Kenyalı Atletten Tarihi 'Klasik Maraton' Rekoru

Kenyalı Atletten Tarihi 'Klasik Maraton' Rekoru

Yunanistan’ın başkenti Atina’da düzenlenen geleneksel 32. Atina Klasik Maraton Koşusu’nu, Kenyalı atlet Felix Kipchirchir Kandie, tüm zamanların maraton rekorunu kırarak kazandı. Yaklaşık 35 bin kişinin koştuğu 42 bin 195 metrelik mesafeyi...

Yunanistan’ın başkenti Atina’da düzenlenen geleneksel 32. Atina Klasik Maraton Koşusu’nu, Kenyalı atlet Felix Kipchirchir Kandie, tüm zamanların maraton rekorunu kırarak kazandı. Yaklaşık 35 bin kişinin koştuğu 42 bin 195 metrelik mesafeyi Afrikalı atlet, 2 saat 10 dakika 36 saniyede koşarak tarihe geçti.

Başkent Atina yakınlarındaki Marathonas ovasından başlayan koşuya yaklaşık 100 ülkeden çok sayıda atlet katıldı. Kenyalı sporcu Felix Kipchirchir Kandie, 1896’da ilk modern olimpiyatların düzenlendiği Atina Kallimarmaro stadında kurulan bitiş çizgisine ulaşan ilk atlet oldu. Kandie, yoğun alkış ve tezahüratlar eşliğinde koşusunu maraton rekoru kırarak tamamladı.

Maraton ikinciliğini ise yine Kenyalı atlet Raymond Bett (2:12:34) aldı. Bett, 2010 ve 2012 yıllarında düzenlenen klasik maraton koşularında birinci olmuştu. Üçüncülüğü ise bir başka Kenyalı Josphat Kiptanui Too Chobei, 2:15:38 ile kazandı. Yunan atletten Hristoforos Merousis, geçen yıl olduğu gibi bu yılda Yunan koşucular arasında maratonu 2 saat 25 dakikada tamamlayarak birinci oldu.

Kadınlar kategorisinde ise birinciliği 2 saat 41 dakika 5 saniyelik (2:41:05) performansı ile Kenyalı Naomi Jepkogei Maiyo (25), ikinciliği ise yine aynı ülkeden Nancy Joan Rotich aldı. Yunan kadın atlet arasında birinciliği Sofia Riga, 2 saat 45 dakika 36 saniye ile kat etti.

42 kilometrelik klasik maratonun yanı sıra 5 ve 10 kilometrelik iki farklı yarışa da yoğun ilgi gösterildi. Güneşli havayı da fırsat bilen binlerce bayan erkek, çocuk ve engellilerden oluşan amatör koşucu, hem spor yapmanın hem de güzel bir gün geçirmenin keyfini yaşadı.

Bazı babaların puset içerisindeki bebekleriyle birlikte koştukları görüldü. Atina merkezindeki yollar, farklı kategorilerdeki yarışlar sebebiyle sabah 06:00 ila17:00 saatleri arası trafiğe kapalı kalacak.

MARATON

Tarihte ilk maraton koşusunun milattan önce 490 yılında Atina’da yapıldığı kabul ediliyor. Atinalıların Perslere karşı zafer kazandığı savaşın sonu, maraton koşusunun da başlangıcı olarak biliniyor. Efsaneye göre asker Philippidis, savaşın bitişini haber vermek için Maraton köyünden Atina'ya kadar 42 kilometre koştu. Atina'ya ulaştığında dudaklarından dökülen "Nenikikamen (Kazandık!)" müjdesiyle birlikte son nefesini de vererek hayatını kaybetti.

Maraton koşusu, 1896'da Atina'da yapılan ilk modern olimpiyat oyunları programına alınırken, 1924 yılında maraton koşusunun 42195 metre olması benimsendi. Atina Klasik Maraton Koşusu ise 1983 yılından bu yana düzenli olarak her yıl yapılıyor. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.