Kıştan sonra  rahatlayacağız

Kıştan sonra rahatlayacağız

KTO Başkanı Selçuk Öztürk, 2020 yılının Nisan ayından itibaren piyasanın rahatlamaya başlayacağını öngördüklerini belirterek, “Bu kış ayları hem esnaf hem de vatandaş açısından biraz daha zorlu geçebilir. Fakat kısa süre sonra inşallah rahatlayacağız” ded

2018 yılının Ağustos ayından bu yana çoğu sektörü ciddi çıkmaza sokan, üretim potansiyelinin düşmesine sebebiyet veren, ayrıca firmaları da zorlayan ekonomik kriz, yaklaşık 1 yıldır etkisini artırarak sürdürüyor. İşletmeler bu ağır girdi maliyetleri altında eziliyor. Çoğu firma aradan geçen 1 yıla rağmen hala net bir şekilde önünü göremiyor. Sektörlerde büyük sorunlar yaşanıyor. Ticaret hayatı çalkantılı günlerden geçerken, yine çoğu sektör tamamıyla 2019 yılından da umudunu kesmiş görünüyor. Konya Ticaret Odası (KTO) Başkanı Selçuk Öztürk, bu sıkıntılı sürecin bir süre daha devam edeceğini dile getirirken, bu kış aylarında da sıkıntının süreceğini ifade etti. Öztürk, “Ama 2020 yılının Nisan ayından itibaren ekonomik problemlerin yavaş yavaş geride kalmış olacak” şeklinde konuştu. 

ENFLASYONDA SERT DÜŞÜŞLER YAŞANACAK

KTO Başkanı Öztürk, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Son açıklanan enflasyon rakamlarında bir miktar düşüş oldu ama enflasyon rakamlarında asıl düşüş bundan sonraki süreçte daha da fazla görülebilecek. 2018 yılının Ağustos ayı enflasyonu yani 1 aylık enflasyonu yüzde 5'ten fazlaydı. Türkiye'de enflasyon hesaplamaları geriye doğru 12 ayda yapılıyor. Bugün konuştuğumuz yüzde 15.1'lik enflasyonun içinde 2018 yılının Ağustos ayının yüzde 5'lik kısmı da bulunuyor. Yani 1 ay yüzde 5, geriye kalan 11 ayda da enflasyon yüzde 10 artmış gibi düşünülebilir. Enflasyonda bundan sonraki süreçte daha sert bir düşüşün olacağını öngörüyoruz. Yüzde 15 olan enflasyon, yüzde 10'lara kadar düşecektir. Bu düşüşün de muhakkak faizler üzerinde olumlu etkileri olacaktır. Merkez Bankası faizleri yüzde 24'ten, yüzde 19,75'e indirdi. Yapılacak ilk toplantıda bir miktar daha indirim bekleniyor. Ağustos ayı enflasyon etkisi sıfırlandıktan sonra tekrar bir indirim daha olacaktır Merkez Bankası tarafından. Bu düşüşlerin arkasından piyasada da bir rahatlama görülecektir.”

2020 YILI NİSAN AYINDAN SONRASI İÇİN UMUTLUYUZ

“Geleceğe yönelik olarak rakamlarda bir düzelme var” diyen Öztürk, “Türkiye'de kış aylarında tüketim alışkanlıkları değişiyor. Okullar açılıyor, gıda sebze fiyatlarında bir yükseliş oluyor. 2020 yılının Nisan ayından itibaren piyasada yavaş yavaş bir rahatlamanın olacağı öngörülüyor. Konya'da 2-3 firmamız konkordatodan çıktı. Eskisi kadar konkordatoya hızlı bir müracaatta yok. Bu konuda da gelişmeler yaşanıyor. Konya, 2019 yılının Ağustos ayında 151 milyon Dolarlık bir ihracat gerçekleştirmiş. 2019 yılı hedefimiz olan 2 milyar dolara rahatlıkla ulaşacağımıza inanıyoruz. Gelişmelerin hepsi olumlu. Piyasaya bu yönü ile bakmak gerekir” şeklinde konuştu.

EMRE ÖZGÜL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
9 Yorum