Kira fiyatları yükseldi

Kira fiyatları yükseldi

Üniversitelerde yeni eğitim-öğretim döneminin başlamasına kısa bir süre kala öğrenciler Konyaya gelmeye başladı

Konya Emlakçılar Odası Başkanı Sedat Altınay, kira bedellerinin ülkenin enflasyon oranıyla artırılması gerektiğini belirterek, ''Kira sözleşmesine ne kadar yüzde 10, yüzde 20 ya da yüzde 30 bile yazsa, enflasyon oranı endeksine göre kira artışı yapılır. Kiracılar bunun haricinde kendilerinin evden çıkarılacağını zannederek bir bedel ödemesinler'' dedi.
Altınay yaptığı açıklamada, üniversite kayıtlarıyla birlikte, evde kalmak isteyen üniversite öğrencilerinin sayısındaki artış sonucu kiralık evlere yoğun bir talep olduğunu belirtti.
Haziran ayında kiralık evlere yönelik taleplerin üniversite kayıt döneminde artmasıyla birlikte, ev sahiplerinin kira bedellerinde yüzde 20 oranında zam yaptığını ifade eden Altınay, bu durumun, kiralık ev arayan öğrencileri zor durumda bıraktığını söyledi. 
''AİLEYE 400, ÖĞRENCİYE 500''-  
Kiralık evlerin bedellerinde arz talep meselesine göre artış yapıldığını anlatan Altınay, kira bedellerindeki artışın ülkedeki enflasyon rakamlarına göre yapılması gerektiğini anımsattı.
Ev bulmakta sıkıntı çeken öğrencilerin, talebin yoğun olması nedeniyle mecburiyetten yüksek fiyatlarda ev kiraladıklarını ileri süren Altınay, şunları kaydetti:
 ''Ev sahipleri, aynı evi aileye 400 liraya, öğrenciye ise 500 liraya veriyor. Neden? Çünkü, öğrencilerin bir evde 4 kişi kalacağını, bu nedenle kira bedelinin 4'e bölününce az olacağını düşünüyorlar. Bunu göz önünde bulunduran ev sahipleri fiyatları yükseltiyor. Ancak bu etik değil. Ev sahipleri bunun yanı sıra, 'aile oturursa evime daha iyi bakar' diye düşünüyor. Halbuki bu da yanlış. Öğrencilerin arasında evlere zarar veren kısım yüzde 5 bile değil. Ama bu kesimin bıraktığı intiba, ev sahiplerini tedirgin ediyor. Ev sahipleri, evden çıkarken masraf bırakırlar diye öğrencilere kiraladıkları bedelleri yüksek tutuyor.''  
''ENFLASYON ORANINA UYGUN KİRA ARTIŞINI ÖDEYİN''-
Öğrencilerin ev kiralarken, ev sahibinden değil de emlakçıdan ev kiralaması gerektiğini vurgulayan Altınay, emlakçıların birçoğunun Emlakçılar Odası'na bağlı olduğunu belirterek, öğrencilerin herhangi bir sorun yaşamaları halinde bulundukları şehirlerdeki bu kurumlara giderek şikayetlerini dile getirebileceğini aktardı.
Öğrencilerin ev kiralamaları halinde, mutlaka kontrat ve kira sözleşmesi yapması gerektiğinin altını çizen Altınay, ev sahibinin sözleşme bitinceye kadar kirada zam yapamayacağını, sözleşmenin sona erdiği tarihten sonra yapılan zammın ise ülkenin enflasyon oranına göre yapılması gerektiğini belirtti

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.