Kekik Artık Alternatif Kültür Bitkisi Olarak Yetiştirilecek

Kekik Artık Alternatif Kültür Bitkisi Olarak Yetiştirilecek

Bursa Büyükorhan İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü öncülüğünde yürütülen 'Kekik Yetiştiriciliği' çalışmaları meyvesini vermeye başladı. 'Çiftlik Faaliyetlerinin Çeşitlendirilmesi ve Geliştirilmesi' alt tedbiri programı...

Bursa Büyükorhan İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü öncülüğünde yürütülen 'Kekik Yetiştiriciliği' çalışmaları meyvesini vermeye başladı. 'Çiftlik Faaliyetlerinin Çeşitlendirilmesi ve Geliştirilmesi' alt tedbiri programı kapsamında, 2013 yılında kuruma sunulan kekik yetiştiriciliği projesi kabul edildi. Böylece, hayat bulan proje kapsamında Büyükorhan'da hububat alanlarında alternatif üretim yapılmasını sağlamak üzere 11 üreticiyle toplam 86 dekarda kekik yetiştirilmeye başlandı.

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu tarafından verilen desteklemeler baz alınarak, Büyükorhan İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü öncülüğü ve teşvikiyle başlayan kekik yetiştiriciliği çalışmalarında önemli ilerleme kaydedildi. Kekik Üretimi Projesi kapsamında yüzde 50 hibeli traktör, alet ve ekipman imkanına da kavuşan üreticiler 2014 yılı Mart ayı içinde ocaklara ekime başladı. Üretim süreci, kekik tohumlarının 3 ayda 15-20 santimetre boya ulaşmalarını takiben fide olarak tarlaya dikimleri ile devam ediyor.

ASIL VERİM İKİNCİ YIL

Kekik tarlalarında ilk yıl fazla olmamakla birlikte asıl verim ikinci yıl bekleniyor. 2015 yılı Eylül ayında ticari hasadı yapılacak kekik bitkisinden, kurutulduktan sonra 1 dönümünde 450-500 kilogram verim alınması hedefleniyor. Denizli'den temin edilen ‘İzmir kekiği’ olarak adlandırılan kekik tohumundan üretilen fidelerin tarlaya dikimleri ile ortaya çıkan muhteşem görüntü büyük ilgi görüyor.

Türkiye’de yabani olarak hemen her bölgede yetişen kekik bitkisi, kontrolsüz ve yoğun bir şekilde toplanıyor. Gerek doğal kekik popülasyonu, gerekse arz talep dengesi açısından kekiğin kültür altında üretilmesini zorunlu hale getiriyor. Büyükorhan ilçesinde yürütülen örnek çalışmanın başarılı olması ile bölgede alternatif gelir kaynağı olarak ilgi görmesi bekleniyor.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.