Kiraz üreticisi destek bekliyor

Kiraz üreticisi destek bekliyor

İYİ Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş, Türkiye’de Hadim ilçesine özgü olan son kiraz hasadında, üreticilerin yaşadığı sorunlar ve ülkemize sağlayacağı katkıdan dolayı Tarım Bakanlığını acile önlem almaya davet etti

İYİ Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş, Hadim ve Taşkent İlçesindeki kiraz üreticileriyle bir araya geldi. Yokuş, “Konya’mızın güzide ilçelerinden olan Hadim ve Taşkent’te kiraz hasadı yeni başlamıştır. Bilindiği gibi hem Konya’mızda hem de ülkemizde son kiraz hasadı Hadim ilçemizde olmaktadır. Bunun sebebi de, Toros Dağlarının eteklerinde oldukça yüksek bir rakımda bulunan Hadim ilçemizin coğrafi konumudur. İlçemizin kiraz bahçeleri 1800 rakımında olduğundan dolayı, olgunlaşma süreci ve kiraz hasadı diğer bölgelere göre geç yapılıyor. Bu yılın son kirazının üretildiği Hadim’de kiraz hasadı yeni başlamış olup, Ağustos ayının ilk haftasına kadar devam edecektir. Üç binden fazla çiftçimizin yaklaşık yıllık 20 bin ton kiraz yetiştirdiği bu ilçemizde ne yazık ki, kiraz alım fiyatları geçtiğimiz yıllara göre bir hayli düşmüştür.

KİRAZ ÜRETİCİLERİ TÜCCARLARIN İNSAFINA BIRAKILMASIN

Hadim’de geçtiğimiz yıllarda kiraz üretiminin büyük bölümü ihracata gittiği için çiftçilerimiz üretim ve piyasa fiyatlarından dolayı zarara uğramıyordu. Ancak, bu yıl ne yazık ki ihracatta tıkanıklık olduğu ifade edilerek, iç piyasadaki aracı tüccarlar, geçen yıla göre kiraz alım fiyatlarını yarı yarıya düşürmüş durumdadır. Tüccarlar fiyat düşürme gerekçesini "İhracat yapamıyoruz" olarak öne sürmektedir.”

KİRAZ ENTEGRE TESİSİ KURULMALIDIR

Yokuş, Hadim ve Taşkent ilçesindeki kiraz üreticilerinin, zarara uğramamak ve sorunlarını çözecek yetkililere ulaşmaya çalıştığı ancak sonuç alamadıklarını ifade ederek; “Tarım Bakanlığı Hadim ve Taşkent ilçelerimizdeki kiraz üreticilerinin sorunlarına acilen çözüm bulmalıdır. Kiraz üreticimizi tüccarların insafına bırakmamalı ve planlı ihracat yolları geliştirmelidir. Bununla birlikte mevsimin son hasadı olan Hadim’e ve Taşkent’e özgü nitelikli kirazlar için bölgeye kiraz işletme, depolama, paketleme süreçleri için entegre bir tesis kurulmalıdır. “Kiraz üreticilerimizin su ihtiyacı karşılanmalıdır. Hadim ilçemizde başlatılmış olan Yarıcak göleti tamamlanmıştır. Ancak ödenek gelmediği için bahçelere sulama verimli olarak yapılmamaktadır. Taşkent ilçemizde dört yıldan bu zamana kadar bir türlü bitirilemeyen Borboğazı su göletinin bir an evvel tamamlanması gerekmektedir. Şayet hükümet su göletinin finansmanını gönderdiği takdirde, gölet tamamlanacak Hadim ilçemizden, Taşkent’e kadar kiraz üretimi ikiye ve üçe katlanacaktır. Bu durumda ülkemiz daha çok döviz kazanacak, çiftçilerimizin sayısı artacak ve üretim fazlalaşacaktır. Hadim’deki nitelikli olan bu kirazın dünyaya tanıtılması oldukça önemlidir. Hadim ve Taşkent ilçelerimiz geliştikçe Konya’mız ve ülkemiz gelişecektir. Bu sorunun çözümü için elbirliği ile çalışacağız.”

HABER MERKEZİ

 

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.