antalya, Gaziantep, İzmir ve Ankara’da ticaret ve sanayi odalarının inovasyon danışmanlığı kapasitelerini ve KOBİ’lerin inovasyona yönelik bilgi ve farkındalıklarını artırmak olduğunu bildirdi.
Dünya Ekonomik Forumu’nunu Küresel Rekabetçilik Raporu’nda ülkelerin ekonomik krizi aşmasında etkili olabilecek temel gereksinimler, verimlilik artırıcılar ve inovasyon gibi 3 ana gösterge üzerine çalışmaları önerildiğini anımsatan Cook, şunları kaydetti:
“Bu çerçevede bugüne kadar KOBİ'ler ve inovasyon alanındaki kurumlararası işbirliğini desteklemek amacıyla başta ticaret ve sanayi odaları olmak üzere üniversiteler, devlet kurumları ve sivil toplum kuruluşları ile bir dizi eğitim etkinlikleri gerçekleştirilmiş ve bu etkinliklerle 6 ilde toplam 420 KOBİ'ye ulaşılmış ve ticaret ve sanayi odalarından 35 personele eğitmen, aracı kurum temsilcileri eğitici olarak yetiştirilmişlerdir. Bugün yapılacak olan çalıştayda da KOBİ'leri, ticaret ve sanayi odalarından temsilcileri ve Selçuk Üniversitesi’nden akademisyenleri bir araya getirerek ne tür inovasyon işbirlikleri kurulabileceğini, aracı kurumların rollerini belirlemeyi ve KOBİ’leri somut ve teknolojik olmayan inovasyon projeleri konularında bilgilendirerek yeni projeler geliştirmelerini teşvik etmeyi amaçlamaktadır.”
Daha sonra söz alan Konya Ticaret Odası Başkan Yardımcısı İsmail Haydaroğlu da Konya'nın girişimcilik ruhu yüksek bir kent olduğunu bildirdi.
Sanayi Bakanlığı verilerine göre 200 bin KOBİ'nin 35 bininin Konya'da olduğunu anımsatan Haydaroğlu, 38 küçük sanayi sitesi bulunan kentte sadece Büson Organize Sanayisi'nde dahi 12 bin kişinin istihdam edildiğini bildirdi.
Haydaroğlu, Konya'daki KOBİ'lerin üretim çeşitliliğinin de oldukça geniş olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:
“Konya'nın ihracatının yüzde 51'i makine aksamı ve oto yedek parçasıdır. Bu oran oldukça büyüktür. Yani Konya'daki firmalar hububatı üretip paketleyip ihraç etmiyor, teknoloji kullanıyor, teknoloji üretiyor. İhracatında 183 milyon dolarla makine sektörü birinci sırada. Dünya genelinde çok ciddi otomobil markalarına parça gönderiyor. Buna karşın Konya'daki KOBİ'lerin ciddi bir devlet desteği gördüğünü söylemek zor. Buradaki şirketler, tamamen kendi imkanlarıyla aile şirketi olarak kurulmuş, hanımının bileğindeki bileziğini satarak bu başarıyı elde etmişlerdir.”
Konya'daki KOBİ'lerin en büyük sorununun finansman, tanıtım, markalaşma, inovasyon ve kurumsallaşma olduğunu anlatan Haydaroğlu, bu sorunların hepsinin birbiriyle bağlantılı olduğunu belirtti.
Haydaroğlu, öne çıkan belli branşların öncü sektör olarak seçilip inovasyon, markalaşma gibi sorunlarına çözüm üretilmesi gerektiğini, bunun yapılmaması halinde KOBİ'lerin daha da geriye gidebileceğini bildirdi.
Çok sayıda sanayici ve akademisyenin katıldığı toplantıda, ''Teknolojik olmayan inovasyon projelerinin KOBİ'ler için önemi ve finansman imkanları'', ''KOBİ'lerdeki inovasyon uygulamaları'' gibi konularda sunumlar yapıldı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.