Trafikteki araçların yüzde 20’si sigortasız

Trafikteki araçların yüzde 20’si sigortasız

Son yıllarda özellikle yedek parça fiyatlarında yaşanan artışlar, zorunlu trafik sigortası ve kasko fiyatlarında artışa neden oldu

Son yıllarda özellikle ekonomik koşullarda yaşanan kötüye gidiş her alanda etkisini göstermeye devam ediyor. Özellikle otomotiv piyasasında yedek parça fiyatlarında yaşanan artışların ardından kasko ve zorunlu trafik sigortası ücretleri de artışa neden oldu. Artan fiyatlar karşısında ise vatandaşların bir kısmı zorunlu trafik sigortasını dahi yaptıramayacak hale geldi. Trafiğe kayıtlı 29 milyon 367 bin araç bulunuyor. Bu araçların yaklaşık yüzde 20’sinin zorunlu trafik sigortası bulunmuyor. Bu durum ile birlikte olası kaza durumlarına karşı sürücüler mağdur olurken, her ay yüzde 3 oranında zamlanmaya devam eden kasko ve zorunlu trafik sigortası tutarları ise vatandaşı zorlamaya devam ediyor.

SİGORTASIZ ARAÇ ARTABİLİR
Her ay gelen zamların ardından geçen yıla göre zorunlu trafik sigortası fiyatları yüzde 100’ün üzerinde artış gösterirken, ortalama 10 bin lira civarında olan ücretler ise vatandaşı zorluyor. Birde buna önümüzdeki aylarda gelmesi planlanan taksitli ödeme seçeneğinin kaldırılma ihtimali eklenince trafikte sigortasız araçların sayısının daha da artması bekleniyor.

PRİMLERİ DEVLET BELİRLEMELİ
Sigorta şirketlerinin art niyetli kişiler tarafından yapılan hareketlere istinaden kendisini korumaya çalıştığını ifade eden sigorta acente temsilcisi Arif Karamanoğlu, piyasanın serbest piyasadan çıkarılmasının gerekli olduğunu belirterek, “Avrupa Birliği uyum yasaları doğrultusunda kaza tespit tutanaklarının kişiler tarafından tutulması ile birlikte kişilerin art niyetli olarak sigorta şirketlerinin ödemediği alkol, ters yön, ehliyetsizlik gibi koşullar kişiler vasıtasıyla ortadan kaldırıldı. Bu da şirketlerin maliyetlerini arttırdı. Şirketler, her ay ne kadar prim ödediği hesapları üzerinden zam yapmak durumunda kaldı. Kaza tespit tutanaklarının trafik polisleri tarafından tutulması gerekli. Nasıl ki teminatı devlet belirliyor ise primleri de devlet belirlemeli. Serbest piyasa sistemi yerine devletin primleri belirlemesi gerekli.” dedi.

Kaynak:Milli Gazete

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.