Kasaplarda ithal derdi

Kasaplarda ithal derdi

Konyada bazı kasapların ithal et satışına ağırlık vermesi bazı kasapların ise yerli et satmaları, tüketicinin ette kalite yerine ucuzluğu araması istikrarsızlığa neden oldu

Konya Kasaplar Odası Başkanı Mehmet Cengiz, gazetemize yaptığı açıklamada ithal ve yerli et satışı nedeniyle piyasada oluşan istikrarsızlığı değerlendirdi. Fiyat farkı nedeniyle yaşanan karmaşanın kasap esnafını bitirme noktasına getirdiğini ifade eden Cengiz, “Piyasada birçok iş yerinde ithal et satıldığı için kasaplar arasında büyük bir fiyat farkı var. Birçok kasap üyemiz ucuz olduğu için ithal et satıyor ancak ithal et satmayan kasap arkadaşlar bunun sıkıntısını yaşıyor. Biz yerli eti 19–20 TL’ye satarken ithal etin fiyatları 15 ile 16 TL arasında satılıyor. Bu günlük et tüketen müşterileri pek fazla ilgilendirmiyor ancak düğün sahipleri veya günlük fazla miktarda et alan firmalara cazip geliyor” dedi.

Düğün sezonunun yaklaşmasına rağmen bekledikleri hareketliliği göremediklerini de dile getiren Cengiz, “Aylardır bu günleri bekliyorduk ancak beklediğimiz sezona bir türlü girme fırsatımız olmadı. Umudumuzu seçimlerden sonra beklediğimiz düğünlere bağladık ama bu durumda da karşımıza yine ithal et polemiği çıkıyor. İthal et ile rekabet etmemiz çok zor. Yerli eti ithal fiyatında satarsak mümkün değil tek bir kuruş masrafımızı çıkaramayız. Aksine bitme noktasına geliriz. Bugün sadece Konya merkezde yüzlerce kasap arkadaş umudunu düğünlere bağlamışken düğün sahipleri yerli et yerine ithal ete yöneliyor. Çünkü arada nereden bakarsan bak 5 TL fark oluyor. Bu tabi ki düğün sahiplerinin işine geliyor. Ancak sağlığı ve lezzetini düşünen çok fazla yok. Şu anda bir kilo yerli dana kıyma 18 ile 19 TL iken ithal daha kıyma 15 ile 16 TL. Yerli dana kuşbaşı 20 TL iken ithal dana kuşbaşı 16 ile 17 TL. Yerli kuzu kemikli 26 TL iken ithal kuzu kemikli 22 TL” diye konuştu.

‘Ucuz etin suyu kara olur’ atasözünün bugün satılan ithal etler için en uygun ifade olduğunu da dile belirten Cengiz, “İthal et kesinlikle yerli etimizin verdiği lezzeti, görüntüyü, kaliteyi vermez. Bunun için tüketicilerimizin ithal yerine yerli eti tercih etmelerini öneririz. Ancak karar yine kendilerinin bu konuda bir şey söyleyemeyiz. Odamıza üye olan arkadaşlarımızı kesinlikle ithal et satmama veya yerli et satma konusunda bir yaptırıma sahip değiliz. İsteyen istediği eti satabilir. Buna devlet izin verdikten sonra bizim herhangi bir müdahalemiz söz konusu olamaz. Üyelerimizin yüzde ellisi ithal satmıyorsa yüzde ellisi satıyor. Günlük firmaları veya sürekli müşterileri olan kasap arkadaşlar ithal ete hiç girmiyor. Ama dediğim gibi düğün sahipleri veya yüklü miktarda et alan firmalar için bu önem arz etmiyor” şeklinde konuştu.

Konuşmasının sonunda yağışların mevsim normallerinin üzerinde olmasının kendileri için bir umut olduğunu da sözlerine ekleyen Cengiz, konuşmasını şöyle sürdürdü: İthaldi yerliydi derken sezonumuz geçip gidiyor bunu kimse düşünmüyor. Bizler bir işyerinde en az 3 işçi çalıştıran ve kendisi de çalışan bir esnaf kesimiyiz. Bu nedenle kar etmediğimiz bir ürünü satamayız. Ancak bu yıl yağışların beklenenden çok fazla olması bizim için bir umut oldu. Çünkü yağışlar nedeniyle meraların canlanması hayvan sahiplerini umutlandırdı. Yem almayacağı için ve hayvan otlatacak meraların verimli olması hayvancılığı canlandıracak. Bunun için seneye biraz daha umutluyuz.

 

ALİ SAİT ÖGE

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.