Kılıçdaroğlu, Johns Hopkins Üniversitesi’nde Konuştu

Kılıçdaroğlu, Johns Hopkins Üniversitesi’nde Konuştu

Bir dizi temaslarda bulunmak üzere ABD’nin başkenti Washington'da bulunan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Johns Hopkins Üniversitesi İleri Uluslararası İlişkiler Okulu'nda (SAIS) düzenlenen "Yeni Bir Türk Dış Politikasına Doğru" başlıklı konferanst.

Bir dizi temaslarda bulunmak üzere ABD’nin başkenti Washington'da bulunan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Johns Hopkins Üniversitesi İleri Uluslararası İlişkiler Okulu'nda (SAIS) düzenlenen "Yeni Bir Türk Dış Politikasına Doğru" başlıklı konferansta konuştu. Konuşmasının girişinde Gezi Parkı olayları ile ilgili hazırlanan bir videoyu izleten Kılıçdaroğlu, "Özgürlük taleplerinin karşısında hiçbir diktatör duramaz. Bu gerçeği bütün dünyanın bilmesi gerekir." ifadesiyle sözlerine başladı.

CHP’nin ABD politikasına değinen Kılıçdaroğlu, Amerika ile konjonktürel ihtiyaçlara göre biçimlenen kısa vadeli ilişkilerden ziyade uzun vadeli, kalıcı, karşılıklı güvene dayalı, açık ve şeffaf bir ilişkiden yana olduklarını söyledi. Ortadoğu’da yaşananlara yönelik CHP’nin politikası hakkında da konuşan Kılıçdaroğlu, Tahrir Meydanı'ndaki insanların demokrasi ve özgürlük taleplerini desteklediklerini ifade etti.

Türkiye İsrail ilişkilerinin bir an önce düzelmesi ve normalleşmesi gerektiğini vurgayalan Kılıçdaroğlu, "Filistin'in bağımsız devlet olmasını destekliyoruz. İsrail'in tanınmış sınırlar içinde, güven ve barış ortamında yaşamasını istiyoruz. Ortadoğu barış sürecini destekliyoruz. Türkiye, bu sürece kolaylaştırıcı olarak somut, olumlu katkılar yapabilecek konumda olmalıdır. Bu da Türkiye-İsrail ilişkilerinin normalleşmesini gerektirir." şeklinde konuştu.

Suriye konusunda Cenevre 2 görüşmelerini desteklediklerini söyleyen Kılıçdaroğlu, iktidar olmaları halinde bu ülkede süren sivil savaşta çatışan taraflardan biri durumuna gelmeyeceklerini açıkladı. Kılıçdaroğlu, izlenilen yanlış bir politikanın Suriye'de şiddetin artmasına yol açtığına işaret etti.

PYD hakkında da konuşan Kılıçdaroğlu, Esed’in Kuzey Suriye’yi Kürt gruplara, Türkmen gruplara ve Araplara tümüyle bıraktığını bundan doğan boşlukta PYD ve diğer grupların egemenlik kurmak için mücadele ettiklerini savundu. Kürtlerin özerk bölge oluşturma çalıştığını ifade eden Kılıçdaroğlu, "Bu bizim sorunumuz olmaktan çok Suriye'nin sorunudur. Birinci önceliğimiz Suriye'de kan kaybının, çatışmaların önüne geçmektir." dedi.

"EL KAİDE MİLİTANLARINA İZİN VERMEZDİK"

Türkiye'de yuvalanan teröristlerle ilgili de konuşan CHP lideri, "Kesinlikle Türkiye'den El-Kaide, El-Nusra gibi örgüt militanlarının Türkiye topraklarından Suriye'ye geçişine izin vermezdik. Cihatçı grupların Türkiye'de kamp kurmalarına asla izin vermezdik. Türkiye üzerinden El-Kaide'ye silah gönderilmesine asla izin vermezdik. Suriye'de çatışan taraflardan biri durumuna asla gelmezdik. Ateşin üzerine benzinle asla gitmezdik." sözlerini sarf etti.

KOMŞULARLA SIFIR SORUN

Türkiye’nin komşularla sıfır sorun politikası hakkında bir soruyu cevaplandıran Kılıçdaroğlu, Ahmet Davutoğlu’nun bu politikayı gündeme getirdiğini hatırlatarak Türkiye’nin tüm komşularıyla kavgalı olduğuna dikkat çekti. Kılıçdaroğlu, "Sıfır sorun diyeceksiniz ama herkesle kavga edeceksiniz, bu kolay becerilecek bir başarı değil." şeklinde konuştu.

DERSİM OLAYLARI

Dersim olayları hakkında bir soru üzerine bu konudaki tüm arşivlerin açılması gerektiğini dile getiren Kılıçdaroğlu, gerçeklerden kimsenin kormayacağını söyledi. Kendilerinin hiçbir zaman 'belgeler açıklanmasın demediğini ifade eden Kılıçdaroğlu, “Dersim arşivlerinin açılması için TBMM’ye bir öneri götürdük. Dedik ki tüm arşivleri TBMM’ye getirin. Tarihçilerin araştırmacıların siyasetçilerin incelemesine sunulsun. Dolayısıyla eğer siz bütün bilgileri kamuoyuna açıklarsanız gerçekler de çıkmış olacak ortaya. Gerçeklerle yüzleşmekten hiçkimsenin korkacak hali yok zaten. Ama AKP henüz bunu yapmadı ve bizi suçluyor. Arşivi açacak olan onlar biz değiliz." dedi.

Ermenistan konusuna da değien Kılıçdaroğlu, Türkiye'nin bu konuda çok önemli bir adım atarak bütün arşivlerini kamuoyuna açtığını söyledi. Aynı şekilde Rusya’nın ve Ermenistan’nın da ellerindeki arşivleri açmasını istediklerini dile getiren Kılıçdaroğlu, "Tarihçilere sınırsız bir alan bırakmalıyız, özgürce araştırmalarını yapıp, kamuoyuyla paylaşmalılar." dedi. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.